کرمان رصد

آخرين مطالب

طالبان هیچ‌گونه قاعده و قانونی در حوزه مرزبانی و مرزداری ندارد مقالات

طالبان هیچ‌گونه قاعده و قانونی در حوزه مرزبانی و مرزداری ندارد
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
‌مالک مصدق| پنجشنبه هفته گذشته شش نیروی مرزبان ایرانی از طرف نیروهای طالبان در جنوب شرق کشور بازداشت شدند که ساعاتی بعد با انجام اقدامات لازم آزاد شدند. اگرچه وقوع این‌دست اتفاقات در مناسبات مرزی امری طبیعی به نظر می‌رسد، اما روند تحولات و تنش‌های مرزی ایران و افغانستان پس از روی کار آمدن طالبان، یک روند صعودی و فزاینده را نشان می‌دهد؛ اتفاقی که می‌تواند از جنبه‌های مهم و به‌ویژه امنیت ملی محل تمرکز و توجه باشد. از ‌این‌رو «شرق» در گفت‌وگویی با عبدالمحمد طاهری سعی کرده است جنبه‌های این اقدام و در کل مناسبات مرزی ایران و افغانستان در دوره حکومت طالبان را به شکل دقیق‌تر کنکاش کند. آنچه در ادامه می‌خوانید، ماحصل گپ‌و‌گفت با اولین مستشار و رایزن فرهنگی وزارت امور خارجه ایران در وزارت معارف افغانستان است که در کارنامه دیپلماتیک خود علاوه بر کارداری ایران، سابقه مشاور سیاسی برخی چهره‌های افغانستان نظیر محمد حنیف اتمر، وزیر امور خارجه سابق افغانستان را هم دارد.
‌جناب طاهری پنجشنبه هفته گذشته شاهد دستگیری تعدادی از مرزبانان ایرانی بودیم که به نظر می‌رسد با ورود اشتباهی آنان به خاک افغانستان رخ داد و ساعاتی بعد هم آزاد شدند. جدای از این نکته، شما روند درگیری و دستگیری مرزی بین ایران و افغانستان از زمان روی کار آمدن حکومت دوم طالبان را چگونه می‌بینید؟
اتفاقا نکته همین‌جاست که اگر موضوع صرفا ورود اشتباهی و غیرعمدی مرزبانان ایرانی به خاک افغانستان بود، دستگیری آنها از طرف طالبان می‌تواند یک واکنش طبیعی جلوه کند؛ کمااینکه در دیگر نقاط مرزی امکان وقوع آن وجود دارد. اما مسئله اساسی اینجاست که در بازه زمانی سه‌ساله‌ای که از روی کار آمدن حکومت دوم طالبان می‌گذرد، به نظر می‌رسد هم شدت درگیری‌ها با مرزبانان ایرانی و هم تعداد دفعات دستگیری مرزبانان کشور رو به افزایش است؛ تا جایی که اکنون خبرهایی دال بر این وجود دارد که وزارت کشور و هنگ مرزبانی ایران موضوع ایجاد دیوار مرزی را به شکل جدی‌تر در دستور کار خود قرار داده‌اند. هرچند به نظر می‌رسد در وهله اول این دیوار مرزی با هدف توقف در رفت‌وآمد مهاجران غیرقانونی به داخل خاک ایران، تردد‌نداشتن گروه‌های تروریستی و باندهای قاچاق مواد مخدر در مرز است، اما نمی‌توان شدت و وسعت درگیری نیروهای طالبان با مرزبانان ایرانی را هم یکی از عوامل مهم در تغییر نگاه تهران به حوزه مرزداری با افغانستان ندانست.
‌دستگیری مرزبانان ایرانی صرفا از این جنبه قابلیت ارزیابی دارد یا حضرت‌عالی ابعاد تحلیلی دیگری را متصور هستید؟
دستگیری مرزبانان ایرانی صرفا یک جنبه ندارد. جنبه مهم‌‌تر دیگر این است که ثابت شد طالبان فارغ از قرائت‌های ایدئولوژیک تندروانه خود که می‌تواند یک تهدید امنیتی باشد، مشخصا در موضوع سرزمین‌های ایران پشت دیوار مرزی حاضر به همکاری با ایران نخواهد بود. به بیان دیگر این‌دست رفتارها نشان از سخت‌گیری طالبان دارد و هم‌زمان با آن مؤیدی بر آن است که طالبان هیچ‌گونه قاعده و قانونی در حوزه مرزبانی و مرزداری را ملاک عمل و رفتار خود قرار نمی‌دهد و کوچک‌ترین توجهی هم به قراردادهای فی‌ما‌بین برای ترسیم مرز دو کشور ندارد.
