کرمان رصد
رونق کانون های هنر در شهرستان‌ها با بسیج امکانات ملی
دوشنبه 22 شهريور 1400 - 11:51:34
کرمان رصد -

کرمان رصد


وقتی محمدمهدی اسماعیلی سکاندار وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شد، در نخستین جلسه شورای مدیران این وزارتخانه، از اهمیت فعالیت‌های فرهنگی و هنری در استان‌های کم‌برخوردار سخن گفت.
در پی این سخنان، اهالی فرهنگ و هنر شهرستان‌ها نیز با اشاره به مشکلات فرهنگ و هنر شهرشان موضوعات مربوط به این مسأله را به چالش کشیدند.
یکی از این شهرها کرمان است. موزه هنرهای صنعتی کرمان دومین موزه مهم ایران از نظر داشتن آثار غنی هنر محسوب می‌شود. موزه‌ای که از فروردین 1400 در حال مرمت است و اکنون میثم ثمررخی مدیرعامل این موزه خبر از بازگشایی این موزه در اواخر مهرماه سال جاری می‌دهد.
میثم ثمررخی با اعلام این خبر در مورد مشکلات اهالی فرهنگ و هنر در شهرستان‌ها بخصوص استان‌های کم‌برخوردار به «ایران» می‌گوید: «در هر شهری شرایط خاص و پتانسیل خاص هنری داریم. مثلاً در شهر قزوین خوشنویسان زیادی داریم، استاد و فوق ممتاز داریم. همه اینها باعث شده تا قزوین را پایتخت خوشنویسی ایران بشناسیم. این اتفاق سال‌هاست افتاده است. البته می‌توانیم پایتخت‌های دیگر هنری هم داشته باشیم. گرچه در دولت دوازدهم این اتفاق تا حدودی جمع‌بندی شد و چند شهر به عنوان پایتخت هم معرفی شد. مثلاً گفتند یزد شهر بناهای تاریخی و اصفهان شهر صنایع دستی است. اما کرمان باید خود را شهر تجسمی ایران معرفی کند. بخش عمده‌ای وظیفه خود هنرمندان است که آن را مهم بدانند. و این در گرو تولید اثر هنری است.»
او در ادامه با اشاره به رکود اقتصاد هنر در شرایط تحریم‌های اقتصادی و کرونا تصریح کرد: «به دلیل اینکه اقتصاد هنر نتوانست جایگاه مشخصی داشته باشد، تولیدات آثار هنری هم کم شد. مثلاً اگر یک نقاش بخواهد پرتره‌ای از یک شخصی تهیه کند باید چیزی در حدود یک میلیون تومان حداقل هزینه مصالح کند. شما تصور کنید یک نقاش در شهرستان یک تابلوی نقاشی با این هزینه را به چه قیمتی می‌تواند بفروشد؟ مردم ما آیا در سبد خرید کالایشان چیزی به اسم خرید اثر هنری دارند؟ جوابش در این شرایط اقتصادی خیر است. اکنون در شرایط فعلی مردم وارد بحث اقتصاد هنر نمی‌شوند. بنابر این هنرمندان هم نمی‌توانند تولید مشخصی داشته باشند. آموزشگاه‌های هنری در حال تعطیل شدن است و مدرسان شغل‌های مختلف دیگری گرفتند و پراکنده شدند و دیگر انسجام هنری به دلیل خلق نشدن آثار وجود ندارد. بنابراین در گام اول مدیریت کلان کشور باید هنرمند را امیدوار کند تا خلق اثر هنری داشته باشد تا بتواند کارش را به دنیا معرفی کند.» او افزود: «مجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید با یک ساماندهی مشخص جریان‌سازی کند. یعنی جریان هنری آن شهر را جاری و ساری کند. سال‌های بعد از کرونا قطعاً برای مردم بدتر خواهد بود. چون شرایط زندگی مردم با مشکلات روانی و ریالی توأم خواهد بود. برای همین وظیفه ما سخت‌تر خواهد بود. همه دستگاه‌ها باید کمک کنند تا شرایط پایگاه‌های هنری در شهرستان‌ها بهبود یابد. این مسیر، برنامه‌ریزی چندساله را می‌طلبد. می‌توان اندیشه‌های وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی را با انتخاب مدیران میانی پویا، فعال، متخصص و جوان احیا کرد تا این فضا را ساماندهی کنند.»
ثمررخی در پاسخ به اینکه موزه هنرهای معاصر کرمان کی بازگشایی می‌شود، تصریح کرد: «از سال 56 تاکنون موزه هنرهای معاصر کرمان چندین بار مرمت شده است. اکنون هم در حال مرمت موزه و به روز کردن طبق استانداردهای روز دنیا هستیم. امیدوارم اواخر مهرماه آماده بهره‌برداری شود. خیلی از آثار نیاز به مرمت داشت و با حمایت دکتر حسینی معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و نیز استاندار کرمان و مدیر کل اداره فرهنگ کرمان توانستیم این آثار را طی دو سال 97 و 98 مرمت کنیم. این آثار باید در فضای استاندارد به نمایش گذاشته می‌شد و ما هم از فروردین 1400 از تعطیلی کرونا استفاده کردیم و به مرمت بنای موزه پرداختیم.»
او که 10 سال است در موزه معاصر کرمان خدمت می‌کند، درباره این موزه می‌گوید: «کتابخانه تخصصی هنر و کافه کتاب را راه‌اندازی کردیم و شورای مشاورین عالی موزه را تشکیل دادیم و همه این اتفاقات باعث شد که شاهد نمایشگاه‌های بزرگی در عرصه بین‌المللی باشیم.»
او درباره آثاری که اخیراً وارد موزه هنرهای معاصر صنعتی کرمان شد، می‌گوید: «یکی از دغدغه‌های ما این بود که در حوزه آموزش و پژوهش و تقویت گنجینه و نیز ارتباط با فضاهای فرهنگی هنری و موزه‌های بین‌المللی دنیا بتوانیم کارهایمان را نمایان کنیم. ولی ما نتوانستیم اینها را به مخاطب نشان دهیم. دومین موزه غنی از آثار هنری موزه کرمان است. گنجینه غنی‌ای دارد. آثار هنرمندان بزرگ دنیا در آنجاست. اما در سال‌های اخیر بالاخره این اتفاق افتاد و با ارتباطی که گرفتیم مجموعه 121 اثر از کلکسیونی که خانم میرعمادی و همسرشان در طول سال‌ها از هنرمندان بنامی چون احصایی، تناولی، کلانتری، آغداشلو و هنرمندان دیگر خریداری کرده بودند، گرفتیم و به موزه کرمان منتقل کردیم و این آثار ارزشمند را در ساختمان فاز دو به نمایش گذاشتیم. این ساختمان دیگر موزه است که 6 گالری بزرگ و 3 گالری کوچک دارد که جمعاً می‌توانیم در آنها تا 160 اثر هنری را به نمایش بگذاریم. این نمایشگاه تا چهارشنبه هفته جاری پذیرای علاقه‌مندان هم به صورت مجازی و هم حضوری است.»

http://www.kerman-online.ir/fa/News/224503/رونق-کانون-های-هنر-در-شهرستان‌ها-با-بسیج-امکانات-ملی
بستن   چاپ