کرمان رصد

آخرين مطالب

ساخت یک شهرک جدید؛ تهدیدی برای شهر باستانی جیرفت! اجتماعي

ساخت یک شهرک جدید؛ تهدیدی برای شهر باستانی جیرفت!
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - جمعی از فعالان و دوستداران میراث فرهنگی اطلاع دادند: فاز نخست تسطیح اراضی برای احداث «شهر نوین جیرفت» به مساحت 216 هکتار چند روزی است در غرب مجموعه باستانی «دقیانوس» شروع شده است. این شهرک‌سازی درست در میان آثار و بقایای به‌جامانده از شهر کهن جیرفت قرار می‌گیرد. به گزارش ایسنا، در حالی که عرصه و حریم محوطۀ شهر دقیانوس هنوز تدقیق نشده است، اما شواهد سطحی نشان می‌دهد که شهر نوین جیرفت در این عرصه قرار می‌گیرد. بر اساس تصاویر هوایی مشخص است که گورستان در جنوب شهر نوین و بخشی از سامانه آبرسانی و قنات‌های کهن متصل به دقیانوس درست در غرب و میانۀ محل شهر نوین قرار دارند. همچنین تپه‌های شمال غربی که مملو از قطعات سفال، تکه‌های آجر و بقایای معماری است در شمال شهر نوین قرار می‌گیرد. به گمان باستان‌شناسان، بی‌شک راه ارتباطی شهر نوین از کوچه پس‌کوچه‌های «کهورویه» نخواهد گذشت، بلکه در آینده محوطۀ ارزشمند «قمادین» برای ایجاد پل و اتوبان ارتباطی بین شهر امروزی جیرفت و شهر نوین تسطیح خواهد شد و از بین خواهد رفت. قمادین همان شهری است که مارکوپولو آن را کَمادی نامیده و نوشته است که کمادی پیش از این شهری بزرگ و پرشکوه بوده، ولی اکنون (سدۀ 7 قمری / 13 میلادی) کوچک و کم‌اهمیت شده است، زیرا مغولان چند بار آن را ویران ساخته‌اند. کمادی در سدۀ 13 قمری / 19 میلادی در شمال جیرفت شناسایی شد. مردم بومی ویرانه‌های آن را شهر دقیانوس می‌نامند (گابریل، 129؛ سایکس، 267). برخی همین شهر دقیانوس را شهر جیرفت کهن دانسته‌اند (دایره‌المعارف بزرگ اسلامی). از قمادین به عنوان خزانۀ نفایس چین و ختا، هندوستان، حبشه، زنگبار، روم، مصر، ارمنستان، آذربایجان، ماوراءالنهر، خراسان، فارس و عراق یاد شده است. فعالان میراث فرهنگی می‌گویند: بخشی از عرصه و حریم این مجموعه باستانی ارزشمند نیز کمتر از دو دهه پیش به صورت قطعات یک هکتاری به گروهی از بازنشسته‌های کشوری واگذار شده است. این بخش که بیش از 70 هکتار وسعت دارد مشخص نیست طی چه سازوکار و با استناد به کدام قانون و کدام استعلام از میراث فرهنگی واگذار شده است و چه سرنوشتی پیدا خواهد کرد؟ اکنون این پرسش‌ها از سوی جمعی از باستان‌شناسان و فعالان میراث فرهنگی مطرح شده است که آیا این طرح، ملاحظات مربوط به «ارزیابی تأثیرات اجتماعی و فرهنگی» (اتاف) را در نظر گرفته است؟ همچنین، شورای عالی شهرسازی و معماری ایران در جلسه 20 آذر 1402 مصوب کرده بود که برای «الحاق 299 هکتار اراضی به محدوده شهر جیرفت در راستای طرح نهضت ملی مسکن» ضرورتاً باید «ملاحظات مربوط به حریم منظر اثر ثبتی در محدوده الحاقی با هماهنگی اداره کل میراث فرهنگی استان در طرح اعمال شود.» آیا وزارت میراث فرهنگی به این موضوع رسیدگی کرده است؟ آیا توسعه جیرفت با نابودی ارزش‌ها و دارایی‌های تاریخی و فرهنگی آن دنبال خواهد شد یا میراث و ارزش‌های فرهنگی برای نسل‌های آینده حفظ خواهند شد؟ جیرفت از کهن‌ترین تمدن‌های بشری است و حدود پنج‌هزار سال قدمت دارد و الواح خطی یافته‌شده از آن نشان‌دهنده یکی از نخستین خط‌های اختراع‌شده توسط بشر معرفی شده است. این محوطه باستانی پیش از این، با غارت گسترده‌ای مواجه شده بود؛ اوایل دهه 80 که «هلیل‌رود» در جنوب استان کرمان، طغیان کرد و گور‌های باستانی و اشیاء دفن‌شده در آن آشکار شد و مردم با بیل و کلنگ راهی این منطقه شدند، آن زمان جیرفت را پنیری سوئیسی توصیف می‌کردند که حفاران آن را برای یافتن اشیاء تاریخی سوراخ سوراخ کرده بودند.