‌پس به باور شما امکان تداوم و تشدید درگیری‌های مرزی و همچنین احتمال درگیری مرزبانان وجود دارد؟
بدون ‌شک چنین است. این یک چیز طبیعی است و در همه مرزها روی می‌دهد؛ اما موضوع مرز ایران و افغانستان از زمان طالبان فرق دارد.
‌چه فرقی؟
فرق اصلی به سایه سنگین نگاه‌های رادیکال ایدئولوژیک طالبان و خوانش‌های تند ناسیونالیستی آنان باز‌می‌گردد؛ بنابراین اساسا نیروهای مرزبانی افغانستان که همان نیروهای طالبان هستند، نیروهای آموزش‌دیده‌ای نیستند که بخواهند حرفه‌ای رفتار کنند، بلکه بر مبنای خوانش‌های ایدئولوژیک و قرائت‌های ناسیونالیستی پشتونی خود به مسائل مرزی و سرزمینی نگاه می‌کنند. در‌حالی‌که با توجه به حساسیت موضوع مرزبانی و مرزداری و همچنین حوزه امنیتی مربوط به حوزه هنگ مرزی باید مرزبانان افغانستان یا مشخصا نیروهای طالبان در حوزه مرزبانی و مرزداری تجربیات لازم را ببینند که خدای ناکرده از تکرار این اتفاقات جلوگیری شود یا از وقوع حوادث تلخ‌تر پیشگیری کرد. کسی نمی‌تواند تضمین بدهد که در درگیری‌های پیش‌روی احتمالی یا بروز خطای سهوی مرزبانان ما که کاملا طبیعی است، شدت تنش تا چه حد بالا خواهد رفت و آیا خدای‌ ناکرده این تنش‌ها کشته یا زخمی به دنبال خواهد داشت یا نه؟ اینجاست که وزارت امور خارجه، وزارت کشور و همچنین هنگ مرزی جمهوری اسلامی ایران باید به شکل جدی، صریح و بدون پرده، طالبان را وادار کند در موضوع مشخص مرزبانی و مرزداری یا به قوانین و مقررات پایبند باشد یا آموزش‌های لازم را در‌این‌باره ببیند که بداند اختلافات مرزی باید چگونه اداره شود. نمی‌توان با نگاه‌های شعاری، احساسی و ایدئولوژیک پشتونی به مرزداری پرداخت؛ چون این نوع نگاه‌های تندروانه که متأسفانه با نگاه‌های ایدئولوژیک هم درآمیخته است، خود‌به‌خود زمینه‌ای برای هرگونه درگیری و تنش ناخواسته خواهد بود.
مسئله خطرناک‌تر اینجاست که چون نیروهای طالبان با همان نگاه ایدئولوژیک تندروانه و قرائت‌های ناسیونالیستی پشتونی به مرزبانی و مرزداری نگاه می‌کنند، هرگونه تردد یا ورود سهوی مرزبانان ایرانی به خاک افغانستان را با نگاه امنیتی و تلاش برای بر‌هم‌زدن حاکمیت طالبان تحلیل می‌کنند که می‌تواند به یک واکنش و برخورد سخت طالب‌ها منجر شود. شاید در اتفاق پنجشنبه گذشته با یک مذاکره، شش مرزبان در کمال صحت و سلامت به کشور بازگشتند، اما نمی‌توان این یقین را حاصل کرد که در صورت بروز اتفاقات مشابه، درگیری‌ها بیشتر نشود. ما تجربه تلخ درگیری‌های مرزی طالبان افغانستان با نیروهای مرزی پاکستان در همین سه سال اخیر را فراموش نکرده‌ایم که کماکان ادامه دارد و حتی تشدید هم پیدا کرده است. پس این موضوع اصلا چیزی ساده و طبیعی نیست که بخواهیم از کنار آن و بدون حساسیت رد شویم. من معتقدم طالبان در حوزه مرزبانی و مرزداری با سوء‌نیت رفتار و برخورد می‌کند و باید هرچه زودتر جلوی آن گرفته شود تا این رویه به عادت طالبان تبدیل نشود که هر زمان و هر جا که دلش خواست، با سلیقه خود عمل کند. مرزبانی و مرز‌داری قاعده و قانون دارد و طالبان هم باید به آن تمکین کند؛ در غیر ‌این ‌صورت سنگ روی سنگ بند نمی‌شود.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/623553/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جنگل‌های مازندران برای مسکن دوم رانتخوارها صرف شد

مساله‌‌ معنای مردم!

