کرمان رصد
در یازدهمین شب مفرغ رخ داد؛
تجلیل از هنرمند خودآموخته
سه شنبه 19 آذر 1398 - 10:52:46
ایسنا - فرهنگی و هنری
کرمان رصد - ایسنا/کرمان عصر یکشنبه سالن صندوق بازنشستگی مس میزبان یازدهمین شب از شب‌های مفرغ که به نکوداشت اهالی فرهنگ و هنر می پردازد، بود. مراسمی که در آن از بانو «حبیبه برومند» نقاش و مجسمه ساز هنرمند خودآموخته و خود ساخته تجلیل شد.

برومند در طول 43 سال به خلق بیش از 5 هزار اثر هنری از جمله نقاشی، مجسمه‌سازی و صنایع دستی پرداخته او که در هیچ نمایشگاهی در شهرش آثارش را عرضه نکرده، بیشتر ساعات روز را به خلق اثر می‌پردازد و آثارش را در خانه‌اش نگه داری می‌کند. این مراسم که به همت موسسه فرهنگی هنری مفرغ و حمایت شرکت مس برگزار شد با استقبال هنرمندان، هنر دوستان و حضور شهردار کرمان و مدیر روابط عمومی شرکت مس همراه بود.
اجرای مراسم را «حمید نیک نفس» از شاعران کرمان به عهده داشت که با خواندن شعرهای طنز حال و هوای خاصی به مراسم داد؛ او همزمان با دعوت از هر شخص شعری خواند. "روح الله ابوالهادی" مدیر روابط عمومی مس با خیر مقدم به حاضرین شروع کننده مراسم بود. سپس "عفت تکلو" از هنرمندان نقاش درباره‌ی خانم برومند صحبت کرد.
کلمه‌ها از بیان هنر خانم برومند قاصر هستند
او صحبت‌اش را این‌گونه آغاز کرد: صحبت کردن درباره‌ی خانم برومند کار سختی است به دلیل این‌که شما وقتی می‌خواهی درباره مطلبی صحبت کنی، دنبال کلماتی می‌گردی که بتوانند حق مطلب را به بهترین شکل ممکن بیان کنند؛ کلمه‌ها همیشه محدودیت دارند، محدودیت قومی و جغرافیایی دارند؛ برای همین وقتی عظمت کار از کلمه‌ها بالاتر می‌رود صحبت کردن درباره‌ی آن اتفاق سخت می‌شود. برای خانم برومند همین اتفاق رخ داده است.
این هنرمند نقاش ادامه داد: هنر ایشان به درجه‌ای از آگاهی و عظمت در بیان هنر رسیده که کلمه‌ها از بیان آن قاصر هستند و این در مسیرشان ادامه دار است، چیزی نیست که بگویم الان تمام شده و ما درباره‌ی کارهای مشخصی صحبت می‌کنیم.
کارهای خانم برومند ریشه در کاینات دارد
این هنرمند افزود: یکی از عناصری که ترجیح دادم آن را برابری دهم با خانم برومند، طلوع خورشید است. چون کارهای خانم برومند ریشه در کاینات دارد. طلوع خورشید را هر کس با دیدگاه و زاویه دید خودش بررسی می‌کند. شما می‌توانید با طلوع خورشید شاعرانگی کنید، نقاشی کنید و می‌توانید ساعت‌ها درباره‌ی آن حرف بزنید.
تکلو ادامه داد: کارهای خانم برومند به بلوغی رسیدند که هر کسی می‌تواند از دیدگاه خودش کارها را ببیند و آن‌چه که برداشت می‌کند را بیان کند و من هم هر آن‌چه می‌گویم حس شخصی خودم است.
خانم شما خیلی بی‌نظیر و شجاعید
این نقاش افزود: من زمانی که با کارهای خانم برومند روبرو شدم سرم پایین بود و جرات نمی‌کردم سرم را بالا بیاورم تا واکنشم را در مواجه شدن با آثار ایشان نشان دهم. در واقع مانده بودم که باید بخندم، گریه کنم، فریاد بزنم یا یک واژه مناسب پیدا کنم، برای من سخت بود؛ فقط وقتی سرم را بالا کردم و به صورت خانم برومند نگاه کردم گفتم: «خانم شما خیلی بی‌نظیر و شجاعید.»
راحت با ترس‌هایشان مواجه می‌شوند
او ادامه داد: خانم برومند در آثارشان با ترس‌هایشان مواجه می‌شوند، نه این‌که تنها بدون ترس قلم بزنند و این خیلی قابل احترام است. شما در آثار خانم برومند می‌بینید که بدون ترس از سانسور شدن، مقایسه شدن و خیلی اتفاقات جانبی، خیلی راحت با ترس‌هایشان مواجه می‌شوند و آن‌ها را بیان می‌کنند و در واقع از آن‌ها رد می‌شوند. این اتفاق در آثار خانم برومند منجر به بلوغ شده؛ چیزی که خیلی‌ها توانایی انجام این کار را ندارند.
