کرمان رصد

آخرين مطالب

بارندگی‌های اخیر در کرمان جای خوشحالی ندارد؟ مقالات

  بزرگنمايي:

کرمان رصد- استان کرمان با وسعتی بالغ بر 180000 کیلومتر مربع بعنوان پهناورترین استان در جنوب کشورقرار دارد، این استان با متوسط بارندگی سالیانه 129 میلیمتر، در سطح کشور در زمره مناطق خشک محسوب می‌شود ضمن آنکه کاهش نزولات جوی، تداوم خشکسالی، رشد جمعیت و افزایش سطح زیر کشت باغات باعث شده حجم ذخیره سفره‌های آب زیرزمینی کاهش یافته و تداوم این روند موجب افت کمی و کیفی منابع آب و بحرانی شدن بسیاری از دشت‌های استان شده است.

عدم امکان تأمین آب شرب مطمئن، برداشت بی رویه از منابع آب زیرزمینی، نشست زمین، عدم امکان استفاده از ظرفیت معادن و امکانات بالقوه استان و ... از جمله اثرات ناشی از این بحران می‌باشد.

اما نزول رحمت‌الهی که در سال‌جاری در تمامی سطح استان که در برخی نقاط با ملایمت و برخی نقاط با شدت، موجب شادمانی مردم این استان کویری شده است.

"حسن اشرف‌گنجویی" کارشناس رسمی و محقق تامین آب با اشاره به بارندگی‌های امسال در سطح استان کرمان، گفت: نباید با توجه ب بارندگی‌های که امسال رخ داده خوشبین به رفع مشکل کم آبی استان بود.

وی با تاکید برآنکه این بارندگی‌ها مشکل آبی استان را حل نکرده است، اظهار کرد: به یک شرط این موضوع امکان پذیر بود که یک شرکت سهامی آب منطقه‌ای بسیار قوی در استان داشتیم که حداقل 50 تا 100 سد خاکی در سطح استان ایجاد می‌کرد که هر یک از این سدها ظرفیت ذخیره حداقل 3 میلیون آب را داشتند یا سیستم‌های پخش سیلاب وجود داشت که آب‌هایی به کویر منتهی می‌شدند پشت آنها ذخیره می‌شد تا وسیله‌ای برای تغذیه سفره‌های آب زیرزمینی و قنوات می‌بودند؛ در این شکل می‌توانستیم مقداری به این بارندگی‌ها خوشبین باشیم.

این کارشناس رسمی و محقق تامین آب با انتقاد شدید از شرکت آب منطقه‌ای، مطرح کرد: وزارت نیرو و شرکت آب منطقه‌ای در استان کرمان به جزء برنامه برای تخلیه آب سفره‌های زیرزمینی کار دیگری نداشتند؛ لذا این بارندگی‌ها مایه خوشحالی نیست.

وی ادامه داد: این بارندگی‌ها اثری روی سفره‌های آب زیرزمینی نمی‌گذارد زیرا آب سفره‌های زیرزمینی تقریبا در عمق 180 تا 230 متری زمین هستند و بارندگی که در سطح زمین می‌شود علی‌الخصوص با شرایط اقلیمی استان کرمان، بخشی از آن به سرعت به مناطق کویری سرازیر و از مدار خارج و بخش عمده دیگر آن تبخیر می‌شود، ضمن آنکه با تابش نور خورشید آبی که در لایه‌های پایین زمین ذخیره شده‌اند از طریق لوله‌های شعریه(منافذ زمین) مانند فتیله چراغ عمل می‌کنند و آب‌هایی که از اعماق زمین به سطح زمین می‌آیند را تبخیر می‌کنند؛ لذا خوشبین بودن به این بارندگی برای آینده آب استان کرمان یک خیال‌بافی بیش نیست.

