کرمان رصد
کام تلخ نخلداران شرق کرمان
دوشنبه 11 شهريور 1398 - 13:20:58
ایرنا - کرمان
کرمان رصد - کرمان - خرمای امسال در شرق استان کرمان رنگ طلایی همیشگی خود را ندارد و براثر گرمای ابتدای تابستان و پیامدهای ناشی از تغییرات اقلیم، میزان قابل توجهی از محصول دچار خشکیدگی شده و ضرر زیادی به کشاورزان وارد کرده است.

به گزارش ایرنا، مناطق شرقی استان کرمان شامل شهرستان های بم، نرماشیر، ریگان و فهرج از نواحی اصلی و مهم تولید خرما در کشور محسوب می شود که محصولات این ناحیه به دلیل کیفیت و مرغوبیت مشتریان داخلی و خارجی بسیاری دارد و به کشورهای مختلف دنیا صادر می‌شود.
بارندگی های مناسب بهار امسال نوید سالی پربار برای خرمای شرق استان کرمان را می داد اما گرمای شدید تابستانی، تلقیح ناکافی و توفان های شن بخش بزرگی از این محصول استراتژیک کشور و استان را با ریزش و خشکیدگی مواجه کرد و کام شیرین کشاورزان را تلخ کرد.
گستردگی و شدت خشکیدگی خرما در نخیلات، مشکلات زیادی برای کشاورزان و تولید کنندگان مناطق شرقی کرمان پدید آورده است که لازم است مسئولان هر چه سریعتر راهکارهایی برای حمایت و جبران ضرر و زیان مردم اندیشیده و اجرا کنند.
70 درصد محصول باغات خرمای شرق کرمان از بین رفته است
نماینده مردم شهرستانهای بم، نرماشیر، فهرج و ریگان در مجلس شورای اسلامی گفت: بطور متوسط 70 درصد محصول باغات منطقه شرق استان کرمان یعنی حدود 110 هزار تن از 220 هزار تن محصول خرمای شرق استان از بین رفته است و به خرمای درجه چهار تبدیل شده است که فقط برای خوراک دام قابل استفاده است.

حبیب الله نیکزادی پناه افزود: طی بازدید قائم مقام محصولات کشاورزی وزارت جهاد و کشاورزی و هیات همراه از باغات نخیلات چهار شهرستان شرقی استان کرمان، خسارت فوق العاده زیاد تایید شد که براساس اظهارات مسئولان در برخی از باغات خسارت از 20 تا 90 درصد مشهود بوده است.
وی ادامه داد : متاسفانه جدا از عارضه خشکیدگی خرما که باعث خسارت به محصول خرما شده است قسمتی از خرمای ما در هنگام تلقیح بدلیل شرایط آب و هوایی آن زمان به درستی انجام نشد و این عوامل باعث شده به طور متوسط 70 درصد خسارت وارد شود.
نماینده مردم شرق استان کرمان در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: در نشستی که با مسئولان وزارت جهاد و کشاورزی داشته ایم درخواست شد ستاد مدیریت بحران کشور در این موضوع ورود کند و نیز پیشنهاد گردید بدهی کشاورزان به بانک ها به مدت سه سال تمدید شود و تسهیلات ارزان قیمت در اختیار کشاورزان قرار گیرد.
وی بیان کرد: یکی از پیشنهادهای ما به صندوق بیمه پرداخت غرامت کشاورزان به صورت 100 درصد بوده است زیرا حدود 50 درصد کشاورزان ما بدلیل نا امیدی که از صندوق بیمه داشته اند امسال محصول خود را بیمه نکرده اند.
نیکزادی پناه تصریح کرد: طبق قانونی که صندوق بیمه دارد بین کشاورزی که محصول خود را بیمه کرده با شخصی که بیمه نکرده تفاوت چندانی وجود ندارد، زیرا صندوق بیمه برای هر درخت خرما مبلغ 50 هزار تومان با گزینه بالا پرداخت می کند، در صورتی که حد متوسط محصول هر درخت 100 کیلو بوده که با احتساب قیمت هرکیلو 15 هزار تومان یعنی هر درخت مبلغ یک میلیون و 500 هزار تومان خسارت دیده است و اصلا توجیهی برای این کار وجود ندارد.
وی افزود: مقرر شد پیشنهادی از ستاد بحران به هیات دولت داده شود که مصوبه و اعتبار خاصی از نظر کمک بلاعوض و پرداخت وام و تضمین مطالبات به این منطقه داده شود تا کشاورز از هستی ساقط نشود.
نماینده مردم شهرستانهای بم، نرماشیر، فهرج و ریگان در مجلس شورای اسلامی گفت: فقط خسارت کشاورز را نمی توان در این موضوع درنظر گرفت زیرا افرادی که کارتن برای فروش عرضه کرده اند بیشتر کارتن ها روی دستشان مانده و فروش نمی رود و یا سردخانه ها در واقع ظرفیتشان کامل نیست و عمدتا خالی هستند که بدلیل پرداخت قسط با مشکل مالی مواجه شده که پیشنهاد می شود تسهیلاتی برای این افراد نیز در نظر گرفته شود و متاسفانه بخاطر این موضوع بازار تحت شعاع این موضوع قرار گرفته و حدود 90 هزار نفر کارگر روز نیز از کار بیکار شده اند.
وی تاکید کرد: خسارت بحرانی است و نیاز است دولت به طور جد به این موضوع ورود کند زیرا منطقه شرق استان تک محصولی بوده و کشت غالب منطقه ما نخیلات است که مشکلاتی برای مردم این منطقه بوجود آمده است.
حدود 100 هزار تن خرمای حوزه شمال و شرق استان کرمان از بین رفته است
رئیس سازمان جهاد و کشاورزی شمال استان کرمان گفت: سطح زیر کشت خرما در محدوده شرق و بخشی از شمال کرمان 30 هزار هکتار است که 22 هزار و 500 هکتار آن ثمری و بارور است.
عباس سعیدی افزود: پیش بینی می کردیم بیش از 180 هزار تن خرما از نخیلات شرق کرمان برداشت شود که گرمای بیش از حد و عوامل جوی مانند توفان، سرما و بارندگی باعث شد 90 تا 100 هزار تن از خرمای تولیدی از بین برود.