تکلو افزود: اتفاقی که درباره‌ی خانم برومند افتاده این است که ایشان همه‌ی کارهایشان را از ابتدا نگه داری کردند. این باعث می‌شود که شما خیلی راحت بتوانید یک سیر تحولی از روند رشد و پیشرفت و یک بلوغ به سمت آگاهی را ببینید.
در هنر به انتقال آگاهی رسیدند
این هنرمند ادامه داد: شما در آثار ایشان چالش‌های ایشان با ساختار زیبایی شناسی را می‌بینید. ایشان هارمونی و ترکیب بندی را می‌شناسد. در گذاشتن رنگ و برخورد با ابزار جسارت دارند؛ ولی در آثار متاخرشان می‌بینید که از این مرزها هم عبور کردند و ساختارهایی زیبایی شناسی را پشت سر گذراندند و در هنر به مرحله والایی رسیدند که انتقال آگاهی است. من وقتی به کارهای اخیر ایشان نگاه می‌کنم ترجیح می‌دهم فقط سکوت کنم و آن چیزی که در سطح اگاهی خودم است و می‌توانم از این تابلو درک و دریافت کنم. این باعث افتخار است که چنین کسی را در این شهر داریم و در کنارمان زندگی می‌کند.
همیشه از چارچوب‌ها عبور کردند
تکلو ادامه داد: ایشان با وجود این‌که تحصیلات اکادمیک نداشتند و خودخواسته خودشان را درگیر تحصیلات نکردند اما نسبت به سبک‌ها و تکنیک‌ها بیگانه نبودند و و همه چیز را امتحان کردند و از همه چیز گذشتند؛ همیشه تکنیک، ابزار و سبک‌ها در خدمت ایشان بودند، نه اینکه چارچوبی باشند برای بیان آثار ایشان؛ و همیشه ازاین چارچوب‌ها عبور کردند.
او افزود: خانم برومند سختی‌های بسیاری در زندگیشان داشتند ولی این سختی‌ها وجه تمایز ایشان از سایر افراد جامعه به نظر من نیست. چیزی که خانم برومند را از هنرمندان هم دوره خودشان تمیز می‌دهد مواجهه ایشان و عکس العملشان درمورد سختی‌هایی بوده که پیش آمد کرده، این به نظر من خیلی ارزشمند است. ترس‌ها را دیدن و شناختن؛ سختی‌ها را دیدن و درک کردند. من فکر می‌کنم زن بودنشان خیلی کمکشان کرده و این به خاطر این بوده که توانستند اتصال خوبی با خلقت و آفرینش برقرارکنند.
این هنرمند با اشاره به حضور همسر خانم برومند در کنارشان ادامه داد: شما خیلی پررنگ این حضور را در زندگی ایشان می‌بینید پشتیبان و حامی بودند؛ همراهی کردند و ارزش گذاشتند، یعنی همسرشان را درک کردند و این بزرگترین نعمت است.
خانم برومند هنرمندی خودانگیخته است
"محمد رضا هاشمی نژاد" گرافیست سخنران بعدی مراسم بود او گفت: در آگهی این مراسم نوشته بودند بانوی خودانگیخته؛ من می‌خواهم به این اشاره کنم.درباره‌ی خودانگیختگی کانت و بعضی از فلاسفه می‌گویند خودانگیختگی مقدمه و عنصر اصلی آزادی است. یعنی ما باید خود انگیخته باشیم و در درون انگیزه داشته باشیم. فارغ از بیرون و تمایلات بیرونی؛ در درون ما انگیزه‌هایی باشد که ما را به تولید وادار کند که این در درون خانم برومند وجود دارد.
او ادامه داد: الان دو سالی است که با همراهی همسر خانم برومند داریم تلاش می کنیم موزه‌ای برای نگه‌داری آثار ایشان شکل بگیرد که اگر این اتفاق بیفتد و یک معمار خوب هم برای طراحی بیاید خیلی خوب است آثار ایشان حدود 5 یا 6 هزار اثر است که به سختی این‌ها را نگه داری می‌کنند و هر آن احتمال دارد این‌ها از بین بروند.
یک هنرمند نو و تازه داریم
این هنرمند افزود: خانم برومند خود آموخته هستند و خودشان یاد گرفتند و تجربه‌ی شخصی است و این ارزش آثار ایشان را صد چندان می‌کند. برای این‌که ما یک شخص منحصر به فرد داریم که نه کپی می‌کند و نه از کسی چیزی یاد گرفته است؛ و ما به جای این که باز تکثیر هنرمندان دیگر را داشته باشیم، یک هنرمند نو و تازه داریم. فکر ایشان سازمان فکری دارد و می‌تواند برای چیزی که خلق می‌کند سازمان به وجود بیاورد.
هاشمی‌نژاد ادامه داد: ایشان می‌تواند از کارافرینان شهر ما باشد من دیدم شیشه ماشین شکسته و ایشان با آن مجسمه ساختند. ایشان به همه چیز توجه کرده و هیچ چیز را رها نکرده، این برای ذهن و نگاه هنرمند مهم است.
