کرمان رصد
استاد پزشکی اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی کرمان:
اپیدمی قلیان مصداق بارزی از جنگ نرم است
سه شنبه 4 تير 1398 - 11:06:40
ایرنا - کرمان
کرمان رصد - کرمان - استاد پزشکی اجتماعی و پژوهشگر مرکز تحقیقات علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی کرمان از متداول شدن قلیان بین سنین پایین جامعه به عنوان مصداق بارزی از جنگ نرم نام برد و آن را تهدیدی جدی برای مبانی اعتقادی و دینی جوانان برشمرد.

نوذر نخعی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: جنگ نرم، روشی برای تحمیل اراده و تأمین منافع است که با غلبه بر طرف مقابل، بدون استفاده از قدرت نظامی و روشهای خشونت آمیز اعمال می شود.
وی هدف نهایی در جنگ نرم را همان هدف در جنگ سخت یعنی مهار و فروپاشی یک نظام سیاسی دانست و گفت: ابزار و روش های این براندازی متفاوت است به گونه ای که در جنگ سخت با اشغال سرزمین، سیستم دفاعی و امنیتی یک کشور فرو ریخته و براندازی یک نظام سیاسی محقق می شود، اما در جنگ نرم تلاش می شود با تأثیرگذاری بر باورها و ارزشهای یک ملت، اندیشه و الگوی اداره کشور که هویت دهنده نظام سیاسی است به چالش کشیده شود.
نخعی با بیان اینکه بیش از 86 درصد مردم کشور مصرف قلیان را کاری ناپسند و عملی ضد ارزش می دانند گفت: حدود 67 درصد مردم نیز موافق متوقف شدن عرضه قلیان در قهوه خانه ها هستند.
وی در ادامه گفت: بیشترین جمعیت هدف مصرف قلیان در افراد کمتر از 25 سال بوده که برخلاف سیگار، در خانم ها رواج بیشتری دارد که این امر تبعات غیرقابل جبرانی را در آینده به دنبال خواهد داشت.
این پژوهشگر با بیان اینکه اکثر مردم مصرف قلیان را امری مذموم می دانند و با عرضه آن در اماکن عمومی مخالفند گفت: در سنین 18 تا 24 سال این رویکرد متفاوت است و نزدیک به نیمی از جوانان کشور ما موافق عرضه قلیان در چایخانه ها هستند.
نخعی با اشاره به اینکه برخوردهای قانونی با این موضوع سبب نارضایتی در جوانان و فاصله گرفتن آنان از بدنه نظام خواهد شد ضمن اینکه برخورد نکردن هم به رشد قارچ گونه و اشاعه مشکلات جسمی و اجتماعی آن در جامعه کمک می کند و همچون موریانه از درون ایمان و جسم جوانان ما را خواهد خورد افزود: بنابراین حل و فصل این موضوع بسیار بغرنج، مستلزم بینشی عمیق و رسیدگی خارج از نوبت مسئولان ذیربط است.
وی با توجه به اینکه مصرف قلیان در دختران سه برابر سیگار و در پسران دانش آموز 5/1 برابر است افزود: این نشانگر از بین رفتن تدریجی قبح مصرف دخانیات و دود از مسیر قلیان در دختران است و به بیان دیگر قلیان ابزاری شده برای قباحت زدایی مصرف دود در بین مادران آینده مملکت اسلامی ما.
استاد پزشکی اجتماعی و پژوهشگر مرکز تحقیقات علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی کرمان در ادامه گفت: شیوع مصرف قلیان (حداقل برای یک بار) در دانشجویان پسر و دختر در دانشگاه های کرمان به ترتیب 57 و 28 درصد گزارش شده است که مشخصاً دو تا چند برابر (بسته به جنسیت) شیوع مصرف سیگار در آنان است.
وی همچنین بیان کرد: در مطالعه ای که با روش های پرسشنامه ای پیشرفته در مورد مصرف مواد از مراجعین مرد به باشگاه های بدنسازی سئوال شد، بیشترین ماده مصرفی برای حداقل یک بار قلیان بود که رقم آن به 71 درصد می رسید و این در حالی است که رقم متناظر سیگار 34 درصد بود.
این محقق در خصوص مضرات قلیان در مطالعه ای که به طور مشترک توسط مرکز تحقیقات علوم اعصاب کرمان و دانشگاه ملبورن استرالیا انجام شده است بیان داشت: قلیان به عنوان عاملی موثر در سوق دادن نوجوانان و جوانان به مصرف سایر مواد و دروازه ورود مواد مخدر و صنعتی شناخته و معرفی شده است.
نخعی افزود: مطالعه اخیر دانشگاه کالیفرنیا همسو با سایر مطالعات نیز حاکی از آن است که مصرف قلیان به خودی خود سیگاری شدن افراد را می تواند به دنبال داشته باشد.
وی بر اساس نتایج تحقیقاتی که در سال 2015 میلادی به چاپ رسیده است گفت: دود قلیان حاوی 82 نوع ماده سمی و 27 نوع ماده سرطانزای خطرناک می باشد که به دنبال استنشاق دود ضربان قلب و فشار خون حدود 10 درصد افزایش یافته و به قلب به صورت آنی فشار وارد می آید.
نخعی همچنین خاطرنشان ساخت: از اثرات کوتاه مدت قلیان کم شدن ظرفیت تنفسی و ورزشی افراد می باشد و از پیامدهای طولانی مدت قلیان افزایش احتمال سکته قلبی، برونشیت مزمن، سرطان های معده، مری، ریه و خون، کم‌وزنی نوزاد، عفونت های دهان و دندان، پوکی استخوان و کاهش قدرت باروری است.
وی کودکان و زنان را به عنوان مهمترین گروه در معرض آسیب قلیان در جامعه دانست و گفت: مهمترین کانال الگو گرفتن و یادگیری کودکان دیدن رفتار هاست و کودکان معصومی که با والدین خود به قصد تفریح به پارک ها یا رستوران ها می روند صحنه هایی را چون کشیدن قلیان توسط جوانان را در حافظه بلند مدت خود ذخیره می کنند که این خود سبب ایجاد نگرشی مثبت در آنها می شود و به نوعی آنان را با دود مانوس و رفیق می نماید و کودک در آینده ای نه چندان دور با ذهنیتی مثبت هنگام مواجهه با قلیان به خودی خود به سمت قلیان و سیگار کشش می یابد.
نخعی در ادامه گفت: باید بپذیریم وقتی که دیوید کپلان خبرنگار ارشد دولت فدرال آمریکا به صراحت بیان می‌دارد ما تلاش می کنیم که "ایرانیان را با اهدای سرطان ریه از اهدافشان بازداریم" و یا مک کین کاندید ریاست جمهوری آمریکا در تایید ادامه روند صادرات سیگار به ایران آن را راهی برای کشتن ایرانیان می‌داند، ترویج دخانیات در جامعه ایرانی بدون برنامه ریزی از سوی صهیونیست ها و به طور خودبخودی رخ نمی‌دهد.
9889/‏‬ 5054

http://www.kerman-online.ir/fa/News/87472/اپیدمی-قلیان-مصداق-بارزی-از-جنگ-نرم-است
بستن   چاپ