کرمان رصد
شهرکتاب کرمان راه افتاد، وقتی ساختمانش هنوز تحویل نشده
يکشنبه 27 تير 1400 - 07:52:42
ایرنا - کرمان
کرمان رصد - کرمان- درحالی که متولیان فرهنگی کرمان بعد از 2 سال همچنان درحال آنچه آن را بررسی و کار کارشناسی برای اختصاص محل نمایندگی شهرکتاب می‌خوانند بودند، این موسسه یک شعبه خود را در این شهر دایر و آماده افتتاح کرد.

به گزارش ایرنا اگرچه گفته می‌شود شهرکتاب به‌علت تاخیر در روند تامین محل مناسب از سوی متولیان فرهنگی شهر کرمان اقدام به ایجاد شعبه از طریق واسپاری نشان به بخش خصوصی کرده اما مدیرعامل موسسه شهرکتاب تاکید دارد که مذاکراتش با مسئولان شهرداری کرمان برای اختصاص یک محل مناسب همچنان جریان دارد و ایجاد یک شعبه واسپاری نشان، ارتباط یا تعارضی با اصل موضوع مذاکرات با شهرداری و سرمایه گذاری مستقیم این موسسه برای ایجاد فروشگاه و نمایندگی بزرگ در این شهر ندارد. 
به اعتقاد او کرمان ظرفیت دستکم چهار شعبه کتابفروشی کامل شهرکتاب را دارد که یک مورد آن با همکاری شهرداری به صورت بزرگتر و با سرمایه گذاری خود موسسه دایر شود و بقیه به صورت شعبه هایی که با واسپاری نشان به بخش خصوصی ایجاد می شود.
مهدی فیروزان مدیرعامل موسسه شهرکتاب در گفت و گو با خبرنگار ایرنا استان کرمان با بیان اینکه مذاکره با شهرداری به علت «کرونا » به تاخیر افتاده می‌گوید که شعبه‌ای که اینک در بلوار جمهوری کرمان درحال افتتاح است به صورت واسپاری نشان این موسسه راه اندازی شده است و نافی موضوع حمایت و همراهی شهرداری برای تخصیص مکان مناسب این موسسه نیست.
شهرکتاب که موسسه‌ای عام‌المنفعه و غیرانتفاعی معرفی می شود به صورت یک مجموعه در عرضه محصولات فرهنگی (کتاب های انواع گروه های سنی، محصولات صنایع دستی و سایر کالاهای فرهنگی) را در یک جا عرضه و رویدادهای مرتبط با تولید و انتشار این محصولات را نیز برنامه ریزی و اجرا می‌کند.
اصل ماجرا چه بود؟
زمزمه های حضور نمایندگی شهرکتاب در کرمان از حدود 2 سال پیش در مجاری مختلف مانند مرکز کرمان شناسی آغاز شد که با موافقت مسئولان از جمله استاندار وقت استان رو به رو بود ولی در این مدت موضوع مسکوت مانده بود تا اینکه هفتم تیرماه جاری شورای اسلامی شهر کرمان اعلام کرد ایجاد نمایندگی شهرکتاب را در نشست عمومی خود بررسی کرده است.
براساس آنچه در خبر شورای اسلامی شهر در این زمینه آمده رئیس مرکز کرمان شناسی از موافقان راه اندازی شهرکتاب کرمان و محمد مهدی سعیدی نماینده صنف کتابفروشان و مخالف افتتاح شهرکتاب در کرمان به همراه برخی دیگر از اعضای شورای اسلامی شهر در نشست مذکور شرکت داشتند و نقطه نظراتشان را در این باره مطرح کردند که البته بیشتر آنان نظر مساعد مبنی بر راه اندازی شهرکتاب داشته اند.
در این جلسه ضمن اینکه اعضای شورای شهر تاکید می کنند قصد ضربه زدن به کتابفروشان کرمان را ندارند خواستار تخصیص بسته های حمایتی برای این صنوف هم شدند و پیشنهاد کردند «کارگروهی با حضور رئیس مرکز کرمان شناسی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد استان، معاون فرهنگی اجتماعی شهردار و رییسان کمیسیون‌های فرهنگی و اجتماعی شورا تشکیل و با هم‌اندیشی و بررسی همه جانبه این موضوع تصمیم جمعی گرفته شود».
خبر مشروح مربوط به آنچه در این جلسه شورا گذشت را از طریق سایت اینترنتی این نهاد در اینجا می‌توانید مطالعه کنید.
