کرمان رصد

آخرين مطالب

لاله‌زار، باغ خاطره‌ها اجتماعي

لاله‌زار، باغ خاطره‌ها
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - زکریا قزوینی در 6٧4ه. ق تهران را «روستایی بزرگ، سرسبز، پرباغ و میوه‌های پاکیزه» معرفی و پیترو دلاواله سیاح ایتالیایی تهران در زمان شاه عباس را چنین توصیف می‌کند: «تمام این شهر از باغ های بسیار بزرگی پوشیده شده». این سرسبزی با وجود قنات‌های متعدد در دشت تهران باعث شده بود که فتحعلی شاه تصمیم بگیرد در یکی از نقاط خوش آب و هوای تهران و بیرون از حصار تهماسبی باغ لاله‌زار را احداث کند؛ باغی که امروزه فقط نام آن باقی مانده است. بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان قصه‌های خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید بارون فیو دورکورف روسی که در ١٢١٣ه. ش (١٨٣4م.) به تهران آمده در بارۀ باغ لاله‌زار می‌نویسد: «هنگامی که از حومۀ تهران سخن به میان می‌آید، نمی‌توان در باره باغ بسیار زیبایی که درست چسبیده به شهر است، سخنی نگفت. به این باغ لاله‌زار می‌گویند. در این باغ چیزی جز گل رُز وجود ندارد، ولی در عوض هر نوع گل رُزی که بخواهید، به هر رنگ و به هر اندازه، در اینجا خواهید یافت. هنگامی که این «معشوقه‌های بلبلان» در اوج شکوفایی هستند، چشم و شامه انسان آرزوی چیز دیگری ندارد.»این باغ در زمان فتحعلی شاه برای استراحت مهمانان خارجی در نظر گرفته شده بود چنان که ژنرال گاردن فرانسوی مدتی در این باغ مهمان بود. مهرشاد کاظمی، تهران پژوه در دوره محمدشاه اتفاق خاصی برای باغ نمی‌افتد و زمانی که وی در شمیران فوت می کند مدتی در این باغ نگهداری می شود. در زمان ناصرالدین شاه برای مدتی کوتاه در بخشی از باغ لاله‌زار به دستور شاه باغ‌وحش احداث می‌شود و به این دلیل خیابان شرقی آن را خیابان باغ‌وحش (سعدی امروزی) می‌نامیدند. کمی پس از تخریب حصار تهماسبی در ١٢46ه. ش‌ (١٨6٧م.) و گسترش شهر، شاه تصمیم به فروش باغ می‌گیرد و این اقدام باعث قطعه‌قطعه شدن آن می‌شود و با احداث عمارت‌ها، درختان بریده می‌شود و در بخش غربی این باغ خیابانی به همین نام لاله‌زار احداث می‌شود. دکتر تولوزان پزشک مخصوص ناصرالدین شاه با فروش آن مخالفت می‌کند و می‌گوید وجود این باغ برای لطافت هوای تهران لازم است، ولی کسی به این اعتراض توجه نمی‌کند. این مخالفت را می توان یکی از اولین اعتراض‌ها در تخریب باغ‌ها در تهران دانست. ارنست اورسل، سیاح بلژیکی در ١٢6١ه. ش (١٨٨٢م.) در مورد خیابان لاله‌زار می‌نویسد: «خیابان دولت و خیابان لاله‌زار نیز که هر دو خیابان‌های درازی است، به میدان توپخانه منتهی می‌شود. این خیابان‌ها خوب سنگ‌فرش شده و در طول جویباری که در دو طرف خیابان جاری است، درختان فراوانی کاشته بودند. در نزدیکی خیابان‌های مزبور، باغ‌های باصفای سلطنتی واقع شده که بر زیبایی منظره این قسمت بسی افزوده است.» با احداث خیابان لاله‌زار مراکز تازه‌تاسیس به تقلید از غرب در این خیابان شکل می‌گیرد. در اواخر حکومت قاجاریه و اوایل دوره پهلوی اول این خیابان به مرکز اصلی خرید و فروش اجناس لوکس پایتخت تبدیل می‌شود، در عین حال محل آمدورفت هنرمندان و روشنفکران تهرانی بود. همچنین در این خیابان انواع برنامه‌های هنری همچون نقالی، شعبده‌بازی، کارناوال‌ها اجرا می‌شد و کمی بعدتر لاله‌زار محل تماشاخانه‌ها، سالن‌های تئاتر و سینما می‌شود، اما کم‌کم چراغ کارهای هنری در این خیابان کم نور شد و نور چراغ ها جایگزین آن شد و یاد باغ لاله‌زار در خاطره‌ها باقی ماند. کد خبر 841508 برچسب‌ها هویت شهری همشهری محله

