کرمان رصد

آخرين مطالب

موثرترین راهبردهای احیای بافت‌های فرسوده شهری گفتگو

موثرترین راهبردهای احیای بافت‌های فرسوده شهری
  بزرگنمايي:

کرمان رصد -

کرمان رصد


روند احیای بافت‌های کهن شهر مسیر دستیابی به توسعه پایدار و درون زا را ممکن کرده و کیفیت سیمای بصری شهرها را ارتقا می‌دهد.
به گزارش خبرنگار ایمنا، احیای بافت‌های فرسوده از جمله معضلاتی است که مدیران شهری همواره با آن دست به گریبان بوده‌اند. ساماندهی وضعیت نابسامان این بافت‌ها با چالش‌های زیادی روبرو است و به دلیل مشکلات و موانع قانونی، همچنین نبود بسترهای فرهنگی و اجتماعی، طرح‌ها و برنامه‌های در نظر گرفته شده از سوی مدیریت شهری در این مناطق عمدتاً با شکست مواجه شده، یا اجرایی نمی‌شود؛ با این حال در نظر نگرفتن این محلات قدیمی نه تنها کارساز نیست بلکه در نهایت اثر منفی خود را بر روند توسعه شهر در ابعاد مختلف می‌گذارد.
در گفت‌وگو با " علی روشن" ، دکترای شهرسازی ، اهمیت احیای بافت‌های فرسوده و مهم‌ترین و مؤثرترین راهبردهای احیای این بافت‌ها را بررسی کردیم. مشروح این گفت‌وگو را در ادامه می‌خوانید:
تبعات گسترش بافت‌های فرسوده شهری چیست؟
در حال حاضر بیش از 50 هزار هکتار بافت‌های فرسوده در کشور ما وجود دارد و حدود 20 درصد از فضای شهری کشور ما را در بر می‌گیرد. اگر سیاست‌های مناسب و تدابیر جدی برای احیا و بهسازی و نوسازی بافت‌های فرسوده یا تاریخی در نظر گرفته نشود، توسعه پایدار شهری غیر ممکن است. وضعیت کالبدی این بافت‌ها شرایط را برای سکونت اقشار ضعیف و کم درآمد که توان مالی چندانی ندارند، در محلات قدیم شهر فراهم می‌آورد و به تبع آن به چرخه‌ای از فرسودگی و فقر اجتماعی و فقر فضایی در این محلات دامن زده می‌شود. با وجود مدیریت ناکارآمد و نبود آینده‌نگری، این بافت‌ها به دلیل مسائل اجتماعی و بزهکاری به مناطق و محلات مسئله دار شهری تبدیل می‌شود و روز به روز بر معضلات شهری می‌افزاید و مشکلات زیادی در ابعاد اجتماعی، اقتصادی و امنیتی برای شهر و شهروندان ایجاد می‌شود. هرچقدر گستره این بافت‌ها بیشتر شود، حل مسائل شهری نیز دشوارتر خواهد شد و از این جهت ضروری است که مدیران و برنامه ریزان رسیدگی به بافت‌های فرسوده، حتی با وجود هزینه‌های زیادی که برای مدیریت شهری دارد را در اولویت قرار دهند و راهکارهایی را برای توانمندسازی این بافت‌ها و نوسازی و بهسازی آنها در نظر بگیرند. در بافت‌های فرسوده عوامل فرهنگی زیادی از جمله سطح تحصیلات پایین ساکنان، نبود تعلق خاطر، غیر بومی بودن و نداشتن توانایی مالی در حد مطلوب موجب شده تا ساکنان خود تمایل چندانی به احیای واحدهای مسکونی‌شان نداشته باشند لذا اطلاع رسانی مناسب ضرورت دارد و آگاهی مردم را در مورد برنامه‌ها بالا ببریم و فواید اجرای برنامه‌ها و طرح‌ها را به مردم بگوییم و به منظور کمک به ساکنان تسهیلات بلند مدت با بهره کم در اختیار آنان بگذاریم و در این زمینه نقش مدیریت شهری بسیار مؤثر است. مدیران شهری هم باید اعتقاد و هم الزام داشته باشند و برای دیدگاه‌ها و شرایط ساکنان بافت‌های فرسوده ارزش قائل شوند در این راستا نیاز است نظرخواهی از ساکنان این بافت‌ها انجام بگیرد و از مشارکت شهروندان در ساماندهی و بهسازی بافت‌های فرسوده استفاده شود.
