کرمان رصد

آخرين مطالب

رنج بافت، گنج آب را ذخیره می‌کند مقالات

رنج بافت، گنج آب را ذخیره می‌کند
  بزرگنمايي:

کرمان رصد -  پیرمرد با دستش به فرش تمام‌ ابریشم دستباف اشاره کرد و با حسرت گفت: هر چه دلتان بخواهد برای فرش زحمت کشیده‌ام. از کودکی‌ام تا الان که 80 سال دارم، خاک این کار را خورده‌ام و انواع فرش ترکمن، بلوچ، قشقایی و نفیس‌ترین قالی‌های مشهد را نو به نو بافته‌ام.
زمانی صادرات خوب بود و ما صادر می‌کردیم؛ اما الان صادرات نیست و با گران شدن نخ قالی دستباف هزینه تمام شده آن زیاد است که خرید آن در توان مردم جامعه نیست.
 
اگر صادرات باشد، این فرش‌ها برای خارجی‌ها با توجه به تفاوت قیمت ارز و ریال مفت تمام می‌شود؛ اما متأسفانه در این زمینه هم ضعیف هستیم.
محمود برکچی از قدیمی‌های بازار فرش ادامه داد: بعضی از این قالی‌ها بافتشان دو تا سه سال زمان می‌برد و با همه کیفیتی که مواد اولیه، طراحی و اصالت نقشه دارد، در این زیرزمین خاک می‌خورد. در گذشته صادرات فرش رونق داشت و صادرکننده، فرش‌های ما را برای فروش به کشورهای دیگر مثل آلمان و ایتالیا می‌برد؛ اما اکنون این چنین نیست.
صنعت فرش دستباف، تعریف اجرایی ندارد
امید مقدم؛ یکی از صادرکنندگان فرش استان عنوان کرد: مشکلات حوزه فرش خیلی زیاد است. به عنوان مثال ما تاکنون حمایت‌های دولتی از فرش نداشته‌ایم و تشکل‌های ما تلاش می‌کنند؛ اما دستشان به جایی نمی‌رسد.
مرکزملی فرش به تنهایی توان انجام این کار را ندارد و دلیل آن این است که بانک‌ها و بسیاری از مراکز پشتیبانی نمی‌کنند.
این صادرکننده منشأ بیشتر مشکلات را نبود تعریف خاصی از صنعت فرش دستباف دانست و ادامه داد: به دلیل نبود تعاریف مشخص نمی‌توان برای تولید، صادرات، بیمه، دارایی و اداره کار در زمینه صنعت فرش دستباف سیاست درست مشخص کرد و هر آنچه وجود دارد، قوانین دست و پاگیر است. به عنوان مثال می‌گویند قالیبافان باید بیمه شوند و این اتفاق خوبی است؛ اما سیاست اجرایی این کار مشخص نیست و معمولاً این حمایت‌ها به کسانی می‌رسد که تخصص این کار را ندارند و تنها به صورت ظاهری برای داشتن این بیمه، دار قالی تهیه کرده‌اند.
مقدم تشریح کرد: در زمینه صادرات هم از هیچ شرکتی حمایت نمی‌شود و از طرف دیگر پیمان‌های ارزی به خاطر تفاوت قیمت دلار فشار زیادی به صادرکننده فرش وارد می‌کند و به شدت در کاهش صادرات فرش دستباف مؤثر بوده است.
این صادرکننده مشهدی تأکید کرد: در حال حاضر اگر به تعداد انگشتان دست گردشگر بیاید و اقدام به خرید فرش دستباف در مشهد کند، به دلیل نبود هماهنگی بین دستگاه‌ها، سلیقه‌ای عمل می‌شود و ارسال فرش به صورت بار همراه مسافر، از طریق گمرک و یا پست هر کدام موانع خود را دارد.
کرونا موجب فاصله صادراتی شد
رئیس اتاق اصناف مشهد و رئیس اتحادیه تولیدکنندگان فرش دستباف مشهد، بیماری کرونا را در ایجاد وقفه صادرات فرش دستباف مؤثر دانست و عنوان کرد: فرش دستباف خراسان رضوی از مزیت‌های بسیار خوبی برخوردار است؛ اما نکته این است که کرونا بین تولید و صادرات فاصله به وجود آورد. 
