کرمان رصد
انتقاد رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس از لغو کارت‌های بازرگانی
صادرکنندگان خوشنام را محدود نکنید
شنبه 5 مهر 1399 - 11:27:49
خبرگزاری مهر
کرمان رصد - کرمان - رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: از نظر ما به هیچ عنوان قابل قبول نیست صادرکننده‌ای که سال‌ها به عنوان یک صارکننده شفاف و خوشنام فعالیت کرده را دچار مشکل کنیم.

محمدرضا پورابراهیمی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: مجلس در سال‌های اخیر هیچ قانونی در خصوص بحث صاردات تغییر نداده است؛ اما بانک مرکزی با توجه به اختیاراتی که دارد در برخی دستورالعمل‌ها و آئین‌ها تغییراتی را ایجاد کرده است.
وی ادامه داد: کشور به دلیل محدودیت منابع ارزی در شرایط خاصی قرار دارد و سالانه در وضعیت غیرتحریمی حدود 45 تا 50 میلیارد دلار صادارت نفتی داشتیم که در شرایط تحریمی این عدد کاهش یافت.
پورابراهیمی با اشاره به شیوع کرونا از اسفند سال 98 گفت: اقتصاد جهانی هم تحت تأثیر این موضع قرار گرفت و به شدت قیمت‌های جاری و نفت پایین آمد و عملاً فروش نفتی تحت تأثیر قرار گرفت و درآمدهای ارزی کشور به شدت کاهش یافت.
نماینده مردم کرمان و راور بیان کرد: این موضوع و موضوع صادرات غیر نفتی باعث شد در بحث تراز کشور اشکالاتی پیش آید و نیاز است در بحث میزان مصارف و منابع با یک رویکرد متناسب با شرایط عمل شود تا بتوانیم تغییرات نرخ ارز و آثار تورمی ناشی از آن را مدیریت کنیم.
مدیریت تراز تجاری کشور در گرو بازگشت منابع ارزی صادراتی
وی گفت: بانک مرکزی در طول این ایام در خصوص بحث صارداتی تصمیماتی را اتخاذ کرد و گزارشی مبنی بر اینکه 27 میلیارد دلار از منابع صادرات به چرخه اقتصاد کشور برنگشته است و نیاز است که صادرکنندگان این منابع را برگردانند تا بتوان تراز کشور را مدیریت کرد.
پورابراهیمی بیان کرد: این موضوع باعث شد بانک در این خصوص پی گیری هایی را انجام دهد؛ البته اعتقاد ما بر این بود که در بحث صادرات به محصولات کشاورزی که ارز بری کمتری دارد، توجه شود و اجازه دادیم روند صادرات از یک وضعیت متفاوت از مجموعه‌های بزرگ مانند پتروشیمی، فولادی و… باشد.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس از برگزاری جلسه با رئیس بانک مرکزی که منجر به صادرات 50 هزار تن صادرات کالاهای غیرنفتی از جمله پسته شد، خبر داد و افزود: اما با تغییر دستورالعمل‌ها بحث روال تسویه صادراتی دچار مشکلاتی شد.
وی گفت: با بانک مرکزی توافق شد هر کسی که صادرات انجام می‌دهد می‌تواند منابع ارزی را برای واردات کالا اختصاص بدهد یا به واردکننده دیگری بدهد و بر این اساس تسویه انجام شود. همچنین روش‌های دیگر موجود در حوزه بانک مرکزی در این توافق مدنظر قرار گرفت که متأسفانه بانک مرکزی این قرارداد را به شکلی به هم زد و باعث ایجاد وقفه مجدد در صادرات شد.
سازمان توسعه تجارت برای صادرکنندگان محدودیت ایجاد کرد
پورابراهیمی با تاکید بر اینکه حتی یک دلار حاصل از صادرات باید به کشور برگردد، افزود: اما با روش بانک مرکزی در خصوص بازگشت منابع ارزی و لغو کارت‌های بازرگانی و… قطعاً مخالف بودیم.
در این جلسه متوجه شدیم سازمان توسعه تجارت امسال سامانه‌ای را طراحی کرده که عملاً محدودیتی برای دریافت تسهلات متقاضیان (صادرکنندگان) ایجاد کرده است که تاکنون چنین چیزی وجود نداشته است وی به تشکیل جلسه فوق العاده در کمیسیون اقتصادی مجلس طی هفته گذشته اشاره کرد و گفت: در این جلسه متوجه شدیم سازمان توسعه تجارت امسال سامانه‌ای را طراحی کرده که عملاً محدودیتی برای دریافت تسهلات متقاضیان (صادرکنندگان) ایجاد کرده است که تاکنون چنین چیزی وجود نداشته است.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس بیان کرد: با ایجاد این سامانه همه صادرکنندگان ملزم به تمدید کارت بازرگانی هستند و این مساله هم به تسویه ارزی منوط شده است و در این خصوص سخت گیرهایی از سوی بانک مرکزی شده است که از نظر ما قابل قبول نیست.
وی گفت: در این جلسه اعلام کردیم صادرکننده‌ای که به عنوان مثال 80 درصد را بازگرداننده است با صادرکننده‌ای که یک دلار هم بر نگرداننده ، متفاوت است؛ بر این اساس بررسی شد که افرادی که تسویه ارزی را بیشتر از یک رقم مشخص انجام داده‌اند معاف کنیم و به مابقی را مهلت بدهیم.
پورابراهیمی اظهار کرد: اولین مصوبه این جلسه این بود که تسهیلات سال 98 که حدود 800 میلیارد تومان است خارج از سامانه سازمان توسعه تجارت قابلیت عملیاتی شدن داشته باشد. برای سال 99 هم هر چه سریع‌تر از طریق سازمان توسعه تجارت برنامه جدیدی برای تنظیم مقرراتی که بانک مرکزی دارد در دستور کار بگذاریم.
صادرکنندگان خوشنام استثنا شوند
وی گفت: از نظر ما به هیچ عنوان قابل قبول نیست صادرکننده‌ای که سال‌ها به عنوان یک صارکننده شفاف و خوشنام در استان و کشور فعالیت کرده بخاطر شرایط محدودیت‌های ناشی از صادرات و انتقال ارز دچار مشکل کنیم.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: پیشنهاد کمیسیون این است که سازمان توسعه تجارت فهرستی از صادرکنندگان خوشنام را استخراج کند و از این جریان مستثنی شوند.
پورابراهیمی بیان کرد: لیست صادرکنندگان خوشنام در هفته پیش روی جمع بندی کرده و به بانک مرکزی تحویل می‌دهیم و امیدواریم در این زمینه به توافق برسیم؛ این لیست بر اساس یکسری شاخص‌ها استخراج می‌شود.
وی با تاکید بر لزوم حمایت از صادرکنندگان خوشنام اظهار کرد: بانک مرکزی باید بداند که صادرات خط مقدم اقتصاد ایران است؛ البته اقدامات بانک مرکزی باعث شده نزدیک 2.5 میلیارد دلار منابع ارزی به چرخه اقتصاد برگردد.

http://www.kerman-online.ir/fa/News/150440/صادرکنندگان-خوشنام-را-محدود-نکنید
بستن   چاپ