کرمان رصد

آخرين مطالب

اناری که از ساوه نیست مقالات

اناری که از ساوه نیست
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - هرجا نامی از ساوه باشد، انار کامل کننده بقیه حرف‌های گفتگو کنندگان باهم است به طوریکه وقتی می‌گویی اهل ساوه‌ای یا در آنجا زندگی می‌کنی، می‌گویند پس انارتان به راه است.
این روز‌ها که بیش از نیمی از شهریورماه سپری شده کوی و برزن این شهرستان سرخی انار را به نظاره نشسته است و هرجا که نگاه می‌کنی از میوه فروشی‌ها گرفته تا دست فروشان کنار خیابان، جاده‌ها و آزادراه‌های منتهی، بلندگوی اعلام خبر رسیدن انار ساوه شده اند.
اما آیا این انار‌ها همان یاقوت‌های سرخ ساوه است؟ سوالی که هر رهگذر کنجکاوی را درگیر می‌کند و در این راستا ایرنا در پی کسب منشاء انار‌هایی که این روز‌ها در بازار هستند و با نام انار ساوه به فروش می‌رسند راهی باغات و محل‌های فروش این محصول شده است.
مزه ملس و خاص انار ساوه، رنگ و پوست متفاوت آن جوری است که باید گفت هر اناری، انار ساوه نیست، این ویژند (برند) که به حق در جایگاه جهانی قرار گرفته است نباید به این آسانی تحت شعاع ارقام و نژاد‌های مختلف دیگر انار‌ها قرار گیرد.
مساله‌ای مهم که باید با همت مسوولان، باغداران و رسانه‌ها شفاف‌سازی شود تا در آینده شاهد خدشه‌دار شدن پیوند نام انار با ساوه نباشیم، چرا که جعل کردن نام و ویژند در تمامی حرفه‌ها پیامد‌های سوء برای اصل آن نشان دارد که بدون شک انار ساوه نیز از این قاعده مستثنا نیست.
خیابان‌های مختلف شهر و آزادراه‌هایی همچون ساوه به تهران، همدان و سلفچگان که از مسیر‌های ترانزیتی و عبوری و نقطه اتصال استان‌های غربی و مرکزی به تهران است، این روز‌ها انار در حواشی مسیر‌ها و عوارضی‌ها آن‌ها بازار داغی دارد و در بسیاری از این غرفه‌ها پلاکارد‌های نصب شده خبر از رسیدن انار ساوه می‌دهند.
یکی از فروشندگان که خود را واسطه‌ای میان باغدار و مصرف کننده معرفی می‌کند، اصرار دارد که این انار‌ها همان انار ساوه است، اما مصطفی فروشنده دیگر که از باغداران روستای اندیس ساوه است، گفت: اناری که اکنون در بازار وجود دارد اگر چه شاید در باغات ساوه پرورش یافته، اما از نظر ظاهر، طعم و مزه شباهتی به رقم انار ساوه ندارد.
کد ویدیو دانلود فیلم اصلی در پاسخ به سوالم که به نظر شما فروش این انار‌ها با نام انار ساوه آیا برای این رقم باارزش شهرستان تهدید نیست؟ اظهار کرد: راستش را بخواهید تاکنون به این مسئله فکر نکرده‌ام، اما به علت زودرس بودن در برخی باغ‌های این شهرستان، رقم‌هایی مانند آلک و دانه سفید (شاهپسند) کشت شده که البته نباید با نام انار ساوه به فروش برسند.
وی اضافه کرد: همه می‌گویند انار ملس ساوه من همیشه به این تعریف کلمات دیگری نیز اضافه می‌کنم و می‌گویم هر ملسی انار ملس ساوه نیست چراکه این مزه خاص، ترش و شیرینش به یک اندازه نیست و این ترشیش است که شیرینیش را در آغوش گرفته است.
