کرمان رصد

آخرين مطالب

به صدا درآمدن زنگ خطر کاهش بهره‌وری نیروی کار در کشور/ چوب تفکر منابع محوری را می‌خوریم مقالات

  بزرگنمايي:

کرمان رصد - رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان کرمان در پاسخ به این سوال که با توجه به افزایش سواد کارکنان دولت، آیا میزان بهره‌وری نیروی انسانی نیز افزایش یافته است؟ گفت: اگر قیاس را براساس آمار ارزش افزوده بخش‌های مختلف قرار دهیم، در می‌یابیم که در بخش خدمات و مخصوصا خدمات عمومی متاسفانه بازدهی نیروی انسانی به ازای هر فرد در سال 95 حدود 0.6 بوده که در مقایسه با اول انقلاب (سال 1357) تقریبا بازدهی 40 درصد کاهش یافته است.
دکتر "جعفر رودری" رشد اقتصادی را متاثر از سرمایه‌گذاری جدید یا بهره‌وری دانست و گفت: بهره‌وری به معنای استفاده بهتر و مناسب‌تر از منابع و امکانات موجود می‌باشد.
وی بهره‌وری را حاصل کارآیی و اثربخشی عنوان کرد و اظهار کرد: کارایی به مفهوم انجام دادن یک کار به درستی و اثر بخشی نیز به معنای در اولویت‌ها قراردادن کارهای خوب است.
بهره‌وری ایران یک‌ششم کشورهای آسیایی
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان کرمان اظهار کرد: نرخ رشد اقتصادی کشورهای عضو سازمان بهره‌وری آسیایی طی سال‌های 2000 تا 2015 میلادی حدود 4 درصد بوده است که 1.7 واحد درصد آن از محل بهره‌وری می‌باشد بنابراین سهم بهره‌وری در رشد اقتصادی در این دوره 15 ساله کشورهای آسیایی بالغ بر 42 درصد بوده است.
وی به میزان بهره‌وری جمهوری اسلامی ایران در این دوره 15 ساله اشاره کرد و افزود: براساس آمار سازمان ملی بهره‌وری کشور، میزان سهم بهره‌وری در رشد اقتصادی ایران 7 درصد می‌باشد؛ ملاحظه می‌کنید که سهم بهره‌وری در رشد اقتصادی ایران در مقایسه با کشورهای آسیایی یک‌ششم است.
رودری با بیان این مطلب که از برنامه چهارم توسعه هدف‌گذاری‌ها این بوده که بخشی از رشد اقتصادی را از محل بهره‌وری تامین شود، تصریح کرد: سهم بهره‌وری در رشد اقتصادی کشور در برنامه‌های توسعه اقتصادی حداقل یک‌سوم در نظر گرفته شده است اما هیچ‌گاه به این یک‌سوم که حدود 35 درصد می‌باشد، نرسیدیم و در خوشبینانه ترین حالت توانسته ایم تقریبا یک‌پنجم (20 درصد یک‌سوم)این هدف‌گذاری را محقق کنیم.
وی با ابراز تاسف از عدم استفاده بهینه از منابع و امکانات موجود، مطرح کرد: استراتژی و تفکر حاکم بر مدیریت و حتی مدیریت کلان ما تفکر منابع محوری بوده است.
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان کرمان به آمار کشورهای دیگر در بهره‌وری اشاره کرد و افزود: سهم بهره‌وری در رشد اقتصادی کشور مالزی از سال 1981 تا 1990 میلادی 13 درصد و در سال‌های 1991 تا 2000میلادی سهم بهره‌وری در رشد اقتصادی این کشور در حدود 25.5 درصد و در سال‌های 2001 تا 2010 این رقم به 42.5 درصد رسیده است.
وی اضافه کرد: کشور مالزی مانند ما یک کشور مسلمان است و در شروع توسعه و برنامه‌ریزی بسیار عقب‌تر از کشور ایران بود اما در برنامه توسعه سوم آن مشاهده می‌کنیم که بیش از هدف‌گذاری ما آنها از محل بهره‌وری رشد اقتصادی خود را محقق کرده اند.
رودری با تاکید برآنکه اگر درست فکر و برنامه‌ریزی کنیم، می‌توانیم سهم بهره‌وری را در رشد اقتصادی کشور افزایش دهیم، عنوان کرد: برخی‌ها معتقدند که سهم یک‌سوم بهره‌وری در رشد اقتصادی یک هدف دست نیافتنی است اما قطعا اینگونه نیست.