اشرف‌گنجویی اضافه کرد: این تفکر باعث ایجاد شرایط خوبی برای آب منطقه‌ای به منظور افزایش چاه‌زنی شده به طوری که آنها از این موقعیت خوب استفاده می‌کنند و حرف‌های مبنی بر افزایش ذخیره آبی در پشت سدها و ... را مطرح کرده این در حالی است که در کنار این موضوعات هنوز مسئله پروانه چاه و حفر چاه‌های غیرمجاز به سر و سامان نرسیده و این چاه‌های غیرمجاز و افزایش برداشت از چاه‌ها بلای خانمان‌سوزی برای کرمانیان شده است.

معنی وزارت نیرو چیست؟

وی ورود به ترسالی و این ترسالی خدمتی به استان کرمان می‌کند را یک خیال‌بافی دانست و عنوان کرد: اگر همه این سیلاب‌ها بدون ایجاد خسارت، پشت سدها ذخیره یا در برخی نقاط بوسیله تونل آنها را منحرف و به سمت دشت‌ها و مناطقی که نیاز به آب دارند، هدایت کرده بودیم؛ می توانستیم ادعا کنیم که این بارندگی ها در راستای خدمت به این مردم بود و در مجموع اگر چنین وزارت نیرویی داشتیم که این دیدگاه و عملکردی داشت بایستی امروز از این بارندگی‌ها جشن می‌گرفتیم ولی اکنون این بارندگی‌های جای خوشحالی ندارد.

این کارشناس رسمی و محقق تامین آب با بیان این مطلب که از این بارندگی‌ها تازه متوجه شدیم که باید وزارت نیرو را معنا کنیم، ادامه داد: آیا وزارت نیرو یعنی سوءاستفاده؟! یعنی تخلیه آب سفره‌های زیرزمینی؟! یعنی بی‌تفاوت بودن در مقابل سیلاب‌ها؟! یعنی بی‌تفاوت بودن در مقابل آب‌دهی حوزه‌های آبریز یا روان آب‌ها؟!

آیا تصور می‌کنید که به سادگی می‌توانیم به ترک و نشست زمین خاتمه دهیم؟

وی نشست زمین را مرتبط با تخلیه آب زیرزمینی دانست و در ادامه گفت: بهره‌برداری از سفره‌های آب زیرزمینی به‌طوری در استان کرمان نهادیه شده که به همان نسبت ترک‌ها، شکاف‌ها و نشست‌های زمین نهادینه شدند؛ لذا این تفکر که چون امسال بارندگی داشتیم حداقل در سال‌جاری نشست و شکاف زمین در استان نخواهیم داشت، کاملا اشتباه است.

اشرف‌گنجویی با تاکید برآنکه در استان کرمان برداشت آب از سفره‌های آب زیرزمینی غیراصولی بوده است، اظهار کرد: طبق اعلام شرکت آب منطقه‌ای؛ در استان کرمان بیش از 11 هزار حلقه چاه غیرمجاز وجود دارد که آمار آنها به مراتب بیشتر از این است، با فرض اینکه 10 هزار حلقه چاه غیرمجاز در استان وجود دارد که به طور مثال هر یک از این چاه‌ها 20 لیتر در ثانیه آب برداشت کنند، لذا این 10 هزار حلقه چاه به‌طورمتوسط 200 مترمکعب در ثانیه آب برداشت می‌کنند، بنابراین درمی‌یابیم که چه فاجعه‌ای در استان کرمان رخ داده است و هیچ نیرو، قدرت، شخص، دادگاه و کمیسیونی نمی‌تواند جلوی این کار را بگیرد.

وی با بیان اینکه با توجه به بارندگی‌های اخیر مطمئن باشید روال مجوز دادن و پروانه دادن برای حفر چاه‌ها عادی خواهد شد، افزود:انتظار دارم مردم خودشان این تصور را کنند که برداشت 200 مترمکعب در ثانیه از سفره‌های آب زیرزمینی چه بر سر ساختار این زمین به وجود خواهد آورد؟ نباید انتظار نشست داشته باشیم؟ آیا تصور می‌کنید که به سادگی می‌توانیم به ترک و نشست زمین خاتمه دهیم؟ خیر؛ ما با این کار خود در آفرینش دخالت غیرمنصفانه کردیم.

