کرمان رصد

آخرين مطالب

چاپیدن پول! مقالات

چاپیدن پول!
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - روزنامه سازندگی /متن پیش رو در سازندگی منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
سعید خوش‌بین| هوخشتره یکی از چهار پادشاه ماد بود که در سال 625 پیش از میلاد به سلطنت رسید و به عقیده عبدالناصر همتی از زمانی که او بر تخت پادشاهی نشست تا شهریور سال 1400 که سیدابراهیم رئیسی به ریاست‌جمهوری رسید 519 هزار میلیارد تومان پول چاپ شده اما در دو سال‌ونیم گذشته که سکان اداره کشور در دست آقای رئیسی بوده 600 هزار میلیارد تومان پول چاپ شده است. اقتصاددانان سال‌های طولانی است تلاش می‌کنند، جامعه را متوجه کنند که چاپ اسکناس و خلق تورم توسط بانک مرکزی مانند برداشتن پول از جیب مردم است. این خاصیت همه دولت‌هاست که در گفتار تاکید می‌کنند که پولی چاپ نمی‌کنند اما آمارشان صادقانه نیست و موتورخانه خلق پول لحظه‌ای از کار نمی‌ایستد.
چه وضعیت عجیبی است؛ جامعه ایران غرق در پول داغ شده‌ اما هر روز بیشتر فقیر می‌شود. ممکن است برخی سیاستمداران، رشد نقدینگی را هم جزو دستاوردهای دولت بدانند اما واقعیت این است که کار کردن مداوم موتورخانه تولید نقدینگی، یعنی فقر بیشتر جامعه ایران. منتقدان مدعی‌اند که رکورد چاپ پول در دولت سیزدهم شکسته شده اما دولت چنین ادعایی را رد می‌کند و منتقدان را بی‌سوادهایی می‌داند که آب به آسیاب دشمن می‌ریزند. هرچه هست، موتورخانه نقدینگی با قدرت تمام مشغول کار است و تورم هم با وجود تلاش‌های بانک ‌مرکزی میل به کاهش ندارد و در این میان، خانوارها هر روز بیشتر در فقر غرق می‌شوند.
دور جدید حمله رسانه‌های دولتی به منتقدان با حمله شدید به عبدالناصر همتی، رئیس‌کل پیشین بانک مرکزی آغاز شد. هفته گذشته خبرگزاری رسمی دولت، مرکز پژوهش‌های مجلس را متهم به سیاسی‌کاری و خروج از ریل پژوهش کرد و در مدت‌زمانی کوتاه پس از آن، عبدالناصر همتی را هم زیر تیغ انتقاد گرفت. ایرنا نوشت: «تحلیل اشتباه عبدالناصر همتی نسبت به روند رشد پایه پولی این پرسش را ایجاد می‌کند که چگونه وی چندین سال بر کرسی ریاست کلی بانک مرکزی نشسته بود و درحال حاضر به ‌عنوان استاد اقتصاد دانشگاه تهران درحال تدریس است اما نسبت به بدیهیات اقتصاد پول و بانکداری مدرن اطلاع کافی ندارد؟»
همتی در ویدئویی گفته بود: «با درآمد 35 میلیارد دلاری نفت، ثبت تورم 48 تا 50 درصدی در سال 1402 قابل قبول نیست و دولت نمی‌تواند ژست مبارزه با تورم بگیرد».
رئیس‌کل پیشین بانک‌ مرکزی مدعی است پس از این اظهارنظر دستور تخریب او صادر شده و خبرگزاری دولت به همین دلیل به او تاخته است. آقای همتی در توضیحی کوتاه به این نکته اشاره کرد که «طی دو سال‌ونیم گذشته این دولت 600 هزار میلیارد تومان پول چاپ کرده است، یعنی پایه پولی در 30 ماه 115 درصد افزایش داشته است. درحالی‌ که از زمان هوخشتره تا شهریور 1400 جمع این رقم 519 هزار میلیارد تومان بوده است». هیچ نهاد دولتی این آمار را قبول ندارد و خبرگزاری ایرنا نیز مطرح‌کنندگان این آمار و ارقام را افرادی تلقی کرده که آب به آسیاب دشمن می‌ریزند. همتی چه می‌گوید و خبرگزاری دولت چه پاسخی دارد؟
