شنبه ۱۹ مهر ۱۴۰۴
علمی

توانایی خارق‌العاده روغن زیتون در جلوگیری از سرطان

توانایی خارق‌العاده روغن زیتون در جلوگیری از سرطان
کرمان رصد - ایسنا / دانشمندان کشف کردند که چگونه اسید اولئیک که در روغن زیتون یافت می‌شود، سلول‌های ایمنی مبارزه کننده با تومورهای سرطانی را تقویت می‌کند. در یک مطالعه ...
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - ایسنا / دانشمندان کشف کردند که چگونه اسید اولئیک که در روغن زیتون یافت می‌شود، سلول‌های ایمنی مبارزه کننده با تومورهای سرطانی را تقویت می‌کند.
در یک مطالعه پیشگامانه مشخص شده است که یک اسید چرب سالم که در روغن زیتون و آجیل یافت می‌شود، سلول‌های ایمنی متخصص در مبارزه با سرطان را تحریک می‌کند. در عین حال، نوع دیگری از اسید چرب طبیعی، این سلول‌ها را تضعیف می‌کند و ممکن است توانایی بدن در جلوگیری از رشد تومور را کاهش دهد.
بازار
به نقل از نیو اطلس، محققان پزشکی دانشگاه هنگ کنگ(HKUMed) دریافته‌اند که «اسید اولئیک» (نوعی که در روغن زیتون یافت می‌شود) سلول‌های «دلتا گامای تی» (γδ-T) را تقویت می‌کند.
این تیم در حین بررسی چگونگی تأثیر اسیدهای چرب مختلف غذایی بر این زیرمجموعه کوچک از سلول‌های T که به عنوان سربازان واکنش سریع در برابر عفونت و رشد تومور عمل می‌کنند، به این کشف دست یافتند. همچنین مشخص شده است که این سلول‌های ایمنی در افراد چاق یا افرادی که رژیم غذایی سرشار از چربی‌های اشباع دارند، دچار اختلال عملکرد می‌شوند.
محققان سلول‌های γδ-T انسانی را جدا کرده و آنها را در محیط کشت رشد دادند. سپس مجموعه‌ای از آنها را در معرض اسید اولئیک(OA) و دیگری را در معرض اسید پالمیتیک(PA) قرار دادند که معمولاً در روغن پالم، گوشت و لبنیات یافت می‌شود. سپس بقای سلولی، فعالیت متابولیکی و توانایی کشتن تومور را ارزیابی کردند.
سلول‌های تحت درمان با اسید اولئیک نه تنها زنده بودند، بلکه نشانه‌هایی از متابولیسم خود را با قدرت کامل نشان دادند، میتوکندری آنها پایدار ماند، سیگنال‌دهی آنها متعادل شد و دستگاه کشتن تومور آنها دست نخورده باقی ماند.
تو ونوی(Tu Wenwei)، نویسنده اصلی و استاد گروه پزشکی کودکان و نوجوانان در HKUMed گفت: تحقیقات ما نشان می‌دهد که مکمل‌های غذایی حاوی اسید چرب، به ویژه با غذاهای غنی از OA مانند روغن زیتون و آووکادو می‌توانند نظارت ایمنی سلول‌های γδ-T را افزایش دهند و منجر به درمان‌های مؤثرتر سرطان شوند.
با این حال، سلول‌هایی که در معرض PA قرار گرفتند، دچار نارسایی متابولیکی و خودتخریبی التهابی شدند. اساساً دستگاه انرژی آنها از کار افتاد و به گونه‌ای مردند که محیط سیستم ایمنی اطراف را حتی خصمانه‌تر کرد. بنابراین اگر OA می‌تواند پاسخ سلول‌های T به تومورها را تقویت و تشدید کند، PA اساساً برعکس عمل کرد.
وی افزود: نتایج نشان می‌دهد که بیماران مبتلا به سرطان باید از PA اجتناب کنند و مکمل OA را در رژیم غذایی خود در نظر بگیرند تا نتایج بالینی درمان‌های سرطان مبتنی بر سلول‌های γδ-T را بهبود بخشند.
در حالی که این یافته‌ها در مدل‌های موش و کشت‌های سلولی اثبات شده است، این استدلال رو به رشد در ایمونومتابولیسم (چگونگی شکل‌گیری رفتار ایمنی توسط مواد مغذی) را تقویت می‌کند که برخی از چربی‌های طبیعی فواید گسترده‌ای برای سلامت سلول دارند و برعکس، برخی ممکن است ضرر بیشتری نسبت به فایده داشته باشند.
اسیدهای چرب اشباع مانند PA تمایل به ایجاد التهاب و استرس اکسیداتیو دارند، در حالی که چربی‌های غیر اشباع مانند OA از تولید انرژی پاک‌تر و بقای طولانی‌تر سلول پشتیبانی می‌کنند.
ونوی می‌گوید: این کشف، برای بیماران مبتلا سرطان نشان می‌دهد که تغییرات ساده‌ای مانند خوردن غذاهای غنی از OA مانند روغن زیتون، آووکادو و آجیل و کاهش مصرف PA که در غذاهای فرآوری شده، روغن پالم و گوشت‌های چرب یافت می‌شود، می‌تواند اثربخشی درمان‌های سرطان را بهبود بخشد. این مطالعه همچنین به استراتژی‌های جدیدی مانند ترکیب تغییرات غذایی با داروهای خاص برای تقویت بیشتر سیستم ایمنی اشاره دارد.
با این حال، محققان هشدار می‌دهند که یافته‌های آنها نباید به عنوان چراغ سبزی برای مصرف بی‌رویه روغن زیتون یا مکمل‌ها تلقی شود، زیرا نتایج هنوز در یک مدل انسانی اثبات نشده است. با وجود این، این مطالعه به شواهد رو به رشدی می‌افزاید که از برنامه‌های تغذیه‌ای شخصی‌سازی‌شده برای تقویت درمان سرطان پشتیبانی می‌کند و راه را برای داروهای جدیدی که فرآیندهای تحت تأثیر این اسیدهای چرب را هدف قرار می‌دهند، هموار می‌کند تا درمان‌های سلولی γδ-T را تقویت کند.
این مطالعه در مجله Signal Transduction and Targeted Therapy منتشر شده است.


نظرات شما