زکریا قزوینی در 6٧4ه. ق تهران را «روستایی بزرگ، سرسبز، پرباغ و میوه‌های پاکیزه» معرفی و پیترو دلاواله سیاح ایتالیایی تهران در زمان شاه عباس را چنین توصیف می‌کند: «تمام این شهر از باغ های بسیار بزرگی پوشیده شده». این سرسبزی با وجود قنات‌های متعدد در دشت تهران باعث شده بود که فتحعلی شاه تصمیم بگیرد در یکی از نقاط خوش آب و هوای تهران و بیرون از حصار تهماسبی باغ لاله‌زار را احداث کند؛ باغی که امروزه فقط نام آن باقی مانده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
قصه‌های خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید
بارون فیو دورکورف روسی که در ١٢١٣ه. ش (١٨٣4م.) به تهران آمده در بارۀ باغ لاله‌زار می‌نویسد: «هنگامی که از حومۀ تهران سخن به میان می‌آید، نمی‌توان در باره باغ بسیار زیبایی که درست چسبیده به شهر است، سخنی نگفت. به این باغ لاله‌زار می‌گویند. در این باغ چیزی جز گل رُز وجود ندارد، ولی در عوض هر نوع گل رُزی که بخواهید، به هر رنگ و به هر اندازه، در اینجا خواهید یافت. هنگامی که این «معشوقه‌های بلبلان» در اوج شکوفایی هستند، چشم و شامه انسان آرزوی چیز دیگری ندارد.»این باغ در زمان فتحعلی شاه برای استراحت مهمانان خارجی در نظر گرفته شده بود چنان که ژنرال گاردن فرانسوی مدتی در این باغ مهمان بود.

کرمان رصد

ارنست اورسل، سیاح بلژیکی در ١٢6١ه. ش (١٨٨٢م.) در مورد خیابان لاله‌زار می‌نویسد: «خیابان دولت و خیابان لاله‌زار نیز که هر دو خیابان‌های درازی است، به میدان توپخانه منتهی می‌شود. این خیابان‌ها خوب سنگ‌فرش شده و در طول جویباری که در دو طرف خیابان جاری است، درختان فراوانی کاشته بودند. در نزدیکی خیابان‌های مزبور، باغ‌های باصفای سلطنتی واقع شده که بر زیبایی منظره این قسمت بسی افزوده است.»
با احداث خیابان لاله‌زار مراکز تازه‌تاسیس به تقلید از غرب در این خیابان شکل می‌گیرد. در اواخر حکومت قاجاریه و اوایل دوره پهلوی اول این خیابان به مرکز اصلی خرید و فروش اجناس لوکس پایتخت تبدیل می‌شود، در عین حال محل آمدورفت هنرمندان و روشنفکران تهرانی بود. همچنین در این خیابان انواع برنامه‌های هنری همچون نقالی، شعبده‌بازی، کارناوال‌ها اجرا می‌شد و کمی بعدتر لاله‌زار محل تماشاخانه‌ها، سالن‌های تئاتر و سینما می‌شود، اما کم‌کم چراغ کارهای هنری در این خیابان کم نور شد و نور چراغ ها جایگزین آن شد و یاد باغ لاله‌زار در خاطره‌ها باقی ماند.
کد خبر 841508 برچسب‌ها هویت شهری همشهری محله

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/618895/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اولین اردیبهشت تئاتر رفسنجان برگزار شد

ضرورت توجه به آموزش فنی وحرفه ای در کمپ های ترک اعتیاد زرند

یک زوم به سحابی Horse head توسط تلسکوپ فضایی جیمزوب

ژن‌درمانی کمردرد را تسکین می‌دهد؛ دانشمندان دیسک‌های آسیب‌دیده موش‌ها را درمان کردند

اولین شکست سنگین آقا مسعود، فراموشش کن!

