کرمان رصد
قبه سبز کرمان؛ آماده احیاء و بازسازی
سه شنبه 10 ارديبهشت 1398 - 14:58:57
ایسنا - فرهنگی و هنری
کرمان رصد - استاندار کرمان بر لزوم ساماندهی قبه سبز اشاره و بر پیگیری‌های لازم در راستای کاوش، تملک و طراحی این پروژه تاکید کرد و گفت: تملک، اولین گام برای اجرای احیا و بازسازی این طرح است که باید 3 هزار و 600 مترمربع(حلقه اولیه طرح) تملک صورت گیرد اما از مسئولین می خواهیم که به هیچ عنوان از اعتبار 10 میلیارد تومان برای تملک استفاده نکرده و تنها این تملک با معاوضه زمین صورت گیرد.
به گزارش ایسنا منطقه کویر، "محمدجواد فدایی" صبح امروز 9 اردیبهشت‌ماه در جلسه بررسی مسایل قبه سبز (اولین دانشگاه جنوبشرق کشور) با اشاره به سفر اخیر دکتر ولایتی رئیس هیأت مؤسس و امنای دانشگاه آزاد اسلامی به استان کرمان و توضیحاتی که در خصوص احیای قبه سبز در این سفر به ایشان داده شد، گفت: در 700 سال پیش قبه سبز بعنوان اولین دانشگاه و مرکز علمی در کرمان توسط حاکم وقت راه اندازی شد که افراد زیادی در این محل تحصیل می کردند لذا لازم است که این محل علمی را احیا کنیم.
وی از مقرر شدن احیای قبه سبز توسط دانشگاه آزاد اسلامی سخن به میان آورد و ادامه داد: در سالی که دکتر ولایتی مسئولیت دانشگاه آزاد را بر عهده داشتند، 10 میلیارد تومان تومان کمک از طریق دانشگاه آزاد برای احیای این بنا اختصاص یافت که متاسفانه محقق نشد و اواخر سال گذشته دکتر ولایتی به صورت شفاهی موضوع را از دکتر منظری توکلی رییس دانشگاه آزاد اسلامی کرمان پیگیری کردند.
استاندار کرمان اظهار کرد: پس از این پیگیری، بازدیدهایی از محل صورت گرفته و هم اکنون تمامی شرایط برای اجرایی شدن کار بازسازی و مرمت این مکان فراهم است.
وی بر لزوم ساماندهی قبه سبز اشاره و بر پیگیری‌های لازم در راستای کاوش، تملک و طراحی این پروژه تاکید کرد و افزود: تملک، اولین گام برای اجرای احیا و بازسازی این طرح است که باید 3 هزار و 600 مترمربع(حلقه اولیه طرح) تملک صورت گیرد اما از مسئولین می خواهیم که به هیچ عنوان از اعتبار 10 میلیارد تومان برای تملک استفاده نکرده و تنها این تملک با معاوضه زمین صورت گیرد.
فدایی مهلت سه ماهی برای انجام تملک‌ها به شهرداری داد و بیان کرد: ظرف یک ماه تملک پلاک پشت سردرب انجام و سپس میراث فرهنگی کارهای کاوش در این منطقه را آغاز کند. گفتنی است که با پیگیری‌های معاونت عمرانی زمین‌های مورد نیاز از اداره راه و شهرسازی تامین شود.
عالی ترین مقام اجرایی دولت در استان، قبه سبز را نشان دهنده قدمت فرهنگی استان کرمان دانست و با اشاره به بناهای تاریخی که مرمت نشده و در حال نابودی هستند، تصریح کرد: میراث فرهنگی تعلل می‌کند و اگر اعتبار برای بازسازی بناهای تاریخی ندارد باید بناهای تاریخی را به بخش خصوصی واگذار کند تا آنها این بناها را احیا کنند و بخش خصوصی نیز قطعا این بناهای تاریخی را به مراکز اقتصادی تبدیل و در بازه زمانی مشخص شده از آن بنا استفاده می کند.
وی عنوان کرد: سیاست ما این است که تعداد نقاط فرهنگی و گردشگری در استان کرمان افزایش پیدا کند تا برای گردشگر توجیه داشته باشد که به کرمان سفر کند زیرا اگر تعداد مکان‌های گردشگری ما کم باشند، گردشگر مسافت زیادی برای دیدن چند جای گردشگری کم طی نمی‌کند ضمن آنکه وقتی تعداد مکان‌های فرهنگی و گردشگری استان زیاد باشد باعث افزایش اقامت گردشگران می‌شود.
به گزارش ایسنا، "مهران عالم‌زاده" شهردار کرمان نیز در این جلسه وسعت این طرح را 8 هزار و 400 مترمربع اعلام کرد و گفت: هزینه تملک املاک واقع در محدوده قبه سبز 13 میلیارد تومان است.
وی با بیان این مطلب که این پروژه دارای سه فاز است، ادامه داد: وسعت فاز اول این پروژه 3 هزار و 600 متر مربع و وسعت فاز دوم آن یک هزار و 200 مترمربع است که بایستی شهرداری تملک آن انجام شود.
شهردار کرمان بیان کرد: تملک فاز اول (3600 مترمربع) اگر به صورت نقدی 2 ماه و اگر معاوضه با زمین بخواهیم انجام دهیم، 3 ماه طول می‌کشد.
براساس این گزارش، "مجتبی شفیعی" سرپرست معاونت سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمان نیز در این جلسه گفت: 450 قصب از این مجموعه در تملک مردم است، ضمن‌آنکه درخت‌هایی در این منطقه وجود دارد که عمر 40 ساله دارند و باید در این راستا نیز اقدامات حفاظتی خوبی را انجام دهیم
"مصطفی آیت‌الهی‌موسوی" معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار کرمان نیز در این جلسه گفت: 20 میلیارد تومان میزان اعتبار پیش‌بینی شده برای احیای این بنا است که مقرر شد 10 میلیارد تومان آن را دانشگاه آزاد اسلامی پرداخت کند، گفتنی است که تملک املاک واقع در این محدوه برعهده شهرداری قرار داده شده است
به گزارش ایسنا، قبه سبز یکی از بناهای تاریخی کرمان است که سابقه آن به دوره حاکمیت قراختاییان در حدود 780 سال پیش ( تقریباً 650هجری قمری) می‌رسد. 
این بنای زیبا یک مجموعه فرهنگی کامل را دربر می‌گرفت. این مجموعه بنا شامل دارالشفا، مسجد و بازار بوده است. طبق منابع تاریخی سازنده این بنا ترکان خاتون همسر براق حاجب بوده است که پس از مرگ وی با قطب‌الدین ازدواج کرد و پس از مرگ قطب‌الدین به مدت 25 سال، خود شخصاً حاکمیت کرمان را به عهده گرفت
بنای قبه سبز در عصر خود با عنوان مدرسه شناخته می‌شد و کارکرد آن آموزش به محصلان بوده است. منابع تاریخی نشان می‌دهد که اساتیدی که در این مدرسه علمی به تدریس مشغول بودند، کسانی مثل شیخ محمود شبستری، مجد خوافی و سدیدالدین زوزنی بودند. این افراد از برجسته‌ترین اساتید عصر خود بودند که به کرمان آمدند و این امر نشان از اعتبار و بزرگی کار است.
قسمت اعظم بنای قبه سبز در اثر عوامل طبیعی به‌ویژه وقوع زلزله در سال 1314هجری قمری آسیب بسیار دیده است
انتهای پیام

http://www.kerman-online.ir/fa/News/82992/قبه-سبز-کرمان؛-آماده-احیاء-و-بازسازی
بستن   چاپ