تاکنون وزارت نیرویی در کشور نداشته‌ایم

این کارشناس رسمی و محقق تامین آب تاکید کرد: معتقدم ما تاکنون وزارت نیرو در کشورمان نداشته ایم. وزارت نیرو، وزارتی اس که بتواند مسایل آب را مدیریت، ساماندهی و سال‌های خشکسالی با سال‌های ترسالی را با هم مدیریت کرده و نظامی ایجاد کند که امروز مردم مشکل آب شرب نداشته باشند و کشاورزی مدیریت شود.
 
وی اظهار کرد: متاسفانه شاهد هستیم در استان کرمان شرکت آب منطقه‌ای یا وزارت نیرو عملکرد مخرب و منفی داشته و نتوانسته جامعه را از لحاظ تامین آب شرب، کشاورزی و جلوگیری از خسارات سیل مدیریت کنند و از سوی دیگر نیز نمایندگان وزارت نیرو در استان کرمان تاکنون در فکر مدیریت آب استان نبوده و اکنون نیز نیستند.

اشرف‌گنجویی بیان کرد: هرگاه توانستیم لجام گسیختگی وزارت نیرو و شرکت آب منطقه‌ای را مهار کنیم توانسته‌ایم مشکل آب را نیز حل کرده‌ایم در غیراین‌صورت هیچ انتظاری برای رفع مشکل آب استان نباید داشته باشیم.

وی بر لزوم توجه کشوری در سطح مجلس و ریاست جمهوری به مشکل آب استان کرمان تاکید کرد و ادامه داد: تعیین تکلیف چاه‌های غیرمجاز، تعیین تکلیف چاه‌های صنعتی، مهار آب‌های سطحی، انطباق همه طرح‌های آب و خاک و ... از جمله اقداماتی است که باید در استان کرمان انجام شود.

این کارشناس حوزه آب با بیان این مطلب که بایستی روی اقدامات آبخیزداری و آبخوان داری تحقیقات و بررسی های کارشناسی صورت گیرد، اظهار کرد: با بررسی‌های کارشناسی هر جا که پروژه‌ای غیراصولی بوده را مشخص و قبول کنیم که اشتباه انجام داده‌ایم به‌طورمثال سدی ساخته‌ایم که یک‌سال بعد از احداث دچار مشکل یا پشت آن آب جمع نمی‌شود یا در زمان پر شدن دریاچه آن مجبور به تخلیه ساکنین اطراف آن سد می‌شویم و ... .

وی با تاکید بر اینکه باید احداث سده‌ها با موقعیت خشکسالی استان منطبق باشد اضافه کرد: تا زمانی که نتوانیم طرح‌های آب و خاک را سازماندهی کنیم و تا زمانی که یاد نگیریم باید درست برای استان کار کنیم نمی‌توانیم به اهداف طرح‌ها دست پیدا کنیم و اگر چنین اقداماتی را توانستیم انجام دهیم می‌توان مدعی بود که گام‌های اولیه برای رفع مشکل آب استان را برداشته‌ایم؛ در غیراین‌صورت این چرخه مشکل آب هرساله تکرار خواهد شد.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/82908/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مدیریت سیل در استان کرمان مانند شب عملیات در دفاع مقدس بود