جمعی از فعالان و دوستداران میراث فرهنگی اطلاع دادند: فاز نخست تسطیح اراضی برای احداث «شهر نوین جیرفت» به مساحت 216 هکتار چند روزی است در غرب مجموعه باستانی «دقیانوس» شروع شده است. این شهرک‌سازی درست در میان آثار و بقایای به‌جامانده از شهر کهن جیرفت قرار می‌گیرد.
به گزارش ایسنا، در حالی که عرصه و حریم محوطۀ شهر دقیانوس هنوز تدقیق نشده است، اما شواهد سطحی نشان می‌دهد که شهر نوین جیرفت در این عرصه قرار می‌گیرد.
بر اساس تصاویر هوایی مشخص است که گورستان در جنوب شهر نوین و بخشی از سامانه آبرسانی و قنات‌های کهن متصل به دقیانوس درست در غرب و میانۀ محل شهر نوین قرار دارند. همچنین تپه‌های شمال غربی که مملو از قطعات سفال، تکه‌های آجر و بقایای معماری است در شمال شهر نوین قرار می‌گیرد.

کرمان رصد

به گمان باستان‌شناسان، بی‌شک راه ارتباطی شهر نوین از کوچه پس‌کوچه‌های «کهورویه» نخواهد گذشت، بلکه در آینده محوطۀ ارزشمند «قمادین» برای ایجاد پل و اتوبان ارتباطی بین شهر امروزی جیرفت و شهر نوین تسطیح خواهد شد و از بین خواهد رفت.
قمادین همان شهری است که مارکوپولو آن را کَمادی نامیده و نوشته است که کمادی پیش از این شهری بزرگ و پرشکوه بوده، ولی اکنون (سدۀ 7 قمری / 13 میلادی) کوچک و کم‌اهمیت شده است، زیرا مغولان چند بار آن را ویران ساخته‌اند. کمادی در سدۀ 13 قمری / 19 میلادی در شمال جیرفت شناسایی شد. مردم بومی ویرانه‌های آن را شهر دقیانوس می‌نامند (گابریل، 129؛ سایکس، 267). برخی همین شهر دقیانوس را شهر جیرفت کهن دانسته‌اند (دایره‌المعارف بزرگ اسلامی). از قمادین به عنوان خزانۀ نفایس چین و ختا، هندوستان، حبشه، زنگبار، روم، مصر، ارمنستان، آذربایجان، ماوراءالنهر، خراسان، فارس و عراق یاد شده است.

کرمان رصد

فعالان میراث فرهنگی می‌گویند: بخشی از عرصه و حریم این مجموعه باستانی ارزشمند نیز کمتر از دو دهه پیش به صورت قطعات یک هکتاری به گروهی از بازنشسته‌های کشوری واگذار شده است. این بخش که بیش از 70 هکتار وسعت دارد مشخص نیست طی چه سازوکار و با استناد به کدام قانون و کدام استعلام از میراث فرهنگی واگذار شده است و چه سرنوشتی پیدا خواهد کرد؟

کرمان رصد

اکنون این پرسش‌ها از سوی جمعی از باستان‌شناسان و فعالان میراث فرهنگی مطرح شده است که آیا این طرح، ملاحظات مربوط به «ارزیابی تأثیرات اجتماعی و فرهنگی» (اتاف) را در نظر گرفته است؟ همچنین، شورای عالی شهرسازی و معماری ایران در جلسه 20 آذر 1402 مصوب کرده بود که برای «الحاق 299 هکتار اراضی به محدوده شهر جیرفت در راستای طرح نهضت ملی مسکن» ضرورتاً باید «ملاحظات مربوط به حریم منظر اثر ثبتی در محدوده الحاقی با هماهنگی اداره کل میراث فرهنگی استان در طرح اعمال شود.» آیا وزارت میراث فرهنگی به این موضوع رسیدگی کرده است؟ آیا توسعه جیرفت با نابودی ارزش‌ها و دارایی‌های تاریخی و فرهنگی آن دنبال خواهد شد یا میراث و ارزش‌های فرهنگی برای نسل‌های آینده حفظ خواهند شد؟
جیرفت از کهن‌ترین تمدن‌های بشری است و حدود پنج‌هزار سال قدمت دارد و الواح خطی یافته‌شده از آن نشان‌دهنده یکی از نخستین خط‌های اختراع‌شده توسط بشر معرفی شده است. این محوطه باستانی پیش از این، با غارت گسترده‌ای مواجه شده بود؛ اوایل دهه 80 که «هلیل‌رود» در جنوب استان کرمان، طغیان کرد و گور‌های باستانی و اشیاء دفن‌شده در آن آشکار شد و مردم با بیل و کلنگ راهی این منطقه شدند، آن زمان جیرفت را پنیری سوئیسی توصیف می‌کردند که حفاران آن را برای یافتن اشیاء تاریخی سوراخ سوراخ کرده بودند.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/623288/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله ابتکار/ اصولگرایان و مارهای در آستین ؟!