پرس و جو از چندین فروشنده دیگر انار نشان دهند آن بود که دغدغه فروش بیشتر انار به ویژه ارقام زودرس تابستانی مهمتر از حفظ نام و ویژند انار ساوه است، موردی که ریشه در مسائل مختلف فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی دارد.
برای شنیدن ویژگی‌های انار ملس ساوه از زبان باغدارانی دیگر راهی روستای اوجان شهر آوه می‌شوم و در اواسط این مسیر با دیدن باغ اناری که درختان سبزش با گوشوار‌های قرمز چشم‌ها را به مهمانی دعوت می‌کرد، از ماشین پیاده و پای گفت گو با صاحب باغ می‌نشینم.
این باغدار که خود را سعید مسعودی معرفی کرد، در وصف انار ساوه گفت: پوست نازکش، چون حریری دانه‌هایش را نمایش می‌دهد و توان پنهان کردن سر درونش را ندارد به طوریکه با اولین سرمای آبان ماه، چینی نازک وجودش را ترک برمی‌دارد.
وی اضافه کرد: لشکر سرخ ساوه از 20 مهر تا اوایل آبان فاتح بازار‌های میوه می‌شود و طرفدارانشان را آنگونه کام روا می‌کند که برای داشتن آن در دیگر ایام سال دست به دامن رب آن می‌شوند که البته ربی که از انار رقم ساوه گرفته شده باشد نیز مانند انارش متفاوت و خاص است.
این باغدار که شغلش را ارثی اجدادی معرفی می‌کند، اضافه کرد: سرخی انار ساوه دلنشین و چشم فریب است، نه کم رنگ و نه پر رنگ به طوریکه دانه‌های قرمز رنگشان آنقدر خالص بوده که می‌درخشند.
مسعودی یادآورشد: این تفاوت و خاص بودن انار ساوه قبل از هر چیزی نعمت بزرگی از سوی خداوند و حاصل شرایط اقلیمی این منطقه است که در صورت برنامه‌ریزی‌ها و اقدامات علمی می‌تواند بازدهی اقتصادی خوبی برای استان مرکزی داشته باشد.
وی در خصوص کشت رقم آلک نیز گفت: این رقم که قابلیت نگهداری انبار ندارد به صورت اتفاقی وارد باغات شده و بسیاری از کشاورزان از وجود آن در اراضی خود استقبال نمی‌کنند و برعکس آن رقم انار ساوه قابلیت انبار داشته و تا اردیبهشت هرسال امکان نگهداری از آن وجود دارد.
هم اکنون 11 هزار هکتار باغ انار در ساوه است که به گفته معاون فنی جهاد کشاورزی ساوه 10 هزار هکتار آن بارده و یک‌هزار هکتار نیز نهال است و 90 درصد از باغات زیرکشت به رقم ملس ساوه و کمتر از 10 درصد به بقیه ارقام شامل آلک، تبریزی و ملس تبریزی اختصاص یافته است.
محمودرضا خلیلی با اشاره به اینکه درصد بسیار ناچیزیی زیرکشت ارقام زودرس و تابستانی آلک و دانه سفید است که بیشتر برای تازه خوری است و تا فرا رسیدن پاییز برداشت آن به اتمام می‌رسد، اما رقم انار ساوه که شهرت جهانی دارد حتما بعد از 20 مهر برداشت می‌شود.
وی در خصوص فروش انار‌های زودرس در معابر اطراف ساوه با نام رقم ساوه نیز گفت: هرچند این انار‌ها مشتری خاص خود را دارد، اما نمی‌توان ادعا کرد که همگی در باغات این شهرستان برداشت شده و احتمال دارد که محصول شهرستان‌های اطراف باشد.
خلیلی در خصوص اهمیت معرفی رقم ساوه به عنوان یکی از ارقام پر مشتری و محصول بومی این شهرستان اضافه کرد: برگزاری دومین جشنواره انار همزمان با فصل برداشت این رقم در 20 مهر با مشارکت بین دستگاهی از جمله جهاد کشاورزی و میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در دستور کار است.
 