تعویق مجدد افتتاح پروژه عظیم انتقال آب خلیج فارس به شهرستان رفسنجان

سیرجان فاتح مسابقات فوتسال دانش آموزان پسر استان کرمان

کرمان قهرمان مسابقات والیبال دانش آموزان استان کرمان شد

فروش اقساطی جک J4 کرمان موتور در سال 1403 + شرایط و جزئیات دقیق

عملیات وعده صادق نمونه بی‌نظیری از اقتدار ایران را به نمایش گذاشت

ثبت تصویر پلنگ ایرانی در مناطق جنگلی رودبار

ساعت پخش زنده بازی گل‌گهر سیرجان و استقلال خوزستان از تلویزیون + پخش آنلاین

4000 همت برای تحقق نرخ رشد 8 درصدی در اقتصاد کشور نیاز است

انسداد 29 محور شریانی و غیر شریانی کشور

هشدار سرمازدگی ؛لاله زار بردسیرسردترین نقطه کشور

شهید آوینی نگاه ما را نسبت به موضوعات تغییر داده است

امدادرسانی هلال احمر کرمان به بیش 1500 نفر در جریان سیل اخیر

احتمال وقوع سیل در این سه استان

ماجرای تنبیه بدنی وحشتناک دانش‌ آموز مرزن‌ آبادی

هلال احمر به 1500 نفر در مناطق سیل زده کرمان امدادرسانی کرد

بازگشایی محور فاریاب - کهنوج

برگزاری مراسم روز شهدای ورزشکار در گلزار شهدای بهشت زهرا(س)

وجود 33 هکتار سطح زیر کشت گل محمدی در شهرستان راور

نجات 16 خودروی گرفتار در سیلاب‌های اخیر جنوب کرمان

حمله افراد ناشناس به کارشناسان اورژانس اهواز

خدمت توام با تکریم مهمترین اصل در بنیاد شهید و امور ایثارگران است

تکریم مدیرکل بنیاد مازندران از جانباز سرافراز سرتیپ دوم صلواتی

بازگشایی محور فاریاب _کهنوج

تاثیر 50 درصدی امتحانات نهایی در کنکور سراسری

امدادرسانی هلال احمر کرمان به بیش 1500 نفر متاثر از سیل

تدابیر پیشگیری از سیل از 6 ماه قبل در استان کرمان انجام شد

هواشناسی 30 فروردین 1403 / سامانه بارشی در راه ایران / پیش‌بینی وضع آب و هوا تا 5 روز آینده

امدادرسانی هلال احمر به 250 نفر گرفتار در سیل کرمان

اولین نشست رفع موانع سرمایه گذاری جزیره کیش درسال جهش تولید با مشارکت مردم

سپیداج ؛ آیا تا کنون این جاندار که 3 قلب دارد را دیده اید؟! (+عکس)

استاندار کرمان: سیل جنوب استان تلفات جانی نداشت

سرمربی گل‌گهر: برابر استقلال خوزستان باید پیروز شویم

100 هزار واحد مسکونی در بافت‌های فرسوده به بهره‌برداری می‌رسد

کشف میلیاردی کالای قاچاق در کرمان

رگبار باران و باد شدید در 9 استان / ورود سامانه بارشی جدید به کشور طی هفته آینده

نیروهای مسلح با اتحاد و آمادگی کامل مقابل دشمنان ایستادند

سیل راه ارتباطی 29 روستای عنبرآباد را مسدود کرد

لاله زار سردترین ایستگاه سرد کشور

شکایت دادستان سیرجان از افشین پیروانی

زمان واریز سهمیه جدید بنزین اعلام شد

شکارچیان غیرمجاز در منطقه راور دستگیر شدند

تماشای سیل، جان پسربچه 8ساله کرمانی را گرفت!

جاده جیرفت ـ بلوک ـ فاریاب مسدود شد

دو دختر نوجوان مفقودشده در جنوب کرمان پیدا شدند

اینفوگرافی/ برجسته‌ترین بنا‌های تاریخی ایران به‌بهانه روز جهانی بناها و محوطه‌های تاریخی

لاله‌زار سردترین ایستگاه سرد کشور

هفته هجدهم لیگ برتر هندبال مردان؛ میزبانی مسی‌ها از نفت و گاز در کرمان

امدادرسانی هلال احمر به 250 نفر گرفتار در سیل استان کرمان

شکایت عجیب گل‌گهر از افشین پیروانی!