کرمان رصد

آخرين مطالب

چرا توقف توسعه باغات انار ساوه منطقی است؟ اقتصادي

چرا توقف توسعه باغات انار ساوه منطقی است؟
  بزرگنمايي:

کرمان رصد -

کرمان رصد


ایسنا/مرکزی انار ساوه یک محصول ممتاز در کشور و دنیا و امتیاز اقتصادی و حتی یک امتیاز گردشگری برای استان مرکزی است، پس شاید وقتی حرف از توقف توسعه باغات انار به میان می آید، باید تعجب کرد، مخصوصا اگر طعم شگفت انگیز این محصول را چشیده باشی، محصولی که آنقدر خوب است که در فصل برداشت، باغدارانی از دیگر نقاط کشور انارشان را به ساوه می آورند و کنار جاده آنرا به نام انار ساوه به مسافران رهگذر می فروشند و دل یاقوت سرخ ساوه را خون می کنند.
ولی هر توسعه ای به هر قیمتی لزوما امری مثبت نیست، این یک اصل است که برنامه ریزان زیرک در برنامه های توسعه مورد توجه قرار می دهند.
انار ساوه ویژگی های خاص خودش را دارد، اصلا روش خودش را برای مرغوب شدن دارد و باغداران این روش را خوب می شناسند، این برند معتبر باید محافظت شود و در عین حال توسعه آن نباید به دیگر بخش ها آسیب بزند، دقیقا به همین دلایل است که بویژه در شرایط خشکسالی باید مراقب توسعه کشت این محصول بود، تا هم خودش آسیب نبیند و آنقدر سطح زیر کشتش زیاد نشود که تشنه بماند و هم برای محافظت از این برند مجبور نشویم هزینه های بسیار بپردازیم و دیگر محصولات را سر ببریم.
این نکته ای است که مدیر جهاد کشاورزی شهرستان ساوه آنرا تایید می کند و خواستار توقف توسعه کشت انار در قالب یکی از برنامه‌های جهادکشاورزی برای اصلاح الگوی کشت است.
حسن شریفی در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه کیفیت انار تولیدی بستگی به میزان آبی دارد که مصرف می‌کند، اظهار کرد: سطح زیر کشت باغات انار ساوه 10 هزار هکتار است که برای این میزان سطح زیر کشت، منابع آبی لازم در شرایط کنونی سدالغدیر و سایر منابع زیرزمینی پیش‌بینی شده است.
شریفی از محدودیت منابع آبی می گوید و معتقد است این محدودیت در صورت افزایش سطح زیر کشت انار و با توجه به اهمیت این محصول، می تواند باعث تشنه ماندن دیگر محصولات و حتی خود انار، در صورت گسترش بی برنامه سطح زیر کشت شود و به جای سودآوری برای مجموعه کشاورزی ساوه به عنوان قطب کشاورزی استان مرکزی، برای کشاورزی این شهرستان آسیب زا هم باشد و با کم شدن منابع آبی و ناتوانی شهرستان در سیراب کردن باغات، پشیمانی ببار بیاورد.
او می گوید: در شرایط موجود، از باغداران درخواست می‌شود با توجه به مواجه شدن کشور و استان با پدیده خشکسالی و کاهش میزان نزولات آسمانی از گسترش باغات انار اجتناب کنند. گرچه کشت انار نسبت به سایر محصولات زراعی و باغی توجیه اقتصادی داشته و درآمدزایی بالایی دارد، اما باید محدودیت منابع آبی را در دوران خشکسالی مدنظر قرار داد. بر این اساس انتظار می‌رود ترمز توسعه باغات انار کشیده شود و به سمت کشت محصولات استراتژیک با نیاز آبی کمتر گرایش پیدا کنند.
پسته یکی از محصولاتی است که ساوه و زرندیه چند سالی است به تولید آن روی آورده اند و توانسته اند در کشت این محصول نیز خوب بدرخشند. کیفیت پسته تولیدی ساوه چیزی از انارش کم ندارد و در عین حال آنچه توجه به پسته را در حوزه کشاورزی این شهرستان امری منطقی می کند، کم آب بر بودن این محصول و ارزش قابل توجه ریالی و ارزی است که برای باغدار فراهم می کند.