پس از آن دیگر خبری مبنی بر تعیین تکلیف این موضوع منتشر نشده تا اینکه خبرنگار ایرنا برای پیگیری موضوع به سراغ برخی مدیران متولی و حاضران در جلسه مذکور شورا رفت و جالب اینکه بیشتر این افراد در مواجهه با خبرنگار ایرنا گفتند که از راه اندازی یکی از شعبه های شهرکتاب به صورت واسپاری نشان در شهر کرمان اطلاعی نداشته اند.
استدلال مخالفان و موافقان
همانطور که مشخص بود بیشتر کتابفروشان شهر کرمان با راه اندازی شهرکتاب مخالف هستند و علت آن نیز این است که می گویند کار کتابفروشی اگر مدنظر است که صنوف این بخش در کرمان آن را انجام می دهند. مخالفان می گویند اگر توجیه موافقان این است که سایر خدمات فرهنگی مرتبط نیز در کنار کتابفروشی شهرکتاب عرضه می شود، این مهم هم می تواند با حمایت متولیان شهر و استان از همین صنوف کتابفروش، توسط اهالی همین شهر و استان انجام شود.
اگر بخواهیم منصفانه قضاوت کنیم و تنها انتشاردهنده مواضع طرفین باشیم باید این نکته را هم اضافه کنیم که مخالفان درباره سازوکار انجام این رویدادها آن هم فرآیند به کارگیری صنوف کتابفروش یا دیگر اهالی، نحوه سرمایه گذاری و انجام فعالیت ها تاکنون نظرات و پیشنهادهایی نداشته اند درحالی که موافقان می گویند شهرکتاب ساختاری، کارکردها و ارتباطاتی دارد که تنها با اختصاص مکان مناسب، خودش همه این کارها را به صورت یک مجموعه انجام می دهد و محیط پویا و مناسبی نیز برای اهالی فرهنگ و کتاب در شهر ایجاد می کند؛ ضمن اینکه ارتباطات و تجربه آن بسیار در این زمینه کمک کننده است.
موافقان راه اندازی شهرکتاب بر این باورند که شهر کتاب تنها محل فروش کتاب نیست و محلی برای شناساندن کتاب و رویدادهای فرهنگی نیز است درحالی که کتابفروشان معترض به آمدن شهرکتاب به کرمان مصرند که شهرکتاب تنها در تهران اینچنین عمل کرده و در تمام استان ها کتابفروشی بیش نبوده است.
این مخالفت ها و موافقت ها در حالی است که هرچند کرونا و شرایط اقتصادی دو سال اخیر ضربه مهلکی به بدنه بسیاری از صنوف از جمله کتابفروشی ها وارد کرد اما طی همین مدت کتابفروشی های زیادی بوده اند که با بهره مندی از روش های نوین و طرح های وزارت فرهنگ و ارشاد فروش مجازی و حضوری خوبی داشتند و تلاش کردند نگذارند چراغ رونق کتاب خاموش شود.
محل پیشنهادی کجا بود؟
از جمله موارد مورد بررسی این موضوع محل ایجاد شهرکتاب مرکزی بود که گفته شده کاوشکده علوم سابق واقع در پشت کتابخانه ملی و در مجاورت یخدان مویدی را شهرداری پیشنهاد کرده اما مدیران شهرکتاب آن را نمی پسندند و می‌گویند محل مناسبی نیست.
پای صحبت مخالفان
محمدمهدی سعیدی مدیر انتشارات خدمات فرهنگی کرمان و موسس کتابفروشی فرهنگ که به نمایندگی از کتابفروشی ها در شورای شهر حاضر شده بود، اظهارکرد: نفس های بازار فروش کتاب با وجود کرونا به شماره افتاده و در این وضعیت بازگشایی کتاب فروشی جدید با حمایت های دولتی (عمومی) کار درستی نیست و بازار ما را بیش از پیش خراب می کند.
وی افزود: مجموعه شهرکتاب با کتابفروشی های معمولی متفاوت است زیرا با حمایت هایی که از شهرکتاب می شود، کتاب ها را در حجم بالا و با تخفیف های خوبی خریداری می کند و محل هایی هم که در اختیارشان قرار می گیرد محل خوب و دولتی (عمومی) خواهد بود که بسیاری از هزینه آنها از جمله هزینه اجاره کم می شود.
این ناشر تصریح کرد: درست است که شهرکتاب تهران اقدامات زیادی انجام می دهد و رویدادهای زیادی را برگزار می کند اما این اتفاق تاکنون در شعبه های شهرستان ها نیفتاده است و تنها فروش کتاب انجام می شود.