شروع ماجرا
نقدهای عبدالناصر همتی به دولت سیزدهم،مربوط به امروز و دیروز نیست. رئیس‌کل پیشین بانک‌ مرکزی مدت‌هاست که نقدهای جدی به دولت سیزدهم دارد و مدیران این دولت را عاصی و شاکی کرده است اما ماجرای اخیر یک سرنخ مهم دارد؛ محاسبه تورم با نرخ «شاخص تاخیر تادیه دِین» که این شاخص اتفاقاً ادعای همتی را تایید می‌کند. براساس آیین‌نامه اجرایی ماده 1082 قانون مدنی، بانک مرکزی موظف است، شاخص قیمت‌ها را به منظور محاسبه ارزش روز مهریه به قوه قضائیه اعلام کند. در این میان برخی سایت‌های مشاوره حقوقی ارقام اعلامی بانک مرکزی در این زمینه را برای بهره‌برداری ذی‌نفعان منتشر می‌کنند. یکی از این سایت‌ها، نرخ تورم 1402 را طبق اعلام خود بانک مرکزی 3/52 درصد نشان می‌دهد. اما نهادهای اطلاع‌رسانی دولتی به جای اینکه با تکیه بر آن مدیریت قوی که وعده‌اش را داده بودند این اختلاف فاحش آماری میان مرکز آمار و بانک مرکزی را حل کنند به دیگران حمله‌ور می‌شوند.
شاخص مورد اشاره که از سوی بانک مرکزی برای محاسبه مهریه به نهاد قضایی ارسال می‌شود، تفاوت سطح فاحشی با تورم رسمی دارد. این شاخص به‌ نوعی محرمانه است اما چون مبنای محاسبه قضایی قرار می‌گیرد به ‌نوعی عمومی می‌شود. تغییرات این شاخص از فروردین‌ ماه 1402 تا اسفند ماه این سال برابر با 3/52 درصد بوده این درحالی است که تغییرات این شاخص طبق اعلام مرکز آمار از فروردین ‌ماه 1402 تا اسفند ماه این سال برابر با 4/27 درصد بوده است که نشان از شکافی عمیق میان آمارهای اعلامی دارد. به نظر می‌رسد، انتشار آمار تورم محاسبه شده برای نهادهای قضایی، همه محاسبات بانک‌ مرکزی درباره اعلام عمومی سطح تورم را به هم ریخته و مدافعان دولت را برآشفته کرده است. نگاهی به سایت بانک مرکزی نشان می‌دهد این نهاد هیچ داده‌ای را به ‌طور رسمی در سال 1402 اعلام نکرده و به نوشته روزنامه دنیای ‌اقتصاد، «تنها یک نمودار در ارائه رئیس بانک مرکزی در خرداد ماه 1402‌ اعلام شده که داده‌های آن منطبق با داده‌های شاخص تاخیر تادیه دیون است». طبق این شاخص نرخ رشد نقطه‌به‌نقطه شاخص قیمت مصرف‌کننده در فروردین ‌ماه 1402 به 4/62 درصد رسیده است. این درحالی است که مرکز آمار، تورم نقطه‌به‌نقطه این ماه را 5/55 درصد اعلام کرده بود. این اختلاف در آمارها منجر به واکنش صاحب‌نظران اقتصادی در رابطه با وضعیت اعلام آمارهای تورمی شده است. بانک مرکزی در واکنش به محاسبه نرخ تورم توسط رسانه‌ها براساس شاخص تاخیر تادیه دین جوابیه‌ای صادر کرده و در جوابیه خود به صورت غیرمستقیم، نرخ تورم نقطه‌به‌نقطه فروردین 1403 را اعلام کرده است. طبق جوابیه بانک مرکزی «تورم نقطه‌به‌نقطه شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی در فروردین سال 1403 نسبت به فروردین سال 1402 به میزان 7/27 درصد کاهش پیدا کرده و به سطح کمتر از میانه کانال 30 درصد رسیده که نشان می‌دهد، گمانه‌زنی‌های صورت‌ گرفته در زمینه نرخ تورم بانک مرکزی کاملاً غیرواقعی و مغرضانه بوده است».