چراغ هشدار شفق قطبی روشن شد؛ آماده باشید!

محققان چینی مغز منجمدشده انسان را دوباره زنده کردند

افزایش حملات به شیعیان افغانستان؛ احتمال توافق پنهانی بین داعش خراسان و طالبان

یک رصد از سحابی Saturn در فاصله 1400 سال نوری از زمین

اجرای طرح مدیریت پسماند و تفکیک زباله از مبدأ با مشارکت مردم در کرمان

برنامه ریزی برای برگزاری ویژه جشن های غدیر در استان کرمان

محققان چینی مغز منجمد شده انسان را دوباره زنده کردند

تاکید رحیم سرهنگی بر بسیج تمام امکانات بخش خصوصی و دولتی برای رونق گردشگری کیش

روایت دیپلمات پیشین از «دشواری مدیریت روابط با بغداد و اقلیم کردستان عراق»

جراحی دقیق ربات جدید سونی روی یک دانه ذرت

دو ویدیو با فاصله ی 55 سال از تست کپسول فضانوردی توسط ناسا

جشن های غدیر نباید به یک روز بسنده شود

پیدا و پنهان فساد در باشگاه مس رفسنجان | سکه‌ها آغازگر یک داستان فساد بزرگ بودند

تبدیل چربی مرغ به دستگاه ذخیره انرژی

ماجرای پیشروی برق‌آسای روسیه در جبهه شمال اوکراین

حل مشکلات ریاضی با کمک نسخه جدید ChatGPT

استمرار رویداد داستان مصور دفاع مقدس آغاز حرکت موثر برای نسل جدید است

ریزش معدن زغالسنگ در کوهبنان قربانی گرفت/کارگر ٤٠ ساله جان باخت

دومین رکورد تاریخی نویدکیا با مس رفسنجان

سیاست‌های مالیاتی چگونه طبقه متوسط را هدف گرفته است؟

اگر خیام نبود، ما بُعدی از ابعاد اندیشه ایرانی را کم داشتیم

نگاه فلسفی به فیلم «اینسپشن» در شبکه چهار سیما

سنگ کاغذ قیچی با نسخه جدید ChatGPT

دیدار معاون رییس جمهور با خانواده شهید مدافع حرم «نریمانی» در کرج

سیر تا پیاز فساد در باشگاه مس رفسنجان / همه چیز از سکه‌های طلا شروع شد

جمهوری اسلامی در مواجهه با دست‌اندازی‌های دیگران منطق دارد

بومی‌سازی جوهرهای نانو آنتی‌باکتریال خودکار در کشور

جمعیت یکی از مؤلفه‌های قدرت یک کشور است

جان باختن 2 کودک در واژگونی وانت در محور زرند ـ کرمان

فداکاری آلوز به قیمت وداع تراکتور با جام حذفی

چگونه لابی‌های باکو، آمریکا را علیه ایران می‌شورانند؟

تجهیز «ChatGPT» به حافظه دائمی

محققان چینی مغز را پس از انجماد زنده کردند

واژگونی وانت مزدا در محور زرند به کرمان 2 کشته و 5 مصدوم داشت

2 کشته و 5 زخمی در واژگونی وانت مزدا در محور زرند-کرمان/وخامت حال یکی از مصدومان

لزوم استمرار رویداد داستان مصور دفاع مقدس

امام‌جمعه کرمان: منتخبان مجلس حق دخالت در عزل و نصب‌ها ندارند

روزنامه آمریکایی: پیشروی‌های روسیه کاخ سفید را نگران کرده است

فقط پورحمیدی در نیمه تراکتور مانده بود! (عکس)

سحر قریشی هم به سندرم محمدرضا گلزار مبتلا شد!

ریزش زغال سنگ جان یک کارگر را در معادن کوهبنان گرفت

تدوم ناپایداری‌های جوی تا پایان اردیبهشت در کرمان

جمعیت نجات بخش امنیت و اقتصاد

همایش دوچرخه سواری ویژه جوانان و نوجوانان شهرستان فریدن

محبی و علاقه‌خاص به درخشش مقابل مدعیان