عباس احمدی مدیر کتابفروشی پیام اندیشه کرمان نیز که از مخالفان راه اندازی شهرکتاب است می گوید: راه اندازی این مرکز اگر قرار است با کتابفروشی ها موازی کاری شود مفید نخواهد بود.
وی در پاسخ به اینکه گفته می شود غیر از کتابفروشی، شهرکتاب سایر فعالیت های فرهنگی و خدمات را نیز ارائه می دهد گفت: اگر شهرداری می خواهد کار فرهنگی کند چرا این اقدامات به دست خود کرمانی ها و کتابفروشی های کرمان انجام نشود که رویدادی برگزار و غرفه به کتابفروشان داده شود؟
احمدی معتقد است: پس اگر شهرکتاب غیر از کتاب کالاهای دیگری هم عرضه می کند، راه اندازی شهرکتاب نه تنها به قشر کتابفروش بلکه به سایر قشرها هم ضربه خواهدزد.
پای صحبت موافقان
اما در کنار مخالفان که عمدتا از قشر کتابفروش و نگران کاهش فروش خود هستند، افرادی هم هستند که نگاه دیگری دارند و معتقدند که دایر شدن شهرکتاب برای کرمان رویداد خوب و مفیدی است و سبب شکل گرفتن فضای رقابتی می شود.
نیاز کرمان به کتابفروشی چندمنظوره
زینب نصیری مسئول فروش کتابفروشی باغ کتاب کرمان معتقد است که کرمان کتابفروشی های زیادی دارد اما مرکز تفریحی- فرهنگی کتاب همانند باغ کتاب تهران ندارد؛ محیط های گرم و صمیمی که علاوه بر خرید کتاب شامل بخش مطالعه، رویدادهای نقد کتاب، نقد فیلم یا کافی شاپ برای گفت و گو و دیدار با نویسندگان داشته باشد.
وی افزود: اگر کار شهرکتاب صرفا فروش باشد که نتیجه مطلوبی نخواهد داشت اما اگر همانند شهرکتاب تهران عمل کند ما نیز خوشحال می شویم و در رویدادها شرکت می کنیم.
نصیری که می گوید مدت 7 سال در کتابفروشی کار می کند تصریح کرد: برخی کتابفروشی های تهران همانند یک پارک و یک مرکز تفریحی هستند که می توان ساعت ها در آنها پرسه زد، از هیاهوی شهر دور بود و واقعا جای ناراحتی است که کرمان حتی یک مرکز اینچنینی ندارد.
فضای رقابتی در کرمان شکل نگرفته
رئیس مرکز کرمان شناسی کرمان نیز در این باره اظهارکرد: شهرکتاب به عنوان موسسه ای فرهنگی در عرصه معرفی ارزش های ایران و ایرانی با سراسر جهان در ارتباط است و معمولا همایش های بزرگ و کوچک با حضور علاقه مندان ایران و ایرانشناسان برگزار می کند و کاربرد فرهنگی قابل توجهی دارد.
سید محمدعلی گلاب زاده افزود: به همین دلیل شهرداری ها در استان‌ها از این موسسه حمایت می کنند و بهترین مکان های شهر را در اختیار آنها می گذارند.
وی توضیح داد: چندوقت پیش به اتفاق دوستان فرهنگی کرمان در جلساتی در شهرکتاب تهران دعوت شدم که به منظور معرفی مشاهیر استان برگزار شده بود و ما در این برنامه ها سخنرانی می کردیم و در سطح وسیعی منعکس می شد که در همین زمینه در یکی از سخنرانی ها بخشی از شخصیت خواجوی کرمانی نیز معرفی شد.
گلاب زاده با بیان اینکه شهرکتاب تنها کتابفروشی نیست تاکید کرد: این مجموعه، مجموعه ای است که هم به معرفی کتاب و هم عرضه کتاب کمک می کند و البته رویدادهای شاخصی در این زمینه برگزار می کند.
وی یادآور شد: کار شهرکتاب بیشتر به خود شهرستان ها و میزان علاقه مندی آنها به زمینه کتاب مربوط است و اگر آن استان علاقه مند باشد آن رونق صورت می گیرد.
گلاب زاده با بیان اینکه با موضوع شهرکتاب 2 سال پیش موافقت شده خاطرنشان کرد: 2 سال پیش جلسه شورای عالی کرمان شناسی با حضور استاندار وقت و شهردار، مسئولان دانشگاهی، آقای هوشنگ مرادی کرمانی و اساتید بزرگ و مشاهیر استان برگزار شد که در این مراسم، آقای فیروزان رئیس شهرکتاب نیز حضور داشت و پس از ارائه پیشنهاد همه علاقه مند به حضور شهر کتاب در کرمان بودند.