وی اظهار داشت: خسارت ها در بخش اول مربوط به مشکلات تلقیح خرما بر اثر نوسانات دمایی و بارندگی های بی موقع بود که موجب ناباروری و کاهش شدید خرما در نخیلات بویژه در شرق استان شد.
رئیس سازمان جهاد و کشاورزی شمال استان کرمان بیان کرد: گرمای حدود 48 تا 50 درجه تابستان در منقطه نیز عارضه خشکیدگی بویژه در نوع مضافتی را به همراه داشت که محصول باقی مانده نیز خرمای بدون کیفیتی است.
وی با بیان اینکه باید کشاورزان به بحث بیمه محصولات کشاورزی توجه بیشتری کنند تصریح کرد: سعی داریم تا به کشاورزانی که محصولات خود را بیمه کرده اند، خسارت حداکثری از طریق صندوق بیمه پرداخت شود.
سعیدی افزود: در رابطه با افراد خسارت دیده که بیمه ندارند نیز مسئولان ستاد بحران استان را به منطقه دعوت کردیم تا از وضعیت موجود بازدید کنند و تصمیمات مقتضی گرفته شود.
وی گفت: در آینده با همکاری مرکز تحقیقات کشاورزی راهکارهای جدید برای سالهای آینده جهت جلوگیری و کاهش خسارات این چینینی باید برنامه ریزی شود.
کشاورزان برای کاهش خسارت آموزش ببینند
فرماندار بم با اشاره به گلایه مندی کشاورزان از خشکیدگی محصول خرما گفت: با توجه با اینکه در شرق استان 200 هزار تن خرما مضافتی تولید می شود میزان 70 هزارتن خرما نخلستان های شرق استان بین 30 تا 70 درصد دچار خسارت شده است.

هادی شهسوار پور افزود: میزان 30 درصد عارضه خشکید گی 30 درصد عدم تلقیح (ناباروری) و 10 درصد ریزش طی 2 مرحله در اثر افزایش دمای هوا و وزش بادهای گرم و باران های بی موقع باغ های نخیلات خسارت دیدند که طی روزهای آینده با حضور مسئولان کشوری و استانی میزان خسارت وارده ناشی از عارضه خشکیدگی خوشه خرما بررسی می‌شود.
وی تصریح کرد: کلاسهای آموزشی برای کشاورزان در خصوص کنترل عارضه و همچنین تحقیقات گسترده توسط سازمان تحقیقات آموزش کشاورزی در شرق استان کرمان جهت جلوگیری از تکرار چنین اتفاقاتی باید در دستور کار قرار داشته باشد.
فرماندار بم با بیان اینکه این شهرستان با سطح زیر کشت 30 هزار هکتار برترین خرما مضافتی دنیا رو تولید می کند اظهار داشت: استفاده از پوشش متقال برای خوشه ها. تنک کردن خوشه، استفاده از کودهای پتاسه طی ماههای بهمن و اسفند به کشاورزان برای تولید محصول با کیفیت توصیه می‌شود.
نخلداران ریگان 300 میلیارد تومان خسارت دیدند
فرماندار شهرستان ریگان گفت: بر اثر نوسانات دمایی و توفان شدید 300 میلیارد تومان به نخلداران این شهرستان خسارت وارد شده که کم سابقه و نگران کننده است.

امین باقری افزود: توفان شدید و گرما در ماه های خرداد و تیر موجب انجام نگرفتن تلقیح و همچنین خشکیدگی خوشه های خرما در مناطق شرقی استان کرمان شده طوری که در ریگان شاهد کاهش 50 درصد محصول خرما بودهایم.
وی تصریح کرد: شهرستان ریگان یکی از مناطق شرقی استان کرمان می باشد که اقتصاد آن بر پایه کشاورزی و محصول خرما است و امسال بیش از 20 هزار تن از محصول خرمای ریگان دچار خسارت و خشکیدگی شده که خسارت جبران ناپذیری است.
فرماندار ریگان با اشاره به لزوم اتخاذ تمهیدات برای جبران خسارت کشاورزان تاکید کرد: گرچه در این ارتباط ستاد بحران با حضور کارشناسان در محل فرمانداری ریگان برگزار شده و میزان خسارت نخلداران نیز به استان اعلام شده ولی صندوق بیمه محصولات کشاورزی باید از حالت حمایتی به خسارتی تبدیل شودچرا که بیمه کنونی جوابگوی خسارت به نخلداران نیست.
فرماندار ریگان افزود: بیش از 20 سال است که خسارت به نخلدان ریگانی وارد می شود اما مرکز تحقیقات تا کنون اقدامی برای نخلداران ریگانی انجام نداده اند و راه اندازی مرکز تحقیقات کشاورزی در این شهرستان از خواسته های مردم است.
براساس این گزارش هم اکنون سطح زیرکشت خرما در شمال استان کرمان 30هزار هکتار با تولید حدود 300هزار تن محصول و در جنوب این استان 29هزار هکتار با بیش از 200هزار تن محصول است .
گزارش از داود رجبی
7437/ 5054

http://www.kerman-online.ir/fa/News/96151/کام-تلخ-نخلداران-شرق-کرمان
بستن   چاپ