سرمقاله جمهوری اسلامی/ چرا الگوی حکمرانی نیستیم؟

خلاف‌گویی‌های اقتصادی عضو ستاد انتخاباتی روحانی

مسیر ممیزی و تفاهم در انتشار خاطرات هاشمی

روایت «وزیر سابق» از ضربه ترامپ به دولت روحانی

خط‌و‌نشان‌ کمال

مهلت ثبت‌نام در دوره آموزشی طرح ولایت تمدید شد

اسپری کردن اکسیدگرافن روی ماسک پوشش ضدویروسی ایجاد می‌کند

ناسا لباس فضانوردی نسوز می‌سازد

پایان فراق مادر شهید بابلی

روزهای خوش زندگی عشایر به دنبال بارش‌های پرخیر و برکت در جنوب کرمان

معامله بلوک 85 درصد سهام باشگاه استقلال قطعی شد

رد شکایت مطهری از استقلال/ مس رفسنجان محکوم شد

با بدهکاران کلان شبکه بانکی استان کرمان برخورد می شود

منتظر محمد به استقلال بازمی‌گردد؟

ماجرای جالب سرهنگ قلابی که در صف نانوایی لو رفت!

سنگ‌ پرانی مرگبار مافیای مواد مخدر در جنوب تهران

خبر مهم و کاربردی برای متقاضیان کارت سوخت

تعداد آرای نمایندگان تهران در دور دوم اعلام شد

تصویر کتابخانه سیار کرمان، عکس سال کانون پرورش فکری

اولین زایمان سه قلوی کاشان در بیمارستان بهشتی انجام شد

ترکیب سپاهان برابر مس رفسنجان (احتمالی)

مردم این 5 استان، امروز منتظر بارش باران باشند

حادثه رانندگی در جاده جیرفت به کرمان؛ سه نفر کشته شدند

ثبت 6 زمین لرزه استان کرمان در هفته گذشته

نیشن: عملیات موفق ایران، اسرائیل را عمیقا پشیمان کرد

سازمان امنیت کانادا: عملیات خارجی ایران تهاجمی‌تر و گسترده‌تر شده است

دکترین هسته‌ای تغییر می‌کند؟

کشف سیاره‌ای که همسایه‌ها آن را تحت فشار گذاشته‌اند!

چین اولین ماهواره رقیب «استارلینک» ایلان ماسک را به فضا پرتاب کرد

شاید سال آینده اینجا نباشم

◄ فروش سه فروند ایرباس A340-600 ماهان ایر به ونزوئلا

زیرسازی و آسفالت 761 هزار مترمربع از معابر رفسنجان در 365 روز

عقرب‌گزیدگی در کمین مردم رودبار جنوب/ثبت 60 مورد گزش در فروردین

رقابت سپاهان و مس رفسنجان عصر امروز

زیرسازی و آسفالت 761 هزار متر مربع از معابر رفسنجان طی 365 روز

اختتامیه بیست‌ و‌ نهمین جشنواره شعر رضوی در کرمان+ تصویر

کاروان زیر سایه خورشید، میهمان ویژه محفل پایانی جشنواره ملی شعر فارسی رضوی کرمان

اغفال دختران و اخاذی از آنها در فضای مجازی | 2 پسر و یک دختر دستگیر شدند

تصویب بسته تشویقی توسعه و نوسازی بافت‌های فرسوده شهر اهواز

پایان بیست ‌و‌نهمین جشنواره بین‌المللی شعر فارسی رضوی

ضرورت توجه بیشتر به بافت تاریخی یزد

آمادگی منتظر محمد برای بازگشت به استقلال در پی تماس نکونام

محققان ایرانی داربست طلایی برای مهندسی بافت قلب ساختند

برخورد دستگاه قضا با بدهکاران دانه درشت بانکی/ افزایش 30 درصدی مطالبات معوق بانکی در کرمان

معامله بلوک 85 درصد سهام استقلال قطعی شد

تصویر کتاب‌خانه سیار کرمان، عکس سال کانون پرورش فکری

ثبت‌نام دانش‌آموزان پایه اول کرمان غیرحضوری انجام می‌شود

بهره‌برداری از اولین تست فیبر نوری در صداوسیمای کرمان

انفجار شدید یک ساختمان مسکونی در این نقطه از تهران