کرمان رصد
گزارش مهر از شهداد
400 سال نقاره نوازی به عشق حسین(ع)/ سنتی که قرنها سینه به سینه شد
چهارشنبه 20 شهريور 1398 - 16:17:42
خبرگزاری مهر
کرمان رصد - شهداد – مراسم نقاره نوازی در شهری آرام در حاشیه جنوبی کویر لوت از 400 سال قبل تاکنون نشان دهنده ارادت مردم بی آلایش دیاری است که با شور و عشق حسین (ع) و اهل بیت زندگی می کنند.

خبرگزاری مهر – گروه استان ها: شهر شهداد جنوبی ترین شهر حاشیه کویر لوت است، این شهر قرنهاست مامنی برای حاشیه نشینان کویر بوده است.
نام این شهر هر چند با تکیه بر سابقه دیرینه و فرهنگ و تاریخ بی نظریش بر سر زبانها جاری شده است و تنها اثر ثبت جهانی ایران را نیز در خود جای داده است اما مردمش آداب و رسوم بومی و محلی خاص خود را دارند و این نکته نیز از جذابیت های این منطقه است.
شهداد در اکثر کشورهای جهان به نام کویر و کلوت شناخته می شود آرامش مثال زندنی سکوت کویر اما با فرا رسیدن ماه محرم با صدای نقاره ها می شکند.
شهداد در اکثر کشورهای جهان به نام کویر و کلوت شناخته می شود آرامش مثال زندنی سکوت کویر اما با فرا رسیدن ماه محرم با صدای نقاره ها می شکند
پیر مردی که سالها سینه به سینه هنر نقاره نوازی در خانواده اش وجود داشته و حالا در تلاش برای آموزش نقاره نوازی به فرزندان و نوه هایش است پشت طبلهای مسی می نشیند و به یاد امام حسین بر طبلهای مسی می کوبد.
صنعت مس یکی از هنرهای کهن مردم شهداد بوده و در کاوش های تاریخی نیز می توان کوره های ذوب مس را در این منطقه مشاهده کرد.
پیرغلام عزاداری امام حسین(ع) که نقاره زنی را از جوانی آموخته است 94 سال سن دارد، وی در مجاور امامزاده ای مورد احترام مردم شهر شهداد می نشیند و نقاره می زند.
حالا پسران و نوه های علی کرم شجاعی نیز دست به کار شده اند و این هنر را یاد گرفته اند و دسته های عزاداری شهر شهداد با صدا و نوای نقاره ها به عزاداری می پردازند.
نقاره زنی در عزای سالار شهداء
هنری سنتی که قرنهاست در گوش مردم شهداد پیچیده و با آن مانوس شده اند این روزها نیز درکنار اشکها و ماتم مردم، در رثای شهادت امام حسین و یارانش دل مردم را به کربلا می برد.
کرم شجاعی همچنین عاشق امام رضا(ع) است و نقاره زنی اش در شهداد را در امامزاده زید شهداد هر صبح و شام انجام می دهد.
این نقاره زن که یکی از قدیمی ترین هنرمندان موسیقی نواحی نیز محسوب می شود می گوید نمی تواند از اهل بیت(ع) دل بکند و به یاد آنها در امامزاده زید نقاره می زند.
نوازنده ای که خود و طبلهایش نزدیک یک قرن عمر دارند
نکته جالب اینکه قدمت تبلهای مسی اش بیش از یک قرن است و از خودش هم پیر ترند.
اگر در زمان طلوع و غروب آفتاب در نزدیکی امام زاده زید باشید صدای نقاره ها را هر روز صبح می شنوید.
طبلهایی کوچک و بزرگ که سالهاست در مراسمهای مردم شهداد نواخته شده اند و حالا نقش اصلی در دسته های عزاداری ایام محرم دارند.