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/578024/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بازدید استاندار گیلان از سد «دیورش» در رودبار

نجات 6 کودک گرفتار در کوه‌های کرمان

زن و شوهر مفقود شده در کوه توسط پلیس کوهبنان نجات یافتند

آبگیری 7 هزار هکتار از تالاب جازموریان

داده‌های 22 ساله‌ی رصدخانه‌ی پرتو ایکسِ «چاندرا»از سحابی crab

آموزش روز سوم، خورش مرغ و گردو

دولت نسبت به بهره برداری به موقع سد دیورش رودبار اهتمام دارد

حمایت دبیرخانه "سوگواره ملی تعزیه ده زیار کرمان" از اجرای طرح نور

آینده مبهم چشم‌انداز 2030 بن‌سلمان

کشف رفتار جالب یک اورانگوتان در مواجهه با زخم

نگاه نزدیک کاوشگرِ استقامت به صخره ای در مریخ

فعالیت گروه جهادی منجی در امین شهر

6کودک گرفتار در کوه‌های کرمان نجات یافتند

تاریخچه آتش‌سوزی، پیوست ساخت‌وسازها باشد/بیمه در اسرع وقت کارشناسی را آغاز کند

10 نکته از دربی دیده نشده هفته 25 لیگ برتر

استاندار همدان با همسر و فرزندان شهید شناسائی شده رنجنوش دیدار کرد

پیشرفت 76 درصدی سد دیورش در شهرستان رودبار

تفاوت روسیه پوتین با شوروی در آستانه سقوط

تبیین و ترویج اندیشه های مهدوی در عصر شیخ الائمه

تصویر روز ناسا؛ کهکشانی مارپیچی با طراحی عظیم

بسته تشویقی شهرسازانه ویژه بافت‌های فرسوده شهر اصفهان

بازگشت پرواز تهران ـ خرم‌آباد ‌به مبدأ در پی شرایط بد جوی

درخشش بوکسور‌های جوان کردستانی در رقابت‌های قهرمانی کشور

تولید میکروقطره‌هایی که برای تشخیص دقیق بیماری استفاده خواهند شد

انتقال مجموعه‌ای از اشیاء باستانی از موزه ملی ایران به کرمان

حامد لک یاد پرسپولیس افتاد!(عکس)

بزرگترین درمانگاه روستایی کشوری در کرمان افتتاح شد

توسعه فضای سبز در بافت فرسوده شهر قم

شیر گاو برای تولید داروهای مبتنی بر mRNA قابل استفاده است

تکمیل سد «دیورش» رودبار نیازمند اعتبار 700 میلیارد تومانی است

ریشه‌یابی تروریسم شرقی در افغانستان

عصبانیت حتی برای 1 دقیقه هم برای قلب مضر است

دانشجویان دنیا به دفاع از مردم فلسطین قیام کردند

فعال کردن مراکز اقتصادی وداشتن مرکزهوشمند

لزوم توجه به توسعه باغات زیتون در شهرستان رودبار

دلیل استعفای امام جمعه رفسنجان چه بود؟

آخرین وضعیت تقسیم استان‌های کرمان و تهران از زبان معاون پارلمانی رییس جمهور

سیلابی شدن آبشار راین کرمان

فعال کردن مراکز اقتصادی وداشتن مرکز هوشمند

بیعتی دوباره با شهید راه مقاومت

بهره برداری از 500 مدرسه نیمه تمام استان کرمان طی 2 سال

علت استعفای امام جمعه رفسنجان چه بود؟ | کرمان حاضر به ارسال استعفای من به تهران نشد...

نمایش اشیای تاریخی ارزشمند کرمان در باغ موزه هرندی

آخرین خبر درباره جابجایی مهمانشهر رفسنجان

برتری یک طرح موفق دانش آموزی در بَم

اعمال بسته نوسازی بافت فرسوده در 581 شهر

بازرسان آژانس در ایران؛ از «البرادعی» تا «گروسی»

جنبش دانشجویی عامل فروپاشی اندیشه استکبار جهانی

برپایی نمایشگاه کارآفرینی و صنایع‌دستی در دانشگاه آزاد کهنوج

دولت عزم خود را برای بازدارندگی در عرصه اقتصادی جزم‌ کند