در همین زمینه پرویز خسروشاهی‌- اقتصاددان- نیز در کانال تلگرامی خود نوشت: «مدیر محترم روابط عمومی بانک مرکزی طی توئیتی این جدول را تکذیب کرده و گفته استناد به آن صحیح نیست. واقعاً عجیب است که به خاطر رسیدن به برخی اهداف کم‌ارزش و مقطعی این‌گونه به اعتبار یک نهاد تخصصی چون بانک مرکزی که به شهادت بسیاری از مطالعات اعتماد به آن ستون موفقیت سیاست‌‌گذاری‌های آن است، صدمه می‌زنند. اگر حرف‌شان درست باشد با این حساب معجزه‌ای روی داده است. چون همه ارقام نرخ تورم در جدول تکذیبی با ارقام نرخ تورم در سایت بانک مرکزی عیناً یکی است. پیشنهاد آن است که قبل از پاسخ، اندکی با اهل فن مشورت و اینقدر با اعتبار یک نهاد تخصصی بازی نکنیم».
عبدالناصر همتی نیز در ادامه نقدهای تندوتیزش نوشت: «خبرگزاری رسمی دولت، به طور بسیار مبتدی، مدعی شد که تحلیل اینجانب در مورد نرخ تورم اشتباه است. ‏این خبرگزاری متوجه این موضوع هست که من نیز مانند رئیس‌جمهور دولت سیزدهم که در مقام مقایسه عملکرد به آمار تورم بانک مرکزی در شهریور 1400 استناد می‌کردند به آمار بانک مرکزی درخصوص نرخ تورم سال 1402 استناد کرده‌ام نه به نرخ تورم نقطه‌به‌نقطه اعلام شده توسط مرکز آمار. ‏یک دانشجوی کارشناسی سال اول اقتصاد، تفاوت تورم نقطه‌به‌نقطه و تورم سالانه را به خوبی می‌داند ولی شما یا نمی‌دانید یا می‌خواهید که ندانید. ‏هر توجیهی که بیان کنید، دولت باید پاسخگوی کوچک شدن سفره مردم و کاهش ارزش ریال باشد». اخیراً بانک مرکزی اعلام کرد: «تورم نقطه‌‌به‌‌نقطه در ماه فروردین سال 1403 نسبت به فروردین سال 1402 به میزان 7/27 واحد درصد کاهش پیدا کرده و به کمتر از میانه کانال 30 درصد رسیده است». عبدالناصر همتی هم در این زمینه نوشت: «‏از اطلاع‌رسانی بانک مرکزی ممنون. البته مناسب بود که تورم سالانه در پایان سال 1402 ‏و فروردین 1403 را هم اعلام می‌کردند. ‏این اعلام به معنای این است که تورم فروردین 1402 به میزان 63 درصد بوده است». به عقیده آقای همتی، «این تورم اعلام نشده، نتیجه رکورد رشد 43 درصدی چاپ پول در سال 1401 و دلیل عمده فشار به نرخ ارز در 1402 بوده است.‏ این دو مورد را چگونه توجیه می‌کنید؟»
خبرگزاری دولت در پاسخ به نقدهای آقای همتی نوشت: «در شرایطی که نرخ رشد نقدینگی 4/23 درصد در اسفند 1402 پایین‌ترین نرخ 5 ساله خود را به ثبت رسانده است و نرخ تورم نقطه‌به‌نقطه از 55 درصد در فروردین 1401 به 9/30 درصد در فروردین 1403 کاهش یافته است، عبدالناصر همتی به‌عنوان رکورددار چاپ پول در اقتصاد ایران، از تورم خیالی 50 درصدی سخن می‌گوید و دولت را به چاپ پول متهم می‌کند».