وی با انتقاد از نوسانات سهم بهره‌وری در رشد اقتصادی کشور اظهار کرد: کشور ژاپن از سال 1980 تا سال 2000 میلادی 68.5 درصد رشد اقتصادیش از محل بهره‌وری بوده و همچنین کشور کره از سال 1998 تا سال 2000 میلادی، 25.3 درصد رشد اقتصادی خود را از محل بهره‌وری تامین کرده است که نشان از اهمیت این موضوع در کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته است.
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان کرمان معتقد است: نگاه ما از گذشته تا کنون برای رشد اقتصادی صرفا براساس تشکیل سرمایه بوده و منابع محوری بوده است، لذا باید تغییر تفکر و نگاه در این زمینه داشته باشیم تا بتوانیم توسعه اقتصادی کشور را رقم بزنیم.
وی با اشاره به تحریم‌ها و محدودیت منابع اشاره کرد و افزود: افزایش بهره‌وری در این شرایط از جایگاه فانتزی بایستی خارج و به یک تفکر و عمل تبدیل و در بدنه اجرائی کشور ساری و جاری شود.
رودری ادامه داد: شاخص‌های بانک جهانی که به‌عنوان یکی از شاخص‌های پایداری در کشورها مختلف بررسی می‌کند، یکی از معیارهای آن ترکیب ثروت ملی است به‌گونه‌ای که میزان ترکیب سرمایه‌های فیزیکی، طبیعی و انسانی را محاسبه می‌کند و قابل توجه است که در کشورهای توسعه یافته حدود 70 درصد ثروت این کشورها سرمایه انسانی آنها می‌باشد، که این عدد در کشور ژاپن 80 درصد و سهم عوامل طبیعی آن 2 درصد اما در کشورهای نفت خیز سهم منابع طبیعی حدود 45 درصد است.
وی بر لزوم اتکا به نقش دانش در اقتصاد تاکید و اظهار کرد: دنیا از مرحله اتکا به منابع عبور و بر دانش اتکا کرده است و در دانش مهمترین نقش را انسان بازی می‌کند.
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان کرمان به ایسنا گفت: کشور ایران در تولید علم جایگاه خوبی دارد و در دهه گذشته جزء 20 کشور اول جهان و در سال‌های اخیر حتی به رتبه پانزدهم دنیا نیز ارتقاء یافته‌ اما اثر آن در جامعه زیاد مشاهده نمی‌شود و این علم به تجاری سازی تبدیل نشده است.
وی اثرگذاری اقتصادی علم را در تبدیل شدن آن به کاربرد در جامعه دانست و عنوان کرد: تولید علم به تنهایی نمی‌تواند اقتصاد دانش بنیان را در جامعه ساری و جاری کند.
میزان سواد شاغلین استان
رودری در خصوص میزان بهره‌وری نیروی انسانی می‌گوید: براساس سرشماری سال 95، میزان سواد کل شاغلین استان کرمان به این صورت بوده که حدود 51 درصد شاغلین استان زیر دیپلم، 26 درصد دیپلم و 24 درصد داری تحصیلات عالیه بوده اند.
وی ادامه داد: براساس این سرشماری، میزان سواد در بخش دولت کاملا متفاوت می‌باشد به‌گونه‌ای که 6 درصد زیر دیپلم، 18 درصد دیپلم و 76 درصد دارای تحصیلات عالیه می‌باشند، در نتیجه تقریبا بخش اعظم فارغ‌التحصیلان دانشگاهی ما در بخش دولتی مشغول بکار شده‌اند، لذا متاسفانه این تفکر که فارغ‌التحصیلان دانشگاهی در بخش دولت باید استخدام شوند، بوجود آورده است.
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان کرمان افزود: در سال 1355 که آخرین سرشماری قبل از انقلاب می‌باشد، تنها 11 درصد شاغلین استان در بخش دولتی، تحصیلات عالیه داشتند و مابقی دارای دیپلم و زیر دیپلم بوده‌اند، در نتیجه افراد شاغل باسواد ما در حال حاضر نسبت به قبل از انقلاب افزایش چشمگیری پیدا کرده اند.
کاهش 40 درصدی بهره‌وری نیروی انسانی نسبت به اول انقلاب