رئیس مرکز کرمان شناسی تصریح کرد: من معتقدم ورود شهرکتاب به بازار کتاب کرمان رونق می بخشد و در ایجاد فضای رقابتی و شکوفایی فرهنگی شهر نقش بسزایی خواهد داشت و به همین دلیل از این طرح حمایت کردم.
این مورخ با اشاره به نبود فضای رقابتی در کرمان تاکید کرد: 50 سال است که فضای کتاب کرمان همینگونه مانده و رقابتی شکل نگرفته است.
نقطه نظر مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان نیز گفت: شهرکتاب هم مثل هر مرکز فروش کتاب و برگزاری رویدادهای فرهنگی-هنری در عرضه کتاب فعال است و در راستای بازگشایی آن در کرمان کتابفروشی ها انتقاداتی داشتند که نیاز به کار کارشناسی و بررسی دارد.
محمدرضا علیزاده افزود: نگرانی کتابفروشی ها این است که شهرکتاب به کتابفروشی تبدیل می شود درصورتی که این موسسه یک مجموعه فرهنگی است و صرفا کار آن فروش کتاب نخواهد بود.
وی تاکید کرد: کرمان به تحولی در زمینه کتابفروشی ها و ارتقای سطح کتابخوانی شهروندان نیاز دارد، حال باید پس از بررسی ها کتابفروشی های موجود را نیز تقویت کنیم تا آنها نیز از این تنگنای کرونا و شرایط اقتصادی به سلامت عبور کنند.
تصمیم نهایی اخذ نشده
معاون فرهنگی شهرداری کرمان نیز در این زمینه گفت: موضوع نمایندگی شهر کتاب 2 سال پیش در کرمان مطرح شده و موافقت صورت گرفته بود که پس از آن مدیران شهرکتاب به کرمان آمدند و ملکی کنار یخدان مویدی (کاوشکده علوم) برای این کار پیشنهاد شد.
محمد جهانشاهی افزود: این موضوع در کمیسیون فرهنگی شورا نیز مطرح شد و دو بحث پیش آمد؛ اول استقرار شهرکتاب در کرمان و دوم فضای آن که موافقان و مخالفان زیادی داشت و تاکنون تصمیم قطعی در این باره گرفته نشده است.
وی با اشاره به اینکه شهرکتاب ها در شهرهای مختلف با کمک شهرداری اداره می شوند تاکید کرد: در غیر این صورت می توانند به صورت خصوصی کار کنند، همانگونه که در برخی از شهرستان ها این گونه است.
شعبه شهرکتاب در کرمان
بحث بر سر تامین مکان توسط شهرداری برای شهرکتاب و چانه زنی های مخالفان و موافقان حضور این موسسه در کرمان در حالی همچنان ادامه داشته و به سرانجام نیز نرسیده که شهرکتاب از طریق واسپاری نشان در بلوار جمهوری اسلامی در نزدیکی مسجد امام رضا(ع) شعبه اش را در مرحله افتتاح آماده کرده است.
مشاهده خبرنگار ایرنا از شعبه در حال افتتاح شهرکتاب نشان می دهد که این محل چندان بزرگ نیست و تاکید بیشتر آن نیز به احتمال، بر فروش کتاب و لوازم تحریر خواهد بود و این درحالی است که مدیرعامل موسسه شهرکتاب در عین حال که قبول دارد این فضا کوچک است می گوید همه استانداردهای عرضه محصولات شهر کتاب را داراست.
پای صحبت مدیرعامل موسسه شهرکتاب
باتوجه به اهمیت موضوع، خبرنگار ایرنا در کرمان تلاش کرد به صورت تلفنی با فیروزان مدیرعامل موسسه شهرکتاب ارتباط برقرار کند که وی گفت: شهر کرمان ظرفیت ایجاد حداقل چهار فروشگاه کامل شهرکتاب را دارد که این ظرفیت سنجی با توجه به شاخص های مختلفی همچون جمعیت، شمار جوانان، فرهنگی بودن، فعالیت مراکز صنعتی در شهر و اطراف آن و نیز درصد مطالعه بخش شهری ارزیابی می شود.