هادی مخملی ادامه داد: بیشتر تولیدکنندگان و صادرکنندگان استان اگر در این شرایط دوام آورده‌اند، به صورت فعال در کشورهای هدف خود کار می‌کنند؛ اما به خاطر تغییر سلیقه مردم دنیا به سمت سایر کفپوش‌ها، بازار صادرات ما هم تحت تأثیر قرار گرفته است.
عبدالله احراری؛ «عامل توسعه شبکه ملی دستباف‌های داری و دستگاهی جهاد دانشگاهی خراسان رضوی» عنوان کرد: از دهه 70 به بعد یک روند نزولی در صادرات فرش داشته‌ایم. در سال 73 در جایی صادرات فرش دستباف ایران 9/1(یک و نه دهم) میلیارد دلار و در جایی دیگر تا 3/2 (دو و سه دهم) میلیارد دلار ذکر شده است. در سال‌های بعد این عدد کم‌کم رو به کاهش گذاشت و سال گذشته بنا به آمار گمرک به 60 میلیون دلار رسید.
نبود دید بازرگانی در صادرات فرش
وی در تشریح دلایل کاهش صادرات فرش یادآور شد: درخواست خرید فرش در سطح تجارت جهانی با توجه به گسترش روزافزون کفپوش‌های متنوع کاهش یافته و اگر در دهه 70حجم تجارت جهانی فرش 5 میلیارد دلار بوده اکنون این عدد به 5/1 میلیارد دلار رسیده که ما از این میزان سهم اندکی داریم.
وی ادامه داد: رایزن‌های اقتصادی دیدگاهی در مورد صادرات فرش و دستبافته‌ها ندارند. دوسوم بازار فرش ایران در آمریکا بوده که این بازار از بین رفته و اگر اکنون فرشی به آمریکا می‌رود، به اسم افغانستان و سایر کشورهاست.
احراری به زمانبر بودن فروش و بازگشت سرمایه اولیه فرش دستباف در صادرات فرش اشاره کرد و گفت: فروش یک فرش ممکن است دو سال طول بکشد و صادرکننده باید ارز آزاد بخرد و به سامانه نیما با قیمت کمتر بفروشد که در این صورت آسیب می‌بیند. هر چند از اول سال بحث پیمان ارزی ممنوع شده؛ اما متأسفانه همچنان وجود دارد.
عامل توسعه شبکه ملی دستباف‌های داری و دستگاهی جهاد دانشگاهی خراسان رضوی به جایگاه خراسان رضوی در تولید فرش دستباف اشاره کرد و گفت: از نظر کمی بزرگ‌ترین تولیدکننده فرش دستباف کشور هستیم و بیشترین بافنده را داریم؛ ولی از نظر نرخ صادراتی در وزن 25درصد و در ارزش صادراتی 15درصد سهم داریم.
احراری تأکید کرد: فرش‌های استان تراکم متوسط دارند و برای بازارهایی مثل آمریکا مناسب است؛ اما نه تنها تبلیغات مناسب در شبکه‌های بین‌المللی نشده بلکه جایگاه والای بافنده فرش بودن را با نشان دادن افرادی که از سر نیاز در فیلم‌ها و سریال‌ها به بافت فرش مشغول هستند، تقلیل داده‌ایم.
ایران و به ویژه خطه خراسان از گذشته درگیر خشکسالی و کمبود آب بوده و بررسی تاریخ دستباف‌ها این نکته را نشان می‌دهد که صنعت نساجی و بافت فرش از دیرباز به دلیل اینکه در فرایند تولید آن از آب استفاده نمی‌شده، مورد توجه بوده است. از طرف دیگر بررسی ارزش وجودی دستباف‌ها نشان می‌دهد این صنایع کوچک‌مقیاس بسیار ارز آور هستند و می‌توانند ارزش افزوده بالایی ایجاد کنند؛ اما این پرسش مطرح می‌شود با وجود صنایع اینچنینی که نیروی انسانی آن به وفور وجود دارد، به چه دلیل بر ایجاد صنایع آب‌بر مانند فولاد تأکید و برنامه‌های آن به صورت جدی دنبال می‌شود؟
 

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/562415/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