وی به تشریح میزان بهره وری نیروی انسانی در بخش اداری پرداخت و به ایسنا گفت: نرخ باسوادی در حوزه تحصیلات عالی به شدت نسبت به قبل از انقلاب افزایش یافته است.
رودری در پاسخ به این سوال که با توجه به افزایش سواد کارکنان دولت، آیاد میزان بهره‌وری نیروی انسانی نیز افزایش یافته است؟  می‌گوید: اگر قیاس را براساس آمار ارزش افزوده بخش‌های مختلف قرار دهیم، در می‌یابیم که در بخش خدمات و مخصوصا خدمات عمومی متاسفانه بازدهی نیروی انسانی به ازای هر فرد در سال 95 حدود 0.6 است که در مقایسه با اول انقلاب (سال 1357 ) تقریبا بازدهی 40 درصد کاهش یافته است.
وی ادامه داد: میزان بهره‌وری نیروی کار در کل اقتصاد در سال 1395 نسبت به سال 1357؛(به ازای هر یک واحد) 0.87 می‌باشد لذا علی‌رغم ارتقا سواد، مهارت و تحصیلات دانشگاهی؛ متاسفانه بهره‌وری نیروی کار متناسب با آن نه تنها افزایش نیافته بلکه کاهش نیز یافته است، اما در بخش‌های بهره‌وری افزایش یافته است اما در بخش‌های خدماتی که نقش انسان محوری‌تر است، تحول لازم در بهره‌وری نیروی انسانی نداریم.
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان کرمان با بیان این مطلب که سیستم اداری ما باید در زمینه افزایش بهره‌وری نیروی انسانی تدبیری بیندیشد،خطاب به جامعه دانشگاهی گفت: باید سیستم دانشگاهی بر این مسئله که چرا با وجود آنکه افراد دارای تحصیلات عالی وارد سیستم اداری می‌شوند اما ارتقای بهره‌وری صورت نمی‌گیرد، به عنوان یک مساله مهم تحقیق و بررسی کند.
وی سیستم اداری را پیشران حکم روایی مطلوب دانست و بیان کرد: امکانات و تجهیزات مورد نیاز، فضای فیزیکی مناسب، ساختار اداری با فرایندهای روان، شفاف و شرح وظایف مشخص از جمله موارد مورد نیاز فرد برای افزایش بهره‌وری می‌باشد همچنین آموزش و مهارت از مهمترین عوامل ارتقای بهره‌وری فرد می‌باشند.
رودری خواستن را بخش مهم، سخت و پیچیده ارتقای بهره‌وری فرد شاغل ذکر کرد و افزود: تعهدپذیری، نظم‌پذیری، مسئولیت‌پذیری، وجدان‌کاری و ... از جمله موارد انگیزشی برای ارتقای سطح بهره‌وری کارکنان می‌باشد لذا مدیریت سازمان‌ها باید به‌گونه‌ای رفتار کنند که مسایل انگیزشی افراد را برانگیزند اما سوال اینجاست که آیا سیستم‌های خشک اداری با ساختارهای غیرمنعطف، قوانین مزاحم و دست و پا گیر؛ این امکان را به یک مدیر می‌دهد؟
وی آموزش، انگیزش و مشارکت را از جمله عوامل مورد نیاز برای تبدیل نیروی انسانی به یک سرمایه انسانی کار‌آمد برشمرد و عنوان کرد: در شرایط تحریم باید ارتقای بهره‌وری را سرلوحه قرار دهیم و باید طرحی نو برای این مهم براندازیم.
تاثیر روابط جایگزین شایسته‌سالاری در کاهش بهره‌وری
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان کرمان در پاسخ به این سوال که چه میزان به‌کارگیری افراد براساس روابط (عدم شایسته‌سالاری) در کاهش ارتقای بهره‌وری افراد نقش داشته است؟ اظهار کرد: نیروی انسانی براساس معیارها و شرایط خاص وارد سیستم اداری می‌شود اما وقتی نگاه شایسته‌‌سالاری کنار گذاشته می‌شود افرادی که قاعدتا شایستگی لازم را ندارند، حتما به لحاظ تخصصی و مهارتی نیز به سیستم لطمه وارد می‌کند
وی به اثر تبعیضی این مهم اشاره و ادامه داد: این موضوع به عنوان یک بازخورد عملکردی به شدت باعث کاهش سرمایه اجتماعی جامعه خواهد شد و کاهش سرمایه اجتماعی به عنوان یک عامل بسیار موثر در بهره‌وری نیروی انسانی است.
 