فرسودگی بافت چگونه به ناامنی دامن می‌زند؟
تهیه طرح‌های بهسازی و نوسازی برای بافت‌های فرسوده ضرورت دارد تا با تخصیص کاربری‌های مورد نیاز برای فضاهای مخروبه امنیت را احیا کرد و به این محلات شهری بازگرداند. فضاهایی در این بافت‌ها وجود دارد که قبلاً پارک، فضای سبز یا یک فضای عمومی بوده اما به دلیل رسیدگی نکردن مدیران شهری به آن، تبدیل به منطقه‌ای ناامن و محلی برای تجمع معتادان و کارتن خواب‌ها شده است. ناامنی بر مهاجرت ساکنان بومی بافت و ورود ساکنان غیر بومی و مهاجر اثرگذار است که معضلات اجتماعی زیادی را موجب شده و در نهایت کاهش قیمت زمین‌ها و واحدهای مسکونی در این بافت‌ها را به همراه دارد لذا نیاز است تا حد امکان جلوی مهاجرت ساکنان بومی بافت گرفته شود.
به‌کارگیری کدام راهبردها در احیای بافت‌های فرسوده مؤثرتر است؟
راهبردهای ساماندهی بافت فرسوده به طور کلی به چند دسته قابل تقسیم است؛ راهبردهای زیست محیطی، راهبردهای اقتصادی، راهبردهای اجتماعی و فرهنگی و راهبردهای کالبدی. این چهار راهبرد به عنوان راهکارهای ساماندهی بافت فرسوده شهری شناخته شده و همه این پیشنهادات در قالب این زیرگروه مطرح می‌شود. به طور مثال ارتقا وضعیت درمانی و بهداشتی بافت را باید در نظر داشته باشیم و از منابع طبیعی و محیطی محدوده به خوبی محافظت کنیم. همچنین تمهیدات لازم را به منظور بهبود وضعیت اجتماعی، اقتصادی، توسعه و گسترش گردشگری در بافت‌های تاریخی و افزایش بهره وری نیروی کار پیش بینی کنیم و منابع و اعتبارات مالی مطلوبی را جهت بهبود ساختار اقتصادی محلات و جذب سرمایه گذاران خصوصی در نظر بگیریم. همچنین نیاز است به منظور احیا بافت به امکانات، فعالیت‌ها و خدمات تنوع بدهیم. به منظور ارتقا اجتماعی بافت می‌توانیم از ظرفیت‌های محلی استفاده کنیم تا تعلقات محیطی ساکنان را حفظ کنیم و ارتقا دهیم. افزایش آگاهی و توان اجتماعی ساکنان و تغییر در مناسبات اجتماعی آنان اهمیت زیادی دارد. در این راستا ایجاد فضایی جهت گردهمایی و تعاملات اجتماعی اهمیت زیادی دارد و در این خصوص باید طرح‌های مناسبی تهیه شود. ظرفیت‌های جمعیت پذیری و نحوه گسترش جمعیت در محلات فرسوده شهر حتماً باید در روند تهیه طرح‌ها مدنظر قرار بگیرد.
نیاز است پکیج‌های تشویقی در زمینه پرداخت عوارض و یا پروانه ساخت و ساز در نظر گرفته شود. تخصیص زیربنای تجاری به منظور توانمندسازی ساکنان و مالکان نیز می‌تواند مؤثر باشد زیرا اگر مالکی بداند که با نوسازی واحد مسکونی می‌تواند فعالیت اقتصادی نیز داشته باشد، با تمایل اقدام به نوسازی و مشارکت می‌کند و حتی بخشی از ملک خود را برای تعریض معبر در اختیار شهرداری قرار می‌دهد.
دفاتر تسهیل گیری تا چه اندازه در احیای بافت‌های فرسوده مؤثر بوده است؟
تصمیماتی که به منظور احیای بافت فرسوده در نظر گرفته می‌شود از جمله ایجاد دفاتر تسهیلگری، همه این تصمیمات جزیره‌ای است که یکپارچگی و جدیت را تمام ارکان ملی و حتی در سطح محلی ندارد و تا زمانی که مدیریت واحدی برای حل معضلات بافت و احیای بافت‌های فرسوده وجود نداشته باشد، نمی‌توانیم انتظار داشته باشیم که بهسازی بافت فرسوده انجام شود.
کد خبر 518926