داده‌های 22 ساله‌ی رصدخانه‌ی پرتو ایکسِ «چاندرا»از سحابی crab

آموزش روز سوم، خورش مرغ و گردو

دولت نسبت به بهره برداری به موقع سد دیورش رودبار اهتمام دارد

حمایت دبیرخانه "سوگواره ملی تعزیه ده زیار کرمان" از اجرای طرح نور

آینده مبهم چشم‌انداز 2030 بن‌سلمان

کشف رفتار جالب یک اورانگوتان در مواجهه با زخم

نگاه نزدیک کاوشگرِ استقامت به صخره ای در مریخ

فعالیت گروه جهادی منجی در امین شهر

6کودک گرفتار در کوه‌های کرمان نجات یافتند

تاریخچه آتش‌سوزی، پیوست ساخت‌وسازها باشد/بیمه در اسرع وقت کارشناسی را آغاز کند

10 نکته از دربی دیده نشده هفته 25 لیگ برتر

استاندار همدان با همسر و فرزندان شهید شناسائی شده رنجنوش دیدار کرد

پیشرفت 76 درصدی سد دیورش در شهرستان رودبار

تفاوت روسیه پوتین با شوروی در آستانه سقوط

تبیین و ترویج اندیشه های مهدوی در عصر شیخ الائمه

تصویر روز ناسا؛ کهکشانی مارپیچی با طراحی عظیم

بسته تشویقی شهرسازانه ویژه بافت‌های فرسوده شهر اصفهان

بازگشت پرواز تهران ـ خرم‌آباد ‌به مبدأ در پی شرایط بد جوی

درخشش بوکسور‌های جوان کردستانی در رقابت‌های قهرمانی کشور

تولید میکروقطره‌هایی که برای تشخیص دقیق بیماری استفاده خواهند شد

انتقال مجموعه‌ای از اشیاء باستانی از موزه ملی ایران به کرمان

حامد لک یاد پرسپولیس افتاد!(عکس)

بزرگترین درمانگاه روستایی کشوری در کرمان افتتاح شد

توسعه فضای سبز در بافت فرسوده شهر قم

شیر گاو برای تولید داروهای مبتنی بر mRNA قابل استفاده است

تکمیل سد «دیورش» رودبار نیازمند اعتبار 700 میلیارد تومانی است

ریشه‌یابی تروریسم شرقی در افغانستان

عصبانیت حتی برای 1 دقیقه هم برای قلب مضر است

دانشجویان دنیا به دفاع از مردم فلسطین قیام کردند

فعال کردن مراکز اقتصادی وداشتن مرکزهوشمند

لزوم توجه به توسعه باغات زیتون در شهرستان رودبار

دلیل استعفای امام جمعه رفسنجان چه بود؟

آخرین وضعیت تقسیم استان‌های کرمان و تهران از زبان معاون پارلمانی رییس جمهور

سیلابی شدن آبشار راین کرمان

فعال کردن مراکز اقتصادی وداشتن مرکز هوشمند

بیعتی دوباره با شهید راه مقاومت

بهره برداری از 500 مدرسه نیمه تمام استان کرمان طی 2 سال

علت استعفای امام جمعه رفسنجان چه بود؟ | کرمان حاضر به ارسال استعفای من به تهران نشد...

نمایش اشیای تاریخی ارزشمند کرمان در باغ موزه هرندی

آخرین خبر درباره جابجایی مهمانشهر رفسنجان

برتری یک طرح موفق دانش آموزی در بَم

اعمال بسته نوسازی بافت فرسوده در 581 شهر

بازرسان آژانس در ایران؛ از «البرادعی» تا «گروسی»

جنبش دانشجویی عامل فروپاشی اندیشه استکبار جهانی

برپایی نمایشگاه کارآفرینی و صنایع‌دستی در دانشگاه آزاد کهنوج

دولت عزم خود را برای بازدارندگی در عرصه اقتصادی جزم‌ کند

انتقال مجموعه‌ای از اشیاء باستانی استان، از موزه ملی ایران به کرمان

نمازگزاران شهرستان راور در حمایت از مردم مظلوم غزه شعاردادند

یادواره 24 شهید روحانی شهرستان‌های انار و رفسنجان برگزار شد

خانه پیرمردی که بعد 51 سال سند دار شد