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/65799/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

برنامه‌های هفته عقیدتی سیاسی سپاه در کردستان تشریح شد

3 فضانورد چینی امروز راهی ایستگاه فضایی‌شان می‌شوند

راه 15 روستا در بم بازگشایی شد

رقابت بیش از 45 هزار داوطلب کرمانی در کنکور

تشدید بارشها امروز وفردا در کرمان

رعدو برق و تندبادهای لحظه‌ای کرمان را فرا می‌گیرد

اجرای طرح ایجاد باغچه‌های خانگی کاشت سبزیجات سالم در شهرستان کرمان

ظرفیت ارزش افزوده معدن در جنوب کرمان 10 برابر بیشتر از کشاورزی است

خواب آشفته اسرائیل برای منطقه

آغاز گرده افشانی در نخلستان‌های بم

برخورد قانونی با ترک فعل دستگاه‌های متولی پیشگیری از تصادفات

اعزام تیم بوکس نوجوانان مازندران به مسابقات قهرمانی کشور

پیش‌بینی بارش‌ها در اغلب نقاط استان کرمان

بارش‌ها در کرمان تداوم دارد

تشکیل یک استان جدید تصویب شد

توضیحات قوه قضاییه درباره حکم توماج صالحی

ضرورت انتقال زندان به خارج از شهر زرند

سرمقاله آفرینش/ از دست رفتن سرمایه های مردم در طرح های بی بازده

بازیگر زیاده‌طلب منطقه

ایران دفعه بعد 3 هزار موشک و پهپاد به اسرائیل می‌زند یا 30 هزار؟!

مخترع ایرانی مدال برنز نمایشگاه اختراعات ژنو 2024 را کسب کرد

تصاویری خیره‌کننده از «ماه صورتی» در سراسر جهان

غفلت از سرکشی به خانواده های شهدا پذیرفتنی نیست

موفقیت ساخت بلوک بتنی جدید به همت دانشجوی تفتی

افزایش 6500 میلیارد ریالی قراردادهای فافق

5 صفحه مجازی به دلیل انتشار محتویات خلاف اخلاق و عفت عمومی مسدود شد

فیلم/ هواشناسی؛ بارندگی در کرمان شدید است؛ مردم خراسان جنوبی منتظر بارش‌های سیل‌آسا باشند

تلاش راهداران برای بازگشایی راه روستایی جهربه پشوئیه شهداد

5 صفحه مجازی هنجارشکن مسدود شد

5 صفحه مجازی هنجارشکن در زرند مسدود شد

غزه‌ای‌ها زیر آوار گرسنگی

ویدیویی از کاوشگر کنجکاوی که مناطق رسوبی در مریخ را نشان می دهد

سرمربی مس رفسنجان: بازی سنگینی مقابل پیکان داریم

جبران فرصت‌های سوخته در رفسنجان

ادای احترام دادستان انتظامی قضات کشور به حاج قاسم

دانشگاه ولی‌عصر(عج) رفسنجان، میزبان دهمین کنفرانس بین‌المللی نانوفناوری ایران

تبیین دستاوردهای نظام مقدس اسلامی؛ماموریت‌ مهم شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی کشور

ترمیم حرم‌ مطهر ائمه تعظیم شعائر اسلامی است

مس کرمان یک گام تا قهرمانی درلیگ برتر هندبال

ساخت بلوک بتنی سبک ﺑﺎ ﺍﺳﺘﻔﺎده ﺍﺯ ﻣﺤﺼﻮل ﺟﺎﻧبی ﺗﻮﻟﯿﺪ ﻣﻼﻣﯿﻦ

بسته‌های تشویقی ساخت‌وساز برای بافت‌های فرسوده پیگیری شود

تداوم بارش ها در کرمان

ادب از که آموختی؟... از روزنامه اعتماد!

کیهان مطرح کرد: اصلاح‌طلبان در کنار دلالان و رانت جویان

حضور مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان در برنامه زنده صبح عالی

صحبت های دادستان کل کشور درباره اجرای طرح نور

سرمقاله تعادل/ تصویرسازی مطالبات کارگران

سرمقاله همشهری/ نگاه ویژه رهبرمعظم انقلاب به فرهنگ کار

توسعه روشی برای بهبود مصرف انرژی در دستگاه‌های مخابراتی

بنیاد باید به نهاد راهبردی و مطالبه‌گر تبدیل شود