موزه ای برای هنرمندان شکل بگیرد
او افزود: الان بحث آثار خانم برومند است اما خیلی از هنرمندان دیگر مثل آقای "یزدان‌پناه"، "امام" و ... هم هستند. این آثار الان حالت بالقوه دارند و به محض این‌که موزه و محل عرضه آثار هنری شکل بگیرد این‌ها به حالت بالفعل در می‌آیند در واقع تبدیل به ارزش می‌شوند. الان بن مایه ارزشی را دارند ولی برای این‌که قابل عرضه شوند و در بازار تعریف شوند و قیمت بگیرند بایستی موزه‌ها و حراج‌ها شکل بگیرد و امکانات مختلفی در شهر به وجود بیاید. من از شهردار تقاضا دارم این طرح را به شورا بدهند که ما باید چنین موزه‌ای را فراهم کنیم. بخشی از آن به مخزن آثار هنرمندان اختصاص پیدا کندو بخشی هم گالری هایی باشد که با برنامه‌ریزی به هنرمندان داده شود.
در فکر ساخت موزه ای برای هنرمندان هستیم
مهران عالم زاده شهردار کرمان نیز در این مراسم گفت:کاش می‌توانستیم موزه‌ای داشته باشیم که هر گالری آن را به هنرمندی بدهیم. اما الان شرایطش نیست ولی شاید در پروژه‌های 1400 شهردای که صد سالگی شهرداری است چنین پروژه‌ای که دنبال فکر و ایده‌اش هستیم را رقم بزنیم؛ این‌که چقدر محقق شود به این بستگی دارد که شورای شهر و استانداری و دیگر ارگان‌ها هم ما را همراهی کنند. اگر این هم افزایی شکل بگیرد، می‌توانیم امیدوار باشیم چنین موزه‌ای برای هنرمندان در سال‌های آتی شکل بگیرد.
زمین و پروانه را در قالب بناهای ماندگار در اختیار کارهای فرهنگی هنری می‌گذاریم
او افزود: تا آن زمان کسانی که تمایل دارند از سرمایه‌های شخصی شان بگذارند، یا حاضرند حمایت مالی کنند تا این اتفاق به صورت مجموعه اختصاصی رقم بخورد ما این آمادگی را داریم که نه تنها برای کارهای فرهنگی و هنری، بلکه برای کارهای عام المنفعه زمین و پروانه را در اختیار مجموعه قرار دهیم.
او ادامه داد: اگر حوزه‌ای بخواهد در این زمینه وارد شود و ساخت و ساز کند زمین و پروانه را در قالب بناهای ماندگار در اختیار مجموعه‌های مختلف می‌گذاریم ولی قطعا شهرداری بضاعت این‌که بخواهد وارد سرمایه گذاری در این حوزه شود را فعلا ندارد.
شهردارکرمان افزود : ما باید بتوانیم آثاری که هنرمندان کرمانی در حوزه‌های مختلف تولید می‌کنند را در کرمان نگهداری کنیم چرا که این‌ها به عنوان گنجینه و سرمایه شهر حساب می‌شوند و ما به این اعتقاد داریم.
مس وگل گهر در سطح گسترده‌تری مسولیت اجتماعی را انجام دهند
"مهدی محبی کرمانی" مدیر موسسه فرهنگی هنری مفرغ نیز که ازبانیان مراسم بود گفت: خوشحالم که در این شهر در چند سال گذشته در حوزه فرهنگ نهادهای مدنی فعال شدند و شکل گرفتند، این اتفاق خیلی خوبی است. و تنها استقبال و حمایت از چنین فعالیت‌هایی می‌تواند شرکت‌های بزرگ و مجموعه‌هایی که از منابع این سرزمین بهره برداری می‌کنند را به سمت تعهد مسولیت اجتماعی شان نسبت به شهر سوق دهد.
او ادامه داد: این مسولیت اجتماعی در مجموعه مس به خاطر وجود مدیران فرهنگ دوست در چند سال گذشته خیلی قوی بوده؛ اما گل گهر متاسفانه فعالیت‌ها و مسولیت اجتماعی‌اش معطوف به شهر سیرجان شده است. و اخیرا هم مس فعالیت‌هایش را معطوف به رفسنجان کرده؛ امیدواریم این یک استراتژی نباشد و این شرکت‌ها در سطح گسترده‌تری مسولیت اجتماعی را انجام دهند.ما اگر نتوانیم ظرفیت‌های استان را در خدمت یک رشد متوازن بگیریم با مشکلات اجتماعی درگیر خواهیم شد.
شعر خوانی شاعران کرمان از جمله "مجید رفعتی"، "حسین سبزه صادقی" ،"اکبر خدادادی" و حمید نیک نفس و... از دیگر برنامه‌های این مراسم بود که در پایان با اهدای هدایایی و تجلیل از خانم برومند پایان یافت.

http://www.kerman-online.ir/fa/News/103521/تجلیل-از-هنرمند-خودآموخته
بستن   چاپ