ایرنا با اشاره به این‌که عبدالناصر همتی، رئیس‌کل اسبق بانک مرکزی در دولت روحانی که همچنان در فضای رقابت‌های انتخابات ریاست‌جمهوری سال 1400 باقی‌مانده نوشت: «با سپری شدن نزدیک به 3 سال از آن ایام، همتی همچنان تلاش می‌کند در قالب انتشار مطالبی غیرکارشناسی و با استناد به آمارهای اشتباه، دولت سیزدهم را مورد تخریب قرار دهد. همتی در آخرین اظهارات خود مدعی شد که « ثبت تورم 50-48 درصدی در سال 1402 قابل قبول نیست و دولت نمی‌تواند ژست مبارزه با تورم بگیرد. دلیل اصلی عدم توفیق دولت سیزدهم در تحقق وعده کنترل تورم و نرخ ارز این است که طی دو سال‌ونیم گذشته، این دولت 600 هزار میلیارد تومان پول چاپ کرده است، یعنی پایه پولی در 30 ماه، 115 درصد افزایش داشته است».
به اعتقاد نویسنده گزارش ایرنا، «طرح این‌چنین گزاره‌هایی از سوی همتی که ادعای اقتصاددانی دارد این ابهام را درباره سواد وی ایجاد می‌کند که چگونه ممکن است بر پایه آمار اشتباه، تحلیلی غلط ارائه دهد. در ادامه اشتباهات متعدد همتی در تحلیل اخیر وی را متذکر می‌شویم تا شاید رئیس‌کل بانک مرکزی روحانی ضعف علمی خود را در آینده با مطالعه بیشتر و بررسی دقیق‌تر آمارها و شاخص‌های اقتصادی بهبود از بین ببرد».در گزارش ایرنا اولین اشتباه همتی، اعلام نرخ تورم 50 درصدی اعلام شده که به اعتقاد خبرگزاری دولت، از اساس اشتباه است. براساس آخرین آمارهای مرکز آمار ایران، نرخ تورم نقطه‌به‌نقطه از 55 درصد در فروردین 1401 به 9/30 درصد کاهش یافته است. به عبارت دیگر، در این مدت‌زمانی نرخ تورم افت قابل ملاحظه بالغ‌بر 25 واحد درصدی را تجربه کرده است. تورم سالانه نیز به کانال 38 درصد رسیده است. بنابراین خبرگزاری دولت معتقد است که ارقام اعلامی همتی از اساس غلط است و بر پایه اعداد نادرست ادعای خود اقدام به تحلیل اشتباه کرده است.
ایرنا همچنین با اشاره به این‌که «همتی متصور بوده تورم نه‌تنها کاهش پیدا نکرده، بلکه افزایش داشته است، اقدام به تحلیلی اشتباه کرده و ادعا کرده رشد پایه پولی و چاپ پول در دولت سیزدهم منجر به تورم شده است. افت قابل ملاحظه این شاخص در دولت سیزدهم کاملاً مشخص است اما طرح این موضوع از سوی همتی که رشد پایه پولی به معنای چاپ پول است و منجر به تورم خواهد شد، اگر سوگیرانه نباشد، احتمالاً ناشی از ناآگاهی وی است».
ایرنا در ادامه خطاب به رئیس‌کل پیشین بانک‌ مرکزی نوشته: «برای روشن‌تر شدن بحث و آگاهی بهتر، نسبت به فرآیند کل‌های پولی و سازوکار بانکداری بهتر است مختصراً توضیح داده شود که اولاً چرا پایه پولی در طی 2 سال اخیر با رشد مواجه شد و ثانیاً، چرا رشد پایه پولی در مقطع کنونی نگران‌کننده نیست. همچنین مقایسه ریالی و اسمی پایه پولی در ادوار گذشته اقدامی غیرکارشناسی است که مجدداً عدم اشراف همتی به نحوه مقایسه صحیح و تحلیل‌های دقیق را نشان می‌دهد».
با این همه عبدالناصر همتی همچنان معتقد است که «دولت نباید ژست کنترل تورم را به خود بگیرد. باید از مردم عذرخواهی کنند و بگویند نتوانستیم تورم را کنترل کنیم». رئیس‌کل پیشین بانک مرکزی در نهایت خطاب به دولت سیزدهم می‌گوید: «هر توجیهی که بیان کنید، دولت باید پاسخگوی کوچک شدن سفره مردم و کاهش ارزش ریال باشد».