پسته نشان داده است که نه تنها با آب و هوای ساوه سازگار است، که در حوزه کشاورزی این شهرستان می تواند به خوبی عرض اندام کند. از طرفی یکی از ویژگی های قابل توجه پسته نسبت به دیگر محصولات کشاورزی قابلیت نگهداری طولانی تر آن پس از خشک شدن است، در حالی که برای محصولی همچون انار چنین امری ممکن نیست و باید یا به سرعت مصرف شده و یا به سرعت فراوری شود.
مدیر جهادکشاورزی ساوه در اینباره گفت: پسته به دلیل مقاوم بودن در برابر کم آبی و نیز مقاومت بالا در برابر سرمازدگی، از محصولاتی است که به خوبی می توان آن را در ساوه پرورش داد و توسعه باغات پسته نسبت به انار پیشنهاد می‌شود بویژه اینکه باغداران می توانند با ارتقای سطح زیر کشت پسته علاوه بر کمک به منابع آبی موجود از درآمدزایی آن که از انار کمتر نیست بهره ببرند.
وی تصریح کرد: با برخورداری ساوه از 10 هزار هکتار باغ انار و تولید میانگین 15 تن در هکتار می‌توان گفت که نیاز مصرف داخلی و خارجی در قطب تولید انار با این میزان کشت برآورده می شود و با توجه به اینکه در اکثر استان‌های کشور انار در حجم های متفاوتی تولید می‌شود، کمبودی در عرضه این محصول احساس نخواهد شد و حتی می‌توان گفت که این محصول به میزان مازاد بر نیاز تولید و روانه بازارهای داخلی و خارجی می‌شود.
شریفی با تاکید بر اینکه صادرات این محصول ارزآوری بالایی برای کشور دارد، تصریح کرد: با وجود ارزآوری بالای این محصول، اما اولویت کشور حفظ و صیانت از منابع آبی در دوران خشکسالی است و طبیعی است که چنانچه شاهد افزایش میزان بارش ها باشیم، با عبور از پدیده خشکسالی توسعه باغات امری منطقی است.
وی گفت: در سال گذشته به طور متوسط در هر هکتار 15 تن انار برداشت شد و در مجموع 150 هزار تن انار برداشت و روانه بازار مصرف داخلی و خارجی شد ولی امسال بدلیل سرمازدگی بهاره که به درختان آسیب وارد کرد و کاهش بار انار تولیدی و کیفیت محصول را در پی داشت، پیش‌بینی می‌شود افزایشی در میزان محصول تولیدی نسبت به سال قبل نباشد و در خوش‌بینانه‌ترین حالت به همان میزان سال قبل یعنی 15 تن در هکتار انار تولید شود.
او بیان کرد: با گذشت فصل تابستان از نیمه(15 مردادماه به بعد) زمان آبگیری انار و درشت شدن محصول آغاز می‌شود و خنکی شب‌ها به این روند کمک خواهد کرد. براین اساس انار زودرس یا همان انار آلک در اواخر شهریورماه و انار اصلی که معرف ساوه است از 25 مهرماه برداشت خواهد شد.
به گزارش ایسنا، در مجموع، برای حفاظت از برند انار ساوه شاید بهتر باشد به حفاظت از باغات موجود و افزایش کیفیت آنها، پیدا کردن بازارهای جدیدتر و بهتر برای این محصول و توسعه زیرساخت های فراوری آن بپردازیم، البته یک نکته در دورانی که رونق خشکسالی را شاهد هستیم قابل توجه است و آن بکارگیری روش های نوین برای تولید انبوه محصول با صرف کمترین میزان آب است، نکته مهمی که پژوهشگران بسیاری در سراسر دنیا سالهاست که به آن پرداخته اند و کشورهای پیشرو در عرصه کشاورزی سالهاست که روش های جالب توجهی را برای کاهش هزینه های کشت محصول و کسب بیشترین دستاورد به کار گرفته اند، چه بسا که با این روش های جدید بتوان در همین شرایط نیز بدون ترس از کاهش منابع آبی به توسعه باغات انار نیز اندیشه کرد.
قطعا وقت آن رسیده که از تجربیات این کشورها در کنار دستاوردهای پژوهشی محققان داخلی برای افزایش راندمان کشاورزی بویژه در مبحث بهره وری انرژی، تولید ارقام کم آب بر و مقاوم به کم آبی و مقاوم به آفات و افزایش کیفیت محصول حتی در دوران خشکسالی بهره ببریم تا سرمایه هایی که به جان پرورده ایم در کوران کم آبی نسوزند و از دست نروند.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/223780/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