فیروزان افزود: شهرهایی مثل کرمان که در دلشان چند شهر کوچک مانند مناطق شهری مختلف دارند می توانند دارای چند فروشگاه شهرکتاب باشند؛ در کرمان حداقل چهار منطقه شهری وجود دارد و همه مشاغل هم در هر منطقه فعال است یعنی اینطور نیست که به طور مثال یک نوع کالا تنها در یک خیابان شهر باشد بلکه ساکنان هر منطقه همه نیازهایشان را در منطقه خود می توانند تهیه کنند لذا امکان ایجاد این مراکز فرهنگی مانند شهرکتاب نیز در این مناطق شهری وجود دارد.
وی اضافه کرد: در جانمایی های ما چهار شهر کتاب می تواند در کرمان ایجاد شود که اگر توافق با شهرداری به سرانجام برسد واحد اصلی شهرکتاب را خود موسسه شهرکتاب در فضایی که در اختیار قرار می گیرد با سرمایه گذاری خود دایر می کند و سه فروشگاه دیگر از طریق واسپاری نشان و برند و توسط بخش خصوصی دایر خواهد شد.
فیروزان گفت: اینک یک فروشگاه از طریق واسپاری نشان و برند شهرکتاب در کرمان در حال راه اندازی است و از آنجا که کرونا سبب تاخیر در تصمیم گیری برای بررسی و نهایی شدن اماکن پیشنهادی شهرداری کرمان شده درصورتی که مذاکره با شهرداری نهایی شود خود موسسه هم یک مرکز بزرگ راه می اندازد.
به گفته وی شهرکتاب می تواند تا دو یا دو سال و نیم دیگر به دو شعبه شهر کتاب دیگر اجازه فعالیت در کرمان بدهد.
مدیرعامل موسسه شهرکتاب گفت: مرکزی که خودمان راه می اندازیم بزرگتر است اما فروشگاه هایی که با واسپاری نشان فعالیت می کنند هم همه استانداردها، نرم افزارها و آموزش های ما را به کار می گیرند و فعالیت های آنها استاندارد خواهد بود.
وی افزود: در شهرکتاب غیر از عرضه کتاب در انواع رده های سنی و دیگر محصولات فرهنگی مانند سی دی موسیقی، صنایع دستی، اسباب بازی، هدایا و هر کالایی که فرهنگی اطلاق شود به فروش می رسد.
تفاوت مراکز اصلی با واسپاری ها
فیروزان درباره تفاوت کارکرد مراکزی که خودِ شهرکتاب راه می اندازد با مراکز واسپاری نشان را اینچنین توضیح داد: مساحت بیشتر و تنوع فعالیت ها از جمله تفاوت هاست؛ مابه‌ازای هر نوع کالا یک نوع رویداد نیز در فروشگاه های بزرگ شهرکتاب برگزار می شود؛ به طور مثال با معرفی یک محصول فرهنگی مانند موسیقی یا کتاب، به ازای آن، از سازندگان نیز دعوت می شود و کار نقد و گفت و گوی مستقیم علاقه مندان با عوامل سازنده هم انجام می گیرد.
وی افزود: به طور مثال امسال سال نظامی گنجوی است که اگر شهرکتاب راه می افتاد و کرونا مانع نمی‌شد هر ماه یک جلسه گفتار در مورد نظامی برگزار می کردیم.
محل پیشنهادی از نظر ما مناسب نبود
فیروزان گفت: در مذاکره با شهرداری کرمان سه مکان به ما پیشنهاد شد که از نظر جانمایی از نگاه ما مناسب نبود زیرا محل موسسه باید در گذر تردد باشد، باید در مرکز منطقه شهری باشد و تحولات فرهنگی ایجاد کند.
وی در عین حال گفت که غیر از شعبه ای که به صورت واسپاری در کرمان راه می افتد، ما همچنان از همکاری شهرداری استقبال می کنیم و آماده ایم با در اختیار داشتن یک مکان مناسب، با سرمایه خود شهرکتاب مرکزی نیز دایر کنیم.
به گزارش ایرنا حال باید منتظر نشست و دید که رویکرد مدیریت شهری و دیگر متولیان فرهنگی کرمان در مورد این موضوع چه خواهد بود؛ آن هم زمانی که دوره کاری مدیریت شهری دور پنجم روزهای پایانی خود را سپری می کند و مدیریت امور به اعضای تازه شورای اسلامی شهر محول خواهد شد.
برچسب‌ها
بازار نشر کرمان شهرداری کرمان موسسه شهر کتاب کتاب کتابفروشی

http://www.kerman-online.ir/fa/News/214706/شهرکتاب-کرمان-راه-افتاد،-وقتی-ساختمانش-هنوز-تحویل-نشده
بستن   چاپ