عشق به اهل بیت جزیی از زندگی من است و نمی توانم از این کار دل بکنم چون نقاره ها به عشق آنها به صدا در می آیند
علی کرم شجاعی می گوید: عشق به اهل بیت (ع)جزیی از زندگی من است و نمی توانم از این کار دل بکنم چون نقاره ها به عشق آنها به صدا در می آیند.
وی می گوید: چهار طبل دارم که ابعاد آن ها متفاوت است کار نقاره زنی به صورت مداوم از 56 سال قبل تا کنون ادامه داشته است این هنر را به فرزندان و نوه هایم آموخته ام و آنها نیز به من کمک می کنند.
وی که کار اصلی اش را کشاورزی می داند می گوید: بعد از نقاره زنی به مزارعه می روم و کار را آغاز می کند و مردم شهداد نیز سالهاست با نوای همین نقاره ها نماز خوانده اند و ایام ماه رمضان روزه گرفته اند و در محرم عزاداری کرده اند.
وی می گوید: طبل ها مسی است و روی آنها یک پوست از چرم کشیده شده است و به جز بخش مسی که قدمت بالایی دارد پوست چرمی گاو در صورت پاره شدن تعویض می شود.
نقاره زنی فقط در شهداد و مشهد انجام می شود
کرم شجاعی بیان کرد: نقاره زنی فقط در مشهد و شهداد انجام می شود و تفاوت نقاره زنی ما در مقایسه با مشهد یک چوب بیشتر است که نواخته می شود.
وی تاکید دارد که چرم گاو باید از پول کاملا حلال و بدون ایراد باشد و می گوید: نواهای نقاره زنی در هر زمان بنا به مناسبت کاملا متفاوت است و باید با دقت انجام شود.
بدون شک نوا و شکل عزاداری مردم شهداد با تکیه برنوای این نقاره ها کاملا مختص و متفاوت از دیدار مناطق است
وی می گوید: نقاره اما مختص عزا نیست بلکه در ایام شادی نیز نواخته می شود و ریتمها کاملا متفاوت است.
در دهه اول محرم نقاره زنی آغاز می شود و در روز نخست ماه محرم و قبل از روضه خوانی در مجالس قدیمی شهداد انجام می شود.
این سنت اما از روز ششم نقاره زنی در هیئتهای سینه زنی و زنجیر زنی نیز انجام می شود.
حالا مردم با صدای این طبلها قصد عزا کرده اند، سنت ها مانند گذشته ادامه دارد و پسران و نوه های علی کرم این آیین ریشه دار را ادامه می دهند.
کرم علی افتخار می کند که با صدای نقاره نوازی اش مردم نماز می خوانند و عزاداری امام حسین را انجام می دهند.
نقاره نوازی شهداد ثبت ملی شده است
مسئول میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری شهداد در گفتگو با مهر می گوید: این هنر طی 400 سال گذشته در این شهر انجام می شده است و خوشبختانه هنری در معرض انقراض نیست.
مراسم نقاره نوازی به دلیل نوع ساز، ریتم نوازی، نوع جنس طبلها، سال 91 در لیست آثار معنوی میراث فرهنگی ثبت شده است
ابراهیمی افزود: در ایران این نقاره نوازی در شهداد و مشهد برگزار می شود و هم اکنون این مراسم در شهداد انجام می شود.
وی بیان کرد: مراسم نقاره نوازی به دلیل نوع ساز، ریتم نوازی، نوع جنس طبلها، سال 91 در لیست آثار معنوی میراث فرهنگی ثبت شده است.
وی از گردشگران مذهبی دعوت کرد برای مشاهده این سنت قدیمی به این شهر سفر کنند.
حالا مردم شهر شهداد عزاداریهای خود را مطابق با سنتهای خود برپا می کنند و امید دارند در قرنهای آتی نیز این سنت به آیندگان منتقل شود.

http://www.kerman-online.ir/fa/News/96423/400-سال-نقاره-نوازی-به-عشق-حسین(ع)--سنتی-که-قرنها-سینه-به-سینه-شد
بستن   چاپ