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/222851/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حامیان گشت ارشاد

چرا اجرام زحمت در ایستگاه فضایی بین المللی شناور می شوند؟

لزوم فرهنگ سازی مراجعه به مشاوره، ضرورت جامعه مدرن

دادستان انتظامی قضات کشور به کرمان سفر کرد

رانش زمین در جاده روستایی گلزار محمد_ یافت آباد

تلاش جهادی برای بازگشایی جاده کوهبنان _زرند

معرفی برگزیدگان مسابقات تیراندازی تفنگ و تپانچه بادی نیرو‌های مسلح در کرمان

تصاویری از وقوع سیل و بارندگی شدید در کرمان (فیلم)

دستور بارگیری قریب به 2000 موتور سیکلت توقیفی بدون صاحب به مرکز کرمان صادر شد

دستور بارگیری قریب به 2000 موتور سیکلت توقیفی به کرمان صادر شد

نویدکیا: بازی سختی در پیش داریم

شورای اداری ایتان کرمان

تکرار قصه ناتمام زن‌کشی

فصل جدید مسلمان‌ستیزی مودی

وطن امروز نوشت: نظام اسلامی و چالش کشف حجاب

دیوار کلاهبرداری فرو ریخت

ماجرای 4 اسیر قدیمی اسرائیلی که «ابوعبیده» از آن ها یاد کرد

تکرار یک اشتباه

تندروها در پی رسیدن به کرسی قالیباف؟

«طوفان اقصی» کار «رئیس سازمان اطلاعات ارتش اسرائیل» را ساخت

تعهد شرکت‌های پیشرو در هوش مصنوعی برای حفاظت از کودکان

با روش تخلیه الکتریکی آشنا شوید

میزان بارش باران در 24 ساعت گذشته کرمان اعلام شد

قرار نیست مسئولیت استانداری کرمان را بپذیرم/ حضور در شورای هماهنگی را ترجیح می‌دهم

دهمین کنفرانس بین‌المللی نانوفناوری ایران در رفسنجان برگزار می‌شود

تا 24 ساعت آینده میزان خسارت‌ها برآورد می‌شود

وقوع سیل در روستای پشوئیه شهداد + فیلم

فیلم| بارش تگرگ در راین کرمان

ریزش سنگ در محور سرچشمه/ رانندگان احتیاط کنند

دهمین کنفرانس بین‌المللی نانوفناوری ایران به‌میزبانی رفسنجان برگزار می‌شود

ادای احترام دادستان انتظامی قضات کشور به مقام شهید سلیمانی و شهدای حمله تروریستی کرمان

رقابت 2 هزار و 2٠٠ دانش آموز زرندی در کنکور

مسیریابی بهتر نابینایان با عینک هوشمند ایرانی ممکن شد

گلزار شهدای خرمشهر غبارروبی شد

بروز کمترین آسیب باران در بافت تاریخی یزد با همکاری جامعه محلی

دادستان انتظامی قضات کشور وارد کرمان شد

فیلم | جاری شدن سیلاب در شهداد کرمان

آغاز به کار مرکز خدمات جامع سلامت فارابی کیش در گرامیداشت هفته سلامت

افتتاح پایگاه سلامت خانواده با محوریت مادر وکودک درمجتمع مسکونی مهستان کیش

عامل تحریم

روایت «فارن پالیسی» از تله‌ای که اسرائیل در آن گرفتار شده است

داستان ابوشجاع

ناسا یک گام به کشف حیات بیگانه در مریخ نزدیک‌تر شد

ستاره هایی که درآسمان میبینیم چه اندازه ای هستند؟

تجهیز 20 بسته برای سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در گردشگری کرمان

آبگرفتگی شدید خیابان های شهر راین کرمان

باند سازمان یافته قاچاق سوخت در کرمان منهدم شد

بازگشایی 45 کیلومتر از راه‌های مسدود شده در سیل ساردوئیه

مس کرمان یک قدم به قهرمانی نزدیک‌تر شد

خدمت رسانی به مراکز آزمون کنکور دراستان کرمان