هیچ مانعی برای برنامه های فرهنگی در حوزه ترویج فرهنگ ایثار و شهادت وجود ندارد

ساختمان قدیم فرمانداری کرمان مرکز سرمایه‌گذاری خارجی می‌شود

اعزام تجهیزات بالگردی، ادوات مهندسی و خودروهای امدادی به مناطق سیل‌زده‌ جنوب شرق کشور

آزمون‌های آموزش و پرورش به صورت الکترونیک برگزار می‌شوند

موضوع ایثار و شهادت موضوع بسیار مهم دولت سیزدهم است/بکارگیری ظرفیت های مردمی از برنامه های جدی بنیاد است

فسخ یکطرفه قراداد تامین آب منطقه ویژه اقتصادی ارگ جدید بم خلاف قوانین است/چوب لای چرخ صنعت نگذارید

سارقان حوزه رفسنجان، در کرمان دستگیر شدند

امدادرسانی هلال احمر به بیش 1500 نفر متاثر از سیل کرمان

کشف طلاجات سرقت شده یک شهروند در کهنوج

بازگشایی محورهای سیستان و بلوچستان تا 48 ساعت آینده

حضور فعال بیش از 70 تیم گشت پلیس راه در محور‌های بارانی کرمان

زیرساخت های توسعه ای استان کرمان باید تقویت شود

اصلاح سیل بندهاوایجاددیواربتنی جلوی خسارت سیل درجنوب کرمان راگرفت

برنامه‌های 20‌گانه دستگاه‌های اجرایی استان کرمان چیست؟

شهدا، فرهنگ ایثار و شهادت را در جامعه زنده نگه داشته اند

برگزاری بیست و یکمین اجلاس بین‌المللی پیرغلامان در کرمان

بازگشایی راه‌های اصلی جنوب سیستان و بلوچستان تا دو روز آینده

پیگیری راه اندازی موزه معدن در کرمان

هشدار کاهش دمای هوا و سرمازدگی محصولات کشاورزی در کرمان

بارش تگرگ در کرمان

رفع تصرف 10 هکتار از اراضی ملی شهرستان جیرفت

عاملان تیراندازی منجر به جرح 2 شهروند در کهنوج دستگیر شدند

منطقه زیبای پامنار خوزستان

مدیریت سیل در استان کرمان مانند شب عملیات در دفاع مقدس بود

تعویق مجدد افتتاح پروژه عظیم انتقال آب خلیج فارس به شهرستان رفسنجان

سیرجان فاتح مسابقات فوتسال دانش آموزان پسر استان کرمان

کرمان قهرمان مسابقات والیبال دانش آموزان استان کرمان شد

فروش اقساطی جک J4 کرمان موتور در سال 1403 + شرایط و جزئیات دقیق

عملیات وعده صادق نمونه بی‌نظیری از اقتدار ایران را به نمایش گذاشت

ثبت تصویر پلنگ ایرانی در مناطق جنگلی رودبار

ساعت پخش زنده بازی گل‌گهر سیرجان و استقلال خوزستان از تلویزیون + پخش آنلاین

4000 همت برای تحقق نرخ رشد 8 درصدی در اقتصاد کشور نیاز است

انسداد 29 محور شریانی و غیر شریانی کشور

هشدار سرمازدگی ؛لاله زار بردسیرسردترین نقطه کشور

شهید آوینی نگاه ما را نسبت به موضوعات تغییر داده است

امدادرسانی هلال احمر کرمان به بیش 1500 نفر در جریان سیل اخیر

احتمال وقوع سیل در این سه استان

ماجرای تنبیه بدنی وحشتناک دانش‌ آموز مرزن‌ آبادی

هلال احمر به 1500 نفر در مناطق سیل زده کرمان امدادرسانی کرد

بازگشایی محور فاریاب - کهنوج

برگزاری مراسم روز شهدای ورزشکار در گلزار شهدای بهشت زهرا(س)

وجود 33 هکتار سطح زیر کشت گل محمدی در شهرستان راور

نجات 16 خودروی گرفتار در سیلاب‌های اخیر جنوب کرمان

حمله افراد ناشناس به کارشناسان اورژانس اهواز

خدمت توام با تکریم مهمترین اصل در بنیاد شهید و امور ایثارگران است

تکریم مدیرکل بنیاد مازندران از جانباز سرافراز سرتیپ دوم صلواتی

بازگشایی محور فاریاب _کهنوج

تاثیر 50 درصدی امتحانات نهایی در کنکور سراسری

امدادرسانی هلال احمر کرمان به بیش 1500 نفر متاثر از سیل

تدابیر پیشگیری از سیل از 6 ماه قبل در استان کرمان انجام شد