این فرصت را قدر بدانید

اگر چین به تایوان حمله کند

افزایش غلظت کربن‌دی‌اکسید در جو زمین رکوردشکنی کرد

کشف 100 کهکشان جدید در فواصل 5 میلیارد سال نوری

افتتاح بوستان شهید سلیمانی در کرمان

هلدینگ های عمانی در راه سرمایه گذاری در کیش

حماسه هشت‌ درصدی؟

خنجر نفتی ایران

قتلگاه کلمه

دانشجویان و اساتید سفیران مبانی انقلاب اسلامی هستند

قرآن کریم برطرف کننده نیازهای فکری و زندگانی است/جهان بینی اصلی ترین بنیاد یک تمدن

بومی‌سازی 10 قلم روغن و گریس خاص سنتزی

نتیجه باورنکردنی 3900 ساعت گوش دادن به صدای نهنگ آبی!

بررسی مشکلات قضایی 190 نفر از خانواده‌های شهدا و ایثارگران فارس

افزایش تسهیلات نوسازی بافت های فرسوده استان ایلام

چاپ 34 جلد کتاب در وصف شهدا در استان کرمان

نصب بیش از 7000 انشعاب آب در روستاهای استان کرمان

ریزش بلوک آپارتمانی در روسیه 19 زخمی برجای گذاشت

آغاز طرح ملی تنبلی چشم همزمان با سراسر کشور از کرمان

اعتراض رسمی باشگاه مس رفسنجان به فدراسیون فوتبال عراق

اعتراض باشگاه مس رفسنجان به فدراسیون فوتبال عراق به خاطر منتظر محمد

احداث پیست موتورسواری در رفسنجان کلید خورد

اعتراض باشگاه مس رفسنجان به فدراسیون فوتبال عراق

قانون، خط قرمز جزیره است/ پلمپ دومین نانوایی در کیش

هشدار زرد هواشناسی کرمان؛ طوفان شن در راه است

جهان‌بینی تمدن‌ساز و عبودیت در اندیشه قرآنی رهبر انقلاب

شورای آموزشی باید موتور محرک و اندیشه‌ورز باشد

استقبال کم‌نظیر دانشمندان ازکنگره اندیشه قرآنی امام خامنه‌ای

مناطق 6 و 7 تبریز به بافت ارزشمند شهر تبدیل می‌شود

208 خانواده کرمانی بعد از دفاع مقدس چشم انتظار عزیزانشان هستند

برنامه ریزی سالگرد ارتحال امام راحل (ره)

گره کور روابط تهران و آژانس

واکنش سعید حجاریان به ایده جنجالی «مهدی نصیری»

از برنامه ریزی برای تربیت سفیران مبانی انقلاب اسلامی تا آشنایی با خط فکری رهبر معظم انقلاب

دومین دوره آشنایی با مفاهیم اسلام ناب و مبانی انقلاب برگزار شد

بومی‌سازی گرانول‌های نانویی جهت حذف بوی نامطبوع از فاضلاب شهری

تولید کاتالیستی با قابلیت کاهش گازهای گلخانه‌ای در کشور

کاهش هزینه ساخت در محلات هدف بازآفرینی شهری

استاندارد کرمان: از فروش و پیش فروش خودروی MVM X55 PRO جلوگیری شد

برخی ازمسئولین اعتقادی به غربالگری و پیشگیری از معلولیت‌ها ندارند

نصب بیش از 7 هزار انشعاب آب در روستاهای استان کرمان

سرمایه‌گذاران و فعالان اقتصادی داخلی و خارجی در همایش «کرمان آیدکس» حضور خواهند داشت

تیپولوژی مجلس دوازدهم

اندیشه‎‌های رهبر معظم انقلاب در دانشگاه‌های دنیا غوغا به پا کرده است

شخصیت فکری رهبر معظم انقلاب متأثر از قرآن کریم است

قرآن کریم راه کمال و سعادت دنیا و آخرت انسان را تعیین می‌کند

ویدیویی زیبا از استقرار مجموعه ای از Nanoracks CubeSats ها توسط بازوی روباتیک ژاپنی

پاسخگویی برخط سرپرست اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان البرز به مشکلات ایثارگران از طریق سامانه سامد