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/625040/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تلاش برای کنترل بحران

ولایتی: حجم وسیع آثار پزشکی نشانگر تکاملِ اندیشه‌ورزی طب در جهان اسلام است

شمارش معکوس برای پرتاب ماموریت کشف اسرار قطب‌های زمین

سیل در غرب افغانستان حدود 70 کشته برجا گذاشت

ترویج فرهنگ صلح و سازش وظیفه هر انسان مومن و مسلمان است

برداشت گل محمدی از 2 هزار هکتار گلزار در میمند فارس

افزایش 2 برابری محدوده بافت فرسوده آذربایجان غربی

آزادی بیش از 7700 مددجو از زندان‌های استان کرمان

نخستین دوره آموزشی کانون طلاب در کرمان برگزار شد

نوروزی‌فرد: 2 بار به مس باختیم و حالا باید جبران کنیم

افزایش شمار تلفات سیل در افغانستان به 400 نفر

دستگیری یک قاتل فراری در فرودگاه امام‌ خمینی

شمارش معکوس برای افزایش مبلغ جرائم رانندگی

سیل در کمین تهران هم هست

وام بدهید، بچه بیاورند

حمید مولانا «امت» را به کتابفروشی‌ها فرستاد

ایلان ماسک برای راه‌اندازی استارلینک وارد اندونزی شد

راه اندازی غرفه نمایشگاهی تجهیزات پزشکی جانبازان توسط تشکل‌های ایثارگری

افتتاح کارگاه بلوک سازی در روستای ری آباد میامی

شوراهای حل اختلاف، بازوی توانمند دادگستری

10 میلیارد مترمکعب گاز طبیعی در استان کرمان مصرف شد

افتتاح ساختمان جدید شورای حل اختلاف رفسنجان

مصلحین و حکمین قرآنی رفسنجان از پرتلاش‌ترین و موفق‌ترین مجموعه‌های استان کرمان

خدمت‌رسانی گردان نانوای خانوک به زائران رضوی+فیلم

آزادی بیش از هفت هزار مددجو در استان کرمان

دختر عاشق، خودش را ربود تا اخاذی کند!

جسد پسربچه 5 ساله بعد از 27 روز پیدا شد

مذاکرات ایران و آمریکا در عمان تایید شد

سرمقاله صبح نو/ تلاش آمریکا برای فرار از مخمصه

سرمقاله آرمان امروز/ خرمشهر به مثابه بغداد

تعطیلی شنبه با کدام پیوست فرهنگی یا اقتصادی توجیه شده است؟

حمله «کیهان» به مقاله «عبدی»: حامیان متهمان دانه‌درشت عصبانی از محکومیت وزیر سابق

دستورکار مذاکرات عمان با آمریکا

درمان بیماری‌های صعب‌العلاج از خاک فیلیپین و زامیبیا!

زهی خیال باطل...

انحراف اتوبوس از جاده در کرمان؛ 28 نفر دچار حادثه شدند

این خانه‌ ها مشمول مالیات می‌ شوند

اینفوگرافی/ 8 ویژگی محیط‌های کاری مثبت و پویا

سرمقاله اعتماد/ این آخرین سیلاب نیست!

سرمقاله شرق/ ارزیابی قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت

سرمقاله ایران/ دفاع روسیه از محور مقاومت؛ استراتژی زودگذر یا سیاست اصولی؟

سرمقاله دنیای اقتصاد/ ایران و ابهام راهبردی در عصر آشوب منطقه‌ای

سرمقاله جمهوری اسلامی/ روحانیت و خطر دوری از مردم

سیر اندیشه‌های فلاسفه اسلامی در باب موسیقی

دانشمندان بافت مغز انسان را منجمد، ذوب و احیا کردند بدون هیچ آسیبی

سند دار شدن نیمی از اراضی کشاورزی

ساخت‌وساز در بافت‌های فرسوده زنجان مشمول تشویق شد

اختتامیه رویداد آموزشی – تولیدی داستان مصور

استقبال مردم فاریاب از کاروان خدام امام رضا (ع)

تدبیر طب ایرانی برای آلرژی‌های فصل بهار