کرمان رصد
رونق بافته‌های داری، هنری سنتی که چشم به فردا دارد
يکشنبه 30 خرداد 1400 - 07:44:47
کرمان رصد -

کرمان رصد


به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان، گلیم از صنایع‌دستی شناخته شده و از فعالیت‌های مهم زنان شهری، روستایی و عشایری شهرستان سمیرم است و داشتن مهر اصالت سازمان جهانی یونسکو گواه برتری این هنر در سطح بین‌الملل است.
سابقه گلیم بافی در شهرستان سمیرم به زمان‌های بسیار دور بر می‌گردد که گلیم به‌عنوان زیرانداز و برای نگهداری و حمل اشیا و آذوقه همچنین زینت دادن به خانه‌ها بسیار استفاده می‌شد.
زنان هنرمند منطقه همواره این هنر اصیل ایرانی را که میراث جاودان و سند ذوق و هنر گذشتگان آن‌ها هست با تلاشی بی‌وقفه و خستگی‌ناپذیر، تا به امروز حفظ کرده و حتی توسعه داده‌اند.
ظرافت در بافت، نقش‌های زیبا و منحصربه‌فرد، استفاده از رنگ‌های طبیعی و تنوع در تولید محصول از ویژگی‌های ممتاز گلیم سمیرم است.
گلیم بافی سمیرم هنری فرامرزی
مریم محمدی کارشناس صنایع دستی اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان سمیرم به خبرنگار ما گفت: توسعه بافت گلیم در روستا‌های شهرستان سمیرم سبب شده تا بیش از 200 نفر به صورت تخصصی و حرفه‌ای مشغول فعالیت شوند.
او افزود: حدود 100 هنرمند برتر در زمینه بافت گلیم در این شهرستان فعال هستند که بیشتر آن‌ها توانسته اند با راه اندازی کارگاه‌های کوچک زمینه اشتغالزایی را در بافت گلیم فراهم کنند.
کارشناس صنایع دستی اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان سمیرم ادامه داد: در حال حاضر بیش از 20 کارگاه تولید گلیم در شهرستان سمیرم دایر است که پیش بینی می‌شود تعداد این کارگاه‌ها در سال آینده به 40 باب برسد.
محمدی اظهار کرد: سرانه تولید ماهیانه گلیم در شهرستان سمیرم حدود 200 متر مربع است و در صدد هستیم تا با حمایت بیشتر از هنرمندان این رشته رقم تولید را را افزایش دهیم.
او به محدودیت‌های سفر برای گردشگران در پی شیوع کرونا پرداخت و اضافه کرد: با اینکه در پی همه گیری کرونا ورود گردشگران به شهرستان محدود شد و به صنوف مختلف از جمله صنایع دستی خسارت قابل توجهی وارد شد، اما خوشبختانه با استفاده از فضای مجازی توانستیم در نمایشگاه‌های بین المللی صنایع دستی کشور‌ها مختلفی همچون روسیه و گرجستان شرکت و محصولات خود را به جهانیان معرفی کنیم.
کارشناس صنایع دستی اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان سمیرم اظهار کرد: گرجستان، ارمنستان و عراق خریداران اصلی صنایع دستی سمیرم هستند، اما مهمترین مشتری محصولات ما عربستان است که از بافته‌های سنتی سمیرم در خانه کعبه استفاده می‌کند.

کرمان رصد

گلیم بافی، در 15 روستای سمیرم
سعید سلیمانی رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان سمیرم در گفتگو با خبرنگار ما گفت: شهرستان سمیرم سال هاست که در حوزه‌های مختلف بافته هایِ داری همچون بافت کف‌پوش، رومیزی، روپشتی، تزیین منازل و مبلمان، روکش صندلی ماشین، تابلو فرش، پادری، جاجیم و گلیم فعال بوده و از این طریق در اشتغالزایی و درآمدزایی موفق عمل کرده است.
او افزود: محصولات گلیم و جاجیم سمیرم با نقش‌های بسیار زیبا و منحصر به فرد در نمایشگاه‌های بین المللی نگاه‌های زیادی را به سوی خود جلب کرده است.
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان سمیرم با اشاره به اینکه بافت هر قطعه گلیم حدود دو ماه زمان می‌برد ادامه داد: نخ‌های کاربردی بافت گلیم در شهرستان سمیرم یله، ابریشمی و مریونس هست.
سلیمانی تاکید کرد: با همراهی بخش خصوصی امروز شاهد گسترش بافت گلیم در 15 روستای شهرستان هستیم. در همین زمینه طرح‌های قدیمی و سنتی گلیم که نماد فرهنگ عشایری منطقه و رو به فراموشی بود بار دیگر احیا شد.
او به خسارت ناشی از شیوع کرونا به گردشگری سمیرم اشاره و اضافه کرد:خوشبختانه سال گذشته اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اصفهان بیش از 600 میلیارد تومان تسهیلات برای جبران زیان‌های ناشی از شیوع کرونا به سمیرم اختصاص داد.

کرمان رصد

روستای مهرگرد، شناسنامه بافته‌های داری سمیرم
فریدون اللهیاری مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اصفهان به خبرنگار ما گفت: روستای مهرگرد در دامنه سلسله جبال زاگرس در مسیر ییلاق و قشلاق ایل قشقایی، از سده‌های گذشته کانون مهم صنایع دستی روستایی و عشایری به ویژه بافته‌های داری از جمله قالی، گلیم و گبه بوده است.
او افزود: از مجموع 285 خانوار ساکن در روستای مهرگرد بیش از 200 خانوار در کارگاه‌های خانگی بافته‌های داری به تولید این محصولات به ویژه گلیم اشتغال دارند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اصفهان تاکید کرد: هم اکنون هنرمندان فعال مهرگرد (روستای ملی بافته‌های داری) دارای 4 نشان بین المللی و 28 نشان ملی صنایع دستی هستند و می‌توان روستای مهرگرد را شناسنامه صنایع بافندگی شهرستان سمیرم دانست.
اللهیاری با بیان اینکه تا چند ماه آینده تسهیلاتی برای توسعه کسب و کار در این روستا اختصاص می‌یابد ادامه داد: در تلاش هستیم تا با وجود شرایط کرونا، سریع‌تر زمینه رونق گردشگری داخلی را با هدف جبران خسارت بخش گردشگری البته با نظارت دستگاه‌های بهداشتی فراهم کنیم.
انتخاب روستای مهرگرد به عنوان روستای ملی بافته هایِ داری ظرفیتی برای پیشرفت این روستا و شهرستان سمیرم در حوزه صنایع دستی، اشتغالزایی و درآمدزایی است. شناسایی این ظرفیت‌ها در مناطق محروم و دورافتاده زمینه رونق تولید و بهبود وضع معیشت مردم را فراهم می‌کند.
گزارش از عیسی صادقی
انتهای پیام/ی

http://www.kerman-online.ir/fa/News/209994/رونق-بافته‌های-داری،-هنری-سنتی-که-چشم-به-فردا